Platini se je odpovedal kandidaturi

Prvi mož Fife Sepp Blatter je izgubil edinega resnega protikandidata, saj se je Michel Platini odpovedal kandidaturi.

Objavljeno
28. avgust 2014 14.01
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Monte Carlo - Pred žrebom skupin za nogometno ligo prvakov se je predsednik evropske krovne nogometne organizacije (Uefa) Michel Platini odpovedal kandidaturi za prvega moža Fife, ki jo že šestnajst let vodi 78-letni Švicar Sepp Blatter.

Slednji se je tako otresel edinega resnega protikandidata, ki bi lahko ogrozil njegov dolgoletni primat pri mednarodni nogometni organizaciji (Fifa), tako da so mu vrata do že petega mandata odprta. Platini je novinarjem, zbranim v Monte Carlu, dejal, da bo raje kot za kandidaturo za mesto predsednika Fife vse svoje sile in moči usmeril v zahtevno vodenje krovne evropske organizacije, ki jo pod njegovim vodstvom čakajo številni izzivi.

»To še ni pravi trenutek. Moj čas še ni napočil, ne še. Izbral sem nogomet. Izbral sem strast. Moram dokončati, kar sem začel. Tako sem ravnal tudi v času aktivne nogometne kariere, ko sem vedno izpolnil vse svoje pogodbe do konca in tako uresničil vse svoje obveznosti. Želim si, da mandata na čelu Uefe ne bi predčasno prekinjal, za kar sem dobil tudi podporo članic organizacije,« je dejal Platini, ki je v isti sapi povedal, da je ob odločitvi prisluhnil svojemu srcu. 

59-letni nekdanji francoski reprezentant je junija sicer nakazal, da bi se lahko boril za najvplivnejši položaj v svetu nogometa, ko je dejal, da Blatterju, ki si je skozi leta vodenja Fife nad glavo nakopal številne škandale, odreka podporo. Platini se je zavzel tudi za vodstvene spremembe na vrhu krovne mednarodne organizacije, kar je za mnoge pomenilo, da želi izpod rok Blatterja sam prevzeti krmilo.

Platinijevi podporniki so ves ta čas verjeli, da ima Francoz dovolj podpore, da s prestola vrže Blatterja, a jih je v mondenem Monte Carlu danes razočaral, s tem, ko se je kandidaturi tudi uradno odpovedal.