Po korupcijskem škandalu odstopil prvi mož nemškega nogometa

Wolfgang Niersbach: Uvidel sem, da je napočil čas, da prevzamem politično odgovornost, zavračam pa krivdo!

Objavljeno
10. november 2015 12.10
FBL-FIFA-CORRUPTION-WC2006-GER-NIERSBACH-FILES
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Frankfurt - Afera s kupovanjem podpore za nemško organizacijo svetovnega prvenstva leta 2006 je odnesla prvega moža tamkajšnje nogometne zveze (DFB) Wolfganga Niersbacha. Štiriinšestdesetletni nekdanji novinar, športni funkcionar pa že od leta 1998, je najprej od leta 2007 opravljal vlogo generalnega sekretarja DFB, na čelo krovne organizacije pa so ga imenovali 2. marca 2012.

»Uvidel sem, da je napočil čas, da prevzamem politično odgovornost. A ponavljam: v organizaciji svetovnega prvenstva sem bil udeležen od vložitve kandidature do zadnjega trenutka poletne pravljice. Vsa ta leta sem delal vestno, zanesljivo, korektno, brez madeža,« je poudaril Niersbach, ki pa je zanikal krivdo za očitane nepravilnosti v letih, ko je bil podpredsednik organizacijskega komiteja mondiala. Minuli teden so se pri njem pojavili tudi kriminalisti in davčna policija.

Te dni sicer proti DFB poteka obširna preiskava zaradi suma utaje davkov in finančnih nepravilnosti. Frankfurtsko tožilstvo je v preiskavo vključilo tudi Thea Zwanzigerja, nekdanjega blagajnika organizacijskega odbora SP 2006, in bivšega generalnega sekretarja Horsta Schmidta. Najbolj sporno očitano dejanje je domnevno nepravilno izveden prenos denarja leto pred prvenstvom, ko je DFB nakazala 6,7 milijona evrov krovni zvezi FIFA.

Niersbach se je sicer omenjal kot možen kandidat za novega predsednika Evropske nogometne zveze (UEFA), če bi Michel Platini prihodnje leto na volitvah za novega prvega moža FIFA nasledil Seppa Blatterja.