Po prvem kolu Maribor lovi Olimpijo

V Stožicah gladka zmaga gostiteljev, presenetljivi zmagi Krke in Krškega. Derbi Domžalam.

Objavljeno
20. julij 2015 01.33
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Ljubljana – Prvo kolo jubilejne 25. sezone slovenskega nogometnega prvenstva sta zaznamovala največja slovenska kluba, toda na različen način. Mariborčani, ki se nahajajo sredi dvoboja sezone z Astano, so doma le remizirali z Zavrčem, prenovljena Olimpija je prerešetala mrežo Goričanov.

Sinoči so odigrali derbi kola v Kopru, že v petek je šlo pod Kalvarijo za vse privlačnejši mariborsko-haloški dvoboj. Kljub temu je nogometna javnost najtežje pričakovala novo podobo Olimpije, ki naj bi v mandatu predsednika Milana Mandarića vnovič navduševala Ljubljančane in se zbližala z navijači. Slednji (še) niso »zasedli« betonskega mastodonta v Stožicah, četudi so se Green Dragons vrnili na svojo tribuno. Toda na severu metropole je bilo vendarle možno začutiti nekaj novega, slabih 2000 gledalcev je bilo navdušenih kljub številnih tehničnim napakam v igri obeh moštev. Slednje je bilo razumljivo, vendarle gre za specifično obdobje tik po pripravah, ko so noge fantov težje kot običajno, moštva pa še niso dovolj uigrana.

V takšnih razmerah so Mandarića, direktorja Ranka Stojića, Srečka Katanca, Zorana Jankovića in druge na tribuni VIP bolj navdušili gostitelji, ki so štirikrat zatresli mrežo Goričanov. Olimpija se je lotila gostov z ofenzivno enajsterico, v kateri je peterica igrala visoko na tekmečevi polovici. Na tak način bi najbrž težko preživela bitko z Mariborom, Koprom ali Domžalami, s pomlajenimi Goričani je vendarle šlo. Darijan Matić je igral kot srednji zvezni igralec, Nik Kapun in Rok Kronaveter sta bila blizu napadalne trojice Henty-Đermanović-Šporar. Ljubljančani so z agresivno igro in gibljivo enajsterico, ki je igraje dobila večino bitk v zvezni vrsti, onemogočili Goričane in zlahka prihajali v kazenski prostor prek hitrih Ezequiela Hentyja in Matica Finka.

»Navijači so videli pet golov, prišli so na svoj račun. Pripravljali smo se na zaprto različico igre, želeli smo kaj opraviti prek nasprotnih napadov. Z odhodom Amedeja Vetriha smo tik pred zdajci izgubili vodjo na igrišču,« je čestital Olimpiji gostujoči trener Miran Srebrnič. Njegov daleč največji adut je bil napadalec Eleke. Nekdanji slovenski prvaki so imeli moči za častni gol, ko je akcijo začel prav Nigerijec, končal pa Sandi Arčon, ko je izigral Finka in Mitrovića, naposled pa – s strelom v krajši kot – še vratarja Aleksandra Šeligo. Tedaj, v izdihljajih prvega polčasa, je le sebičnost Amela Džuzdanovića preprečila presenetljivo izenačenje rezultata na 2:2.

»V obdobju premoči in vodstva z 2:0 bi morali 'stopiti na žogo', a smo začetniško skoraj zapravili prigarano,« se je jezil Olimpijin trener Marijan Pušnik, ki je bil v seštevku vendarle zadovoljen. V 18. minuti je Henty pobegnil vsem čuvajem in lepo podal žogo pred vrata Andražu Šporarju, ki je meril v vratarja Januša Štruklja, odbito žogo pa je pospravil v mrežo Nik Kapun, ki je pritekel iz ozadja. Še lepša akcija zeleno-belih je sledila v 25. minuti, ko je akcijo Šporarja in Finka – spet iz ozadja – zaključil Rok Kronaveter. Ljubljančani so zapravili več priložnosti, v drugem polčasu pa vendarle dodali še dva gola; Kronaveter je po odličnem sprejemu žoge (po dolgi podaji Matića) še drugič matiral Štruklja, na koncu je bil nagrajen za trud še kapetan Šporar.

Zeleno-beli tabor se je prešerno veselil zmage, pred navijače je šel celo Pušnik. Pravo vrednost nove Olimpije (»Ko bodo nared Mimoun, Alves in Kelhar ter bomo dobili še dve, tri okrepitve, bom imel sladke skrbi,« je zatrdil Pušnik.) pa bosta vendarle razkrili šele naslednji preizkušnji za »zmaje« – petkovo gostovanje v Zavrču in derbi Ljubljanske kotline v Stožicah.

Krka igrala na rezultat

Velenje – Ne posebej privlačna tekma ob Velenjskem jezeru je pripadla Dolenjcem, ki so vedeli, po kaj so prišli. »V takšnih razmerah ne moreš igrati lepo, zanimal nas je le pozitiven rezultat,« je razkril trener Andrej Kastrevec. Krka je igrala zaprto, Velenjčani so jalovo napadali (najlepšo priložnost je v 89. minuti zapravil Klemen Bolha), edini gol pa je padel po akciji Novinića, ko je Marin Perić spretno porinil žogo mimo Mateja Radana s približno 15 metrov. »V moštvu imamo veliko novih obrazov, za uigranost potrebujemo čas,« je priznal Velenjčan Damjan Trifković.

Podprvak nemočen

Krško – Krčani so v »izrednih razmerah«, pri 37 stopinjah Celzija in pred skoraj 2000 navijači, pripravili presenečenja kola. Celjani so imeli pobudo, zmagovalca pa je odločil domači adut Enes Rujović z bele točke, potem ko ga je predtem podrl Jure Travner. Slednji je še pordečel. Podprvaki minule sezone so kljub igralcu manj še naprej napadali, toda namesto izenačenja so dočakali še en rdeči karton, ko je bil izključen tudi Blaž Vrhovec.

Derbi navdušil

Koper – Dvoboj Kopra in Domžal je povsem upravičil naziv derbi kola. Gledalci so videli kar pet golov, bolj zadovoljni pa so odšli domov gostje, četudi so skoraj zapravili vodstvo s 3:0. Gostitelji so namreč kljub igralcu manj v drugem polčasu nanizali številne priložnosti za gol, pri izidu 2:3 je Luka Vekić z glavo zadel tudi okvir vrat. »Tudi morebiten remi bi bil zaslužen,« je priznal gostujoči trener Luka Elsner, športni direktor Kopra Matej Mavrič Rožič pa je tekmo ocenil takole: »Eno je, da Koper doma ne sme prejeti treh golov, drugo pa, da smo se na to odzvali vrhunsko in bili skoraj nagrajeni.«