Pipito je iztisnil iz spomina

Novi zvezdnik Napolija Arkadiusz Milik je vrstnik našega najbolj izpostavljenega upa zadnjih let Andraža Šporarja.

Objavljeno
18. september 2016 04.06
Napoli's Arkadiusz Milik, left, challenges Kiev's Domagoj Vida for the ball during the Champions League Group B soccer match between Dynamo Kiev and Napoli at the Olympiyskiy national stadium in Kiev, Ukraine, Tuesday, Sept. 13, 2016. (AP Photo/Sergei
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Bayernov »bombarder« Robert Lewandowski ni več napadalec, okoli katerega se vrti poljski nogomet. Že lep čas mu družbo v družabnih in strokovnih rubrikah dela Arkadiusz Milik, novopečeni zvezdnik italijanskega podprvaka Napolija. V Kijevu je 22-letnik zabil že drugi dvojček, odkar je 1. avgusta Nizozemsko zamenjal za Italijo.

Milik je vrstnik našega najbolj izpostavljenega upa zadnjih let Andraža Šporarja. Med njima je le dan razlike, starejši je Andraž. Ljubljančan je še vedno samo up, Milik je že igral na evropskem prvenstvu, zabil 47 ligaških golov v dresu Ajaxa in dva v najmočnejši nemški ligi, v kateri je nastopal za Bayer Leverkusen in Augsburg, preden se je povsem izoblikoval v klubu, katerega osnovno poslanstvo je »brušenje« najbolj nadarjenih nogometašev. S prestopom k Napoliju je postal tudi najdražji poljski nogometaš, saj je italijanski klub zanj plačal kar 33 milijonov evrov odškodnine. Pred njim je bil s prestopom k PSG za 26 milijonov evrov za kratek čas rekorder Grzegorz Krychowiak,

Na Nizozemskem oziroma pri Ajaxu so opazili njegov talent in izkoristili napačno oceno Bayerja, ki ga je sicer pripeljal iz Poljske, a ga ni znal najbolje uveljaviti na članski ravni. V njegovem slogu igre je veliko podobnosti z legendarnim nemškim Poljakom Miroslavom Klosejem, ki je bil v igri z glavo neprekosljiv. Milik, ki je tudi po stasu Klosejev klon, je v tej prvini najmočnejši. V Kijevu je oba Napolijeva gola dosegel z glavo.

Toda njegov vzornik ni »rojak« s krono najboljšega strelca na svetovnih prvenstvih, ampak neki drug kralj, portugalski zvezdnik Cristiano Ronaldo. »Ni skrivnost, da sem se pred leti od Ronalda poskušal učiti vse, kar se je dalo. Če želiš biti uspešen, moraš imeti pri učenju vzornika. On je bil moj navdih, na primer, kako pomembno je trdo trenirati, da talent brez napornega dela ne pomeni veliko. On je v tem resnično vzor,« je zapriseženi navijač Manchester Uniteda hvalil devet let starejšega Realovega zvezdnika.

Preobrazba iz nadarjenega igralca je zagotovo odvisna od količine treningov in raznolikosti vaj. Milik je imel v Ajaxu vse, kar je potreboval za optimalen razvoj, odličen strokovni štab na čelu z zdajšnjim trenerjem Interja Frankom de Boerom in predvsem Dennisom Bergkampom. Nekdanji zvezdnik Arsenala se je z njim ukvarjal do zadnje podrobnosti.

»Dennis je zame posebna osebnost. Ima izjemen značaj in od njega sem se stalno učil. Ko sem prestopil k Ajaxu, sem imel pri njem takoj pooblaščen status. Spletla sva prijateljske vezi in želel sem si, da po moštvenih treningih opraviva še veliko posamičnih, na katerih sem izpopolnjeval tehnične prvine in napredoval,« je z izbranimi besedami govoril o učitelju, ki je zaznamoval ključno obdobje njegovega razvoja.

Milikovih pravljičnih dni na z nogometom obsedenem jugu Italije gotovo ne bi bilo brez golov. Odslej je Pipita Milik. Gonzala Higuaina so tifosi takoj, ko je odšel na sever k Juventusu, razglasili za izdajalca, ko je Milik zabil prva gola, in še proti Milanu povrhu, so Argentinca že iztisnili iz spomina.

Če je kdo potegnil kratko, so to znova veliki angleški klubi. Predolgo so tuhtali, ali je Milik, potem ko so vsak njegov gib spremljali že nekaj let, potencial za premier league. Napoli je bil hitrejši in konkretnejši.