Peklenski april postavlja šampionski temelj

1. SNL: vodilni mariborsko-ljubljanski dvojec pred velikim majskim derbijem čaka kar šest tekem.

Objavljeno
30. marec 2016 20.46
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Ljubljana – Kar bodo klubi sejali aprila, bodo želi maja. To je nepisano ligaško pravilo, potem ko bo naslednji mesec tekmovalno najbolj natrpan in bo bržčas postavil prvi šampionski temelj. V ospredju bo kajpak izplen prve Olimpije (54 točk) in drugega Maribora (50), ki se bosta v prvem neaprilskem kolu (7. maj) pomerila še v zadnjem ligaškem derbiju.

Trening zeleno-belih in vijoličnih je bil med reprezentančnim odmorom omejen, saj sta ga z izborom reprezentantov narekovala tudi selektorja selekcij A in U-21 Srečko Katanec ter Primož Gliha. Krajšo je bržkone potegnila Olimpija, ki je v obeh akcijah za reprezentanco »žrtvovala« pet igralcev, od tega tri prvokategornike Miho Zajca, Nika Kapuna in Nejca Vidmarja ter rezervista Aljaža Krefla in Kenana Bajrića. Mariborski reprezentančni osip je štel tri igralce, napadalca prve enajsterice Milivoja Novakovića in Gregorja Bajdeta ter branilca Denisa Šmeja, ki spomladi zaradi poškodbe še ni dobil priložnosti.

Za Olimpijinega trenerja Marka Nikolića bo aprilski termin, ki ga bodo ta konec tedna odprle zadnje tekme tretje četrtine prvenstva, še dodaten izziv najvišje ravni. Že v torek se je zanj in za strokovni štab začela operacija osvežitve enega od ključnih mož v igri Zajca. Za mladim Šempetrčanom je izjemnih, toda napornih osem dni, v katerih je malo treniral in veliko igral. Za A-reprezentanco je debitiral proti Makedoniji in igral 87 minut, za mlajšo selekcijo proti Irski je igral vso tekmo in utrpel tudi nekaj krepkih udarcev.

Bolj kot preigrane minute so za Nikolića in Darka Milaniča pomembne aktivnosti v reprezentančnem ciklusu in te zavoljo bolj kot ne treningov s pol moči niso ugodne za ohranjanje tekmovalnega ritma ter vzdrževanje forme reprezentantov. Pri tem je imel več sreče mariborski trener, ki ima v Novakoviću in Bajdetu resda dva silno pomembna moža za ligaško bitko, a tudi širok in enakovreden igralski kader, ki ga je lahko pripravil in izbrusil za odločilni del prvenstva. Vanj bo Olimpija vstopila z lažjim tekmecem (Krka), a psihološko načeta, saj se je soočila s trpko resnico, da zvezdnik Danko Lazović v finišu ne bo mogel zabijati šampionskih golov. Od Olimpijinih napadalcev je bil letos strelec samo Miroslav Radović. Toda tudi Milanič doslej ni mogel biti posebej navdušen nad strelsko formo »atomskega« napada, ki je v pomladnih 360 minutah zmogel vsega tri gole in vse proti tekmecema z dna lestvice: dva in oba proti številčno oslabljenemu Rudarju je dosegel Bajde, enega pa Marcos Tavares proti Krki.

Na papirju ima Maribor bolj neugoden razpored, saj se bo aprila pomeril s prav vsemi najzahtevnejšimi tekmeci – prvi bodo v soboto Goričani. Olimpija bo do velikega derbija v Stožicah »pobirala« vijolične nasprotnike, njena edina preostala »mina« pa bo Celje, ki se ji bo poskušala izogniti takoj po derbiju (11. maja). Zato je tako rekoč odločilnega pomena, da bo šla v veliki derbi vsaj s prednostjo treh točk.

Razmerja sil pa bi v ljubljanski prid utegnilo obrniti pokalno tekmovanje. Mariborčani bodo aprila igrali tudi obe polfinalni tekmi z Zavrčem (14. in 20. aprila), skupaj torej kar osem tekmovalnih tekem.