Pep Guardiola prevzel odgovornost po debaklu na Allianz Areni

Na Bavarskem veliko razočaranje po katastrofalnem porazu proti Real Madridu. Philipp Lahm kritiziral taktiko.

Objavljeno
30. april 2014 07.42
Posodobljeno
30. april 2014 07.42
FBL-EUR-C1-BAYERN MUNICH-REAL MADRID
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

München - Po sinočnjem hudem porazu z 0:4 proti Real Madridu so nogometaši Bayerna končali sanje, da kot prvi v zgodovini ubranijo evropsko krono. A še bolj kot izpad in hud poraz je domače navijače bolela slaba predstava njihovih ljuljencev. Moštvo Pepa Guardiole je bilo namreč le bleda senca »bavarskega stroja«, ki je lani še pod vodstvom Juppa Heynckesa osvojilo prestižni trojček lovorik.

Guardiola po katastrofalnem porazu ni iskal izgovorov in prevzel vso odgovornost za neuspeh, ki je bil za klub doslej najhujši domač poraz v evropskih tekmovanjih. »Doživeli smo zares hud poraz, ob katerem smo sami imeli le nekaj manjših priložnosti. Igrali smo zelo slabo in za to sem odgovoren jaz. Tako je, če se zlasti v obrambi ne znaš prav odzvati. Igramo na najvišji ravni tekmovanja, takšnih napak si enostavno ne bi smeli privoščiti, saj smo bili zanje hudo kaznovani,« se je Guardiola po tekmi posul s pepelom.

Predsednik kluba Karl-Heinz Rummenigge prav tako ni hranil besed in tekmo označil za popoln debakl. »Imeli smo premalo želje, da bi tekmecu povzročili resne težave. Imeli smo tudi nekaj smole ins e hitro znašli v zaostanku. Že po dveh golih je bilo jasno, da bo napredoval Real. Njihova ekipa je zares odlična, pri nas pa so se že pokazale omejitve,« dejal.

Pep priznal napako

Guardiola naj bi glavno napako naredil, ko je Bastiana Schweinsteigerja postavil ob Tonija Kroosa med defenzivne veziste. Stanje na igrišču je bilo nekoliko boljše, ko ga je pomaknil naprej in na njegovo mesto aktiviral Javija Martineza.

»Igralcem sem med polčasom povedal, da sem storil napako. Vedeli smo, kako igra Real, zato smo želeli zadržati žogo in igralce na sredini igrišča. Toda zvezne vrste v prvem polčasu nismo znali ustaviti. Nismo mogli igrati dobro, ker je trener naredil napako. Igralci so se močno trudili, a če trener ne postavi pravih igralcev na prava mesta, je njihovo delo zaman,« se je Guardiola postavil v bran nogometašem.

Bayern je sicer znova prevladoval v posesti žoge (69 odstotkov), a bil povsem izgubljen, ko je udaril hiter in močan protinapad Reala. »Tiki-taka«, s katero je Guardiola osvajal lovorike v Barceloni, se ni izkazala za najboljšo potezo, po tekmi se je na račun Guardiole vsul val kritik, češ, da je uničil značilni slog Bayernove hitre igre in mu vsilil svojega oz. Barceloninega.

»Seveda, pametno bi bilo razmisliti, ali imamo prave igralce za takšen stil igre. Rad igram z veliko posesti žoge, tokrat smo tekmo izgubili, ker je nismo zadržali, preprosto. O tem bomo morali dobro razmisliti in povleči prave poteze.«

Bayern je sicer še pred kakšnim mesecem dni deloval neustavljivo, ko je rekordnih sedem kol pred koncem že osvojil nov naslov v nemškem prvenstvu. A je nato sledil padec forme, začeli so se porazi v bundesligi, Bavarci niso bili pravi že na četrtfinalnih tekmah proti Manchester Unitedu. Vseeno končna bera moštva ob koncu sezone ne bo slaba, ob domačem naslovu in polfinalu lige prvakov se jim nasmiha še pokalna lovorika, toda zanjo morajo v finalu 17. maja premagati Borussio iz Dortmunda, ki je še pred Realom šokirala na Allianz Areni z zmago s 3:0 v nemškem prvenstvu.

»To je težak večer tako zame kot za igralce, kritike bom moral sprejeti, to je pač del posla. Seveda ne moreš biti zadovoljen po takšni predstavi. Toda moramo se pobrati, čaka nas še ena pomembna tekma,« je dejal Španec na klopi prvega nemškega kluba.