Nekdaj sloviti sodnik in zaupnik Fife pripravlja revolucijo pravil

Revolucionarna novost bi lahko zavela že v naslednji sezoni, je prepričan nekdanji nogometni sodnik Pierluigi Collina.
Fotografija: Pierluigi Collina podpira spremembe v pravilih nogometne igre. FOTO: John Sibley/Reuters
Odpri galerijo
Pierluigi Collina podpira spremembe v pravilih nogometne igre. FOTO: John Sibley/Reuters

Nogometni zakonodajalci bodo marca na skupščini Mednarodnega odbora za nogometna pravila (Ifab) priporočili preizkušanje krajših disciplinskih kazni med dvoboji kot del prelomnih prizadevanj za zmanjšanje neprimernega obnašanja igralcev. Ifab je na letnem poslovnem srečanju v Londonu podprl idejo o začasnih izključitvah igralcev zaradi taktičnih prekrškov, jezikanja in splošnega neprimernega obnašanja na nogometnih tekmah.

Začasna izključitev med nogometno tekmo

Časovne kazni so v angleškem nogometu na osnovni ravni (grassroots) uvedli leta 2019, da bi dvignili raven spoštovanja in športnega obnašanja. Člani Ifaba so obenem podprli tudi pravilo, ob katerem bi lahko ob določenih situacijah v igri le kapetan pristopil k sodniku dvoboja. Predloge bodo obravnavali na skupščini organizacije v Glasgowu marca prihodnje leto.

Po besedah člana upravnega odbora Ifaba Marka Bullinghama se je tako imenovani »sin bin«, nekakšen prostor za služenje krajših kazni, izkazal kot »zelo uspešen«. Tak pristop uporabljajo med drugim tudi v ragbiju, ampak na vseh ravneh.

Obenem je želja zmanjšati tudi število taktičnih prekrškov. »Navijači so frustrirani, ko gledajo tekme in vidijo, kako takšni prekrški prekinejo obetavne protinapade. Vprašanje je, ali so rumeni kartoni za to dovolj. To je pripeljalo do tega, da smo tudi to vključili v celoten protokol,« je dejal Bullingham.

Pierluigi Collina je šef sodnikov pri Fifi. FOTO: Jean Bizimana/Reuters
Pierluigi Collina je šef sodnikov pri Fifi. FOTO: Jean Bizimana/Reuters

Predsednik sodniškega odbora Mednarodne nogometne zveze (Fife) Pierluigi Collina, ki sedi tudi v tehničnem pododboru Ifaba, je dejal, da bodo predlagani preizkusi zelo verjetno vključili poklicno raven nogometa. Glede na odobritev na skupščini marca v Glasgowu bi lahko s tem začeli že v sezoni 2024/25.

»Poskus je bil zelo uspešen na osnovnih ravneh nogometa. Zdaj se bomo pogovarjali o višji ravni, zelo verjetno poklicnem nogometu. Moramo pripraviti nekaj, kar deluje in je vredno svojega mesta v vrhunskem nogometu,« je dejal Collina.

Preberite še:

Komentarji: