Pep Guardiola bo po koncu sezone zapustil Barcelono

Po odhodu iz katalonskega kluba bo Pepa Guardiolo na mestu trenerja zamenjal zdajšnji pomočnik Tito Vilanova.

Objavljeno
27. april 2012 11.34
Posodobljeno
27. april 2012 11.34
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Barcelona - Uspešna era nogometašev Barcelone pod vodstvom Pepa Guardiole se očitno res končuje. Guardiola namreč po koncu sezone ne bo več trener katalonskega kluba.

O odhodu španskega trenerja so mediji špekulirali že nekaj lasa, danes pa je novico potrdil tudi Sandro Rosell, predsednik nogometnega kluba. Guardiola naj bi že na današnjem treningu nogometašem sporočil, da odhaja. »Fantje, zapuščam Barcelono,« so Guardiolo citirali v športnem dnevniku Marca. Novico so pozneje potrdili na novinarski konferenci.

»Žal mi je za vse zaplete zadnjih tednov. V Barceloni sem si vedno želel kratkoročno pogodbo, ker so zahteve tukaj tako visoke. Zdaj smo izpadli iz vseh velikih tekmovanj in zdaj je pravi čas, da sporočim svojo odločitev. Razlog je povsem enostaven. Štiri leta utrudijo vsakogar. Novi trener bo dal klubu to, česar sam ne zmorem več,« je Guardiola povedal na novinarski konferenci.

Pogodba se uspešbnemu 41-letnemu trenerju izteče konec sezone, zadnjič bo na klopi Barce v finalu španskega kraljevskega pokala 25. maja, ko bo tekmec Athletic Bilbao. Nato ga bo zamenjal pomočnik Tito Vilanova.

Dolgoletni trener Barce je z ekipo v zadnjih dneh doživel dva boleča poraza. Najprej v domačem prvenstvu z Realom, nato mu je spodletelo še v polfinalu lige prvakov proti Chelseaju.

Spisal zlato poglavje Barcelone

Guardiola je v Barceloni dolga leta preživel kot igralec, nato pa kot trener v katalonskem klubu prevzel ekipo mladincev, preden je nato junija leta 2008 na čelu članske vrste nasledil Nizozemca Franka Rijkaarda. V teh štirih letih je z Barcelono osvojil 13 lovorik, s pomočjo zvezdnika Lionela Messija pa soustvarjal eno najuspešnejših obdobij v zgodovini kluba.

Guardiola je o svojem odhodu že pred časom spregovoril za televizijo Rai Sports. Dejal je, da čuti, da se njegova kariera pri Barceloni bliža koncu. »Tukaj se dobro počutim, toda mislim, da se moj čas v Barceloni izteka. Uspela so mi že tri uspešna leta, kmalu bo še četrto. Klub mora imeti veliko poguma, da štiri leta obdrži enega trenerja. Vsak mora vedeti, kdaj je pravi čas za odhod,« je dejal.

Španski mediji že iščejo naslednika na trenerski klopi Barcelone. Kot možnega novega trenerja omenjajo Marcela Bielso, ki vodi Athletic Bilbao, nekdanjega igralca katalonskega kluba in zdaj trenerja Rome Luisa Enriqueja, pa Ernesta Valverdeja, prav tako igralca Barcelone, ki je kasneje vodil Bilbao, Espanyol in Villarreal, Andrea Villasa-Boasa, ki je vodil Chelsea, pa selektorja Francije in Španije Laurenta Blanca in Vicenta del Bosqueja.