Po mundialu Dalmatinec ni počival

Ivan Perišić se je letos prelevil v enega ključnih igralcev hrvaške nogometne reprezentance in Wolfsburga.

Objavljeno
23. november 2014 00.09
G. N., šport
G. N., šport
Na svetovnem prvenstvu v Braziliji je bil Ivan Perišić eden najvidnejših hrvaških nogometnih reprezentantov, odlično formo pa je podaljšal tudi v jesen. Z golom za 1:1 na štadionu Giuseppeja Meazze v Milanu proti Italiji prejšnjo nedeljo je še vzbudil zanimanje bogatejših in boljših klubov, kot je trenutno drugouvrščeni na nemškem prvenstvu, Wolfsburg.

Vendar ni veliko klubov, ki bi imeli več denarja, kot ga ima »tovarniško« moštvo znamenitega proizvajalca avtomobilov Volkswagen. »Denar me ne zanima, pri Wolfsburgu zaslužim dovolj,« je morebitnim kupcem dal jasno vedeti na različnih položajih uporaben in izjemno gibljiv ter v teku zelo močan napadalec, ki odlično strelja. Tudi Wolfsburg je pristavil svoj delež. »Denarja ne potrebujemo,« je bilo klubsko stališče o morebitnem Perišićevem odhodu iz kluba, kamor je prišel lanskega januarja iz dortmundske Borussie za osem milijonov evrov odškodnine.

Pri Borussii in na začetku legionarske poti pri Sochauxu se 25-letnemu Dalmatincu iz Omiša nogometni račun ni izšel po željah, a se je po trpkih izkušnjah vselej pobral. Česar ni našel v Franciji, je v Belgiji, kjer je zadnjo sezono v dresu Bruggea osvojil naslov najboljšega strelca tamkajšnje lige in tudi naziv igralca leta. Pri trenerju Borussie Jürgenu Kloppu se ni najbolje ujel z njegovo filozofijo; morda je šele dozoreval in spoznaval najvišjo nogometno raven. Toda Klopp je v njem prepoznal potenciale. »Vseeno je, na katerem položaju igra. Na levi ali desni strani, zna igrati z glavo in je zelo hiter,« je nekoč opisal Perišićeve značilnosti na igrišču.

Zdaj je Perišićeva kariera v vzponu, pri čemer mu je močno pomagala tudi reprezentanca. »Je vrhunski nogometaš. Samo vprašanje časa je bilo, kdaj bo izbruhnil,« je o svojem varovancu povedal selektor Niko Kovač, ki je bil nekoč eden najbolj cenjenih nogometašev bundeslige in ima natančen vpogled v nogometašev razvoj. Napadalec je selektorju debelo vrnil za zaupanje, od zadnjih 16 hrvaških golov jih je Perišić zabil kar sedem. Svojo raznovrstnost je izkazoval pri golih, zabijal jih je z levo nogo, desno, z glavo. Kar Perišića še posebno odlikuje, je njegova odlična mentalna zrelost in pripravljenost, zaradi česar je prebrodil vse krize.

Perišić je otrok Hajduka, a so že v njegovih najstniških letih številni skavti v njem prepoznavali bodočega asa. Francoz Alain Pierrin je bil najbolj konkreten in je tedaj komaj 17-letnega Ivana povlekel v Sochaux, kjer je bil trener. Njune poti so se zaradi trenerjevega odhoda hitro razšle, igralec pa je svojo kariero reševal v Belgiji, najprej pri moštvu Roeselare, od koder je za dve leti prestopil k Bruggeu.

Je selitev v Neapelj k Napoliju korak naprej ali nazaj v Perišićevi karieri? Tudi zanj je to pomenljiv izziv, pred katerim se je znašel. Italijanski klub je najvztrajnejši, da v Neapelj pripelje igralca iz kluba, ki ta trenutek v močnejši in bogatejši ligi ogroža celo Bavarce ter se mu obeta, da bo prihodnje leto igral v ligi prvakov. Resda Napoli še spada v kategorijo stabilnejših italijanskih klubov, a prihodnost »calcia« ni prav rožnata. Perišićev zastopnik Tonči Martić je Napoli opozoril, da bo treba globoko seči v žep in da bo 15 milijonov evrov zadovoljilo Wolfsburg.