Po slabem drugem polčasu poraz Katančevih v Katarju

Slovenska nogometna reprezentanca na prijateljski tekmi v Katarju ni navdušila z igro in izgubila z 0:1.

Objavljeno
30. marec 2015 15.38
Posodobljeno
30. marec 2015 17.00
FBL-EURO-2016-FRIENDLY-QAT-SVN
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Doha - Po visoki zmagi v kvalifikacijah za euro 2016 nad San Marinom je slovenska nogometna reprezentanca danes v Katarju nekoliko pokvarila vtis in po slabi igri izgubila prijateljsko tekmo z 0:1. Na začetku drugega polčasa je slovenske nogometaše presenetil Abdulkarim Hassan, po šoku pa se Slovenci nikakor niso več pobrali, številne menjave v moštvu niso pomagale, kvečjemu še poslabšale stanje na igrišču.

Predstava v prvem polčasu sicer ni bila slaba, varovanci Srečka Katanca so imeli številne priložnosti, a jih niso izkoristili in v drugem delu dobili kazen. Tekma tako ni najlepša popotnica za naslednjo reprezentančno preizkušnjo, ki bo veliko zahtevnejša: junija bo v kvalifikacijah za euro v Stožicah gostovala Anglija.

Prvi polčas: nevarni priložnosti Matavža in Lazarevića

V ekipi tokrat ni bilo izkušenih Samirja Handanovića, Josipa Iličića, Milivoja Novakovića in Boštjana Cesarja. Vlogo kapetana je prevzel Tim Matavž, med vratnicama je stal zvezdnik Atletica Madrida Jan Oblak, v začetni enajsterici je premierni nastop dočakal obetavni Celjan Benjamin Verbič.

Prvi strel na gol je v 6. minuti sprožil prav debitant v reprezentanci Verbič, ki je preigraval ob kazenskem prostoru in sprožil diagonalni strel proti vratom, a bil za las premalo natančen. Še lepšo priložnost je imel nekaj minut pozneje Matavž, po podaji zavzetega Verbiča pred gol. Z bližine je nastreljal katarskega vratarja, po odbitku pa je novo priložnost nato zapravil še Dejan Lazarević.

V 16. minuti je dlani ogrel tudi Oblak in Mohammedu Muntariju ubranil neoviran strel z glavo, sledil je obetaven protinapad Slovenije in se končal z golom iz prepovedanega položaja Kevina Kampla. V še eni obetavni akciji je v 20. minuti za lepo podajo poskrbel Kampl, streljal je Matavž, a se je izkazal vratar Saad Al Sheib.

Slovenci so dobro zadrževali žogo v svoji posesti, Lazarević je poskusil z razdalje in zadel domačo obrambo, Kampl je v bil v 30. minuti v težkem položaju, ko je streljal z roba vratarjevega prostora in spet je moral posredovati katarski čuvaj mreže. Pred koncem prvega polčasa je ritem igre Slovencev nekoliko padel, Katarci so zaigrali pogumneje, Oblaka pa niso resneje ogrozili.

Po sijajni akciji Petra Stojanovića v 39. minuti se je po glavi tolkel Lazarević. Mladi nogometaš Maribora mu je po preigravanju po desni lepo podal pred gol, »Lazo« je imel je prosto pot do zadetka, toda streljal previsoko. Premalo odločno je nato z razdalje poskusil še Aleš Mertelj, Al Sheib pa je komaj skril žogo pred Matavžem. Tik pred koncem prvega dela je bilo nekaj zmede v slovenski obrambi, končalo se je brez posledic in z izidom 0:0. Slovenija je v prvem polčasu imela 55-odstotno posest in sprožila sedem strelov, od tega štiri v okvir vrat.

Drugi polčas: slaba predstava vodila v poraz

Na začetku drugega polčasa je Katanec namesto Matavža v igro poslal Roberta Berića. Slovenci so hitro po sodniškem pisku doživeli hladen tuš. Katarci so krenili pred gol, ob slabem posredovanju slovenske obrambe pa je na levi strani do neoviranega strela prišel Hassan in mojstrsko premagal Oblaka. Kar nekako v šoku bi Katančevi izbranci lahko nato prejeli še en zadetek, a je še dvakrat dobro posredoval slovenski vratar. V uvodnem delu drugega polčasa so gostitelji prikazali precej več, dobro skakali in bili nevarni v prodorih. V 54. minuti je po strelu Abdulaziza Hatema moral znova svoje mojstrstvo pokazati Oblak.

Tik pred tem je sicer imela prvo priložnost tudi Slovenija. Lazarević je stekel v protinapad po levi strani, skušal podati do Verbiča, a so Katarci pravočasno posredovali. Rotmana je nato v 56. minuti zamenjal Roman Bezjak in imel hitro po vstopu na igrišče priložnost po še eni lepi akciji Stojanovića. Ob nesporazumu z Verbičem je streljal čez gol in zapravil odlično priložnost za izenačenje. V neorganiziranem slovenskem moštvu ni bilo prave rešitve, po prejetem zadetku niso znali več strniti vrst, na drugi strani pa so se vrstile nevarne akcije domačih. Zlasti nevarno je bilo po napaki Siniše Anđelkovića pred slovenskimi vrati.

Priložnost sta dobila še Nik Omladič (namesto Lazarevića) in Luka Kranjc (namesto Maroha). V 67. minuti je streljal Verbič, ki je tri minute pozneje poskrbel za predložek do Bezjaka. Ta je meril z glavo neposredno v vratarja Al Sheiba. Slaba igra Slovenije pa se je nadaljevala tudi v obrambi, Oblak je v 76. minuti klonil drugič, a je bil k sreči Kasola Mohamed v prepovedanem položaju.

Katanec je pred zaključkom skušal sliko na igrišču izboljšati z dvema izkušenima igralcema: vstopila sta Andraž Kirm (namesto Verbiča) in Mišo Brečko (namesto Strune) ter vsaj nekoliko umirila katarske napade. V zadnjih minutah je vendarle sledilo še nekaj napadov - Berić je bil v prepovedanem položaju, Stojanović pa je nastreljal domačo obrambo - a Katančevi niti niso več kazali prve želje po izenačenju.