Pele je v redu, vendar ta teden ne more igrati

Sloviti brazilski nogometaš bo v petek praznoval 80. rojstni dan.
Fotografija: Legendarni Pele bo v petek dopolnil 80 let. FOTO: Gonzalo Fuentes/Reuters
Odpri galerijo
Legendarni Pele bo v petek dopolnil 80 let. FOTO: Gonzalo Fuentes/Reuters

Legendarni brazilski nogometaš Pele bo v petek praznoval 80. rojstni dan. Velike zabave zaradi ukrepov proti širitvi bolezni covid-19 ne bo prirejal. Kakor poroča Nemška tiskovna agencija (DPA), bo praznovanje predvsem virtualno.

Pele je med najpomembnejšimi športnimi osebnostmi prejšnjega stoletja. Večino igralske kariere je preživel pri Santosu, z brazilsko reprezentanco pa se je trikrat veselil končne zmage na svetovnih prvenstvih (na Švedskem leta 1958, v Čilu 1962 in Mehiki 1970). »V redu sem. Ta teden preprosto ne bom mogel igrati,« se je nekdanji vrhunski napadalec pošalil v videokonferenčnem klicu s predsednikom brazilske nogometne zveze Rogeriom Caboclojem.
image_alt
Neymar prehitel Ronalda, pred njim le še Pele


Eden od najboljših nogometašev v zgodovini si želi kot navijač odpotovati na naslednje svetovno prvenstvo v nogometu leta 2022 v Katarju. »Če ne bo več pandemije, si želi odpotovati v Katar. Želi si, da bi bil del dogodka in da bi ga gledal v živo kot navaden človek. Vendar pa bo to težko doživel, kajti Pele bo vedno v središču pozornosti in ljudje si bodo vedno želeli govoriti z njim,« je dejal Joe Fraga, ameriški menedžer trikratnega svetovnega prvaka, ki skrbi za promocijo blagovne znamke Pele. Šampionat v Rusiji je bil leta 2018 prvi po več desetletjih, na katerem Peleja ni bilo, ker po operacijah kolka še ni bil pripravljen za potovanje.
image_alt
Dan, ko je Pele še tretjič odplesal do prestola


Praznovanje ob njegovem 80. rojstnem dnevu bo v glavnem virtualno. »Glavni poudarek bodo zdaj družbena omrežja. Načrtovali smo šov z razstavami, toda v začetku leta nam je postalo jasno, da tega ne bo mogoče izpeljati. Novi koronavirus je res močno zarezala v naša življenja,« je izjavil Fraga, ki naj bi posebno akcijo pripravljal tudi s Pelejevim argentinskim tekmecem Maradono; ta bo sicer 30. oktobra dopolnil 60 let.
image_alt
Po Bestu v nogometu resnično ni več kaj videti


Pele, ki sodi v tvegano skupino, se je med pandemijo večinoma zadrževal doma v mestu Guaruja v zvezni državi Sao Paulo. »Odločili smo se, da Pele vsekakor potrebuje praznovanje, vseeno mu moramo izkazati čast,« je poudaril Fraga. Načrtuje digitalne dogodke o življenju legendarnega nogometaša, ki ga je revija France Football leta 1981 razglasila za najboljšega športnika stoletja.

Ameriški menedžer je razkril, da so v prvih 36 urah prikazovanja vsebin, predvidenih za praznovanje rojstnega dne, njegova družbena omrežja (Facebook in Instagram) zabeležila 8,9 milijona prikazov objave in prejela kar 5,6 milijona všečkov. Ko je dopolnil 70 let, je Pele napovedal, da bo za 80. rojstni dan na Maracani zabil gol.

Komentarji: