Po številnih zasukih Olimpijina preizkušnja sezone

Danes ob 18. uri vse tekme predzadnjega, 35. kola, najpomembnejša pa bo v Stožicah, kjer bo gostovala Mura.

Objavljeno
17. maj 2012 17.29
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Ljubljana - Olimpija visi na nitki. V današnjem 35. kolu se lahko obriše pod nosom za 2. mesto, morda še kaj hujšega. V Stožicah bo gostovala Mura, ki zaostaja tri točke (56:59). Ob Sobočanih so izzivalci zeleno-belih še Koprčani (57), ki bodo gostili Triglav. Tekme bodo še v Lendavi, Novi Gorici in Celju.

Ljubljana: Olimpija Ljubljana - Mura 05 (sodnik Matej Jug): Kako varljiv je videz, je zdaj jasno kot beli dan. Olimpija je pod Erminom Šiljakom izpeljala dve všečni tekmi, a rezultatsko ni veliko pridobila. Celo gori ji pod nogami, zato o všečnosti ne razmišlja nihče več. Šteje le, kako bo v najpomembnejši tekmi spomladi osvojila tri točke ali vsaj eno. Zdi se, da bo naloga zelo težka. Bobana Jovića je derbi tako ponesel, da je pozabil, da je ključna tekma danes. Tudi to je del šolanja in zorenja, da razmišlja, kdaj in kje se lahko »razleti«. Dare Vršič? Če kdaj, potem naj zdaj najboljši igralec lige ob svojem slovesu razkrije, kako veliko je njegovo »Olimpijino srce«. Mura je v zaletu in brez psihološkega bremena, boljša je tudi v medsebojnih tekmah (dve zmagi in poraz - 6:5). Zmagovalca bi lahko odločila bodisi Olimpijin vendarle močnejši in bolj motivirani kolektiv ali pa navdih soboških napadalcev, Nusmirja Fajića in Mateja Eterovića. Ljubljančani napadalcev pač nimajo. V igralskem mozaiku Olimpije je še ena sprememba. Klub se je sporazumno razšel s Sašo Ranićem.

Koper: Luka Koper - Triglav (Vojko Goričan): Tri zmage in 8:0. To je bilanca dvobojev v tej sezoni in tudi za zadnjega ni nobenega dvoma o tem, da so Koprčani izraziti favoriti. Četudi v zraku po ducatu tekem brez poraza že visi možnost, da bo konec sijajnega niza. Za koprske ambicije, preboj na drugo mesto ali ohranitev tretjega, bo ključna zadnja tekma v Ljudskem vrtu. Tudi Koprčani so boljši od Ljubljančanov v medsebojnih tekmah!

Lendava: Nafta - Domžale (Davor Drečnik): Tekme, ki štejejo, zaključuje lendavski dvoboj. Ob sanjskem scenariju bi Nafti lahko srečo namenila tudi zadnja tekma v Velenju, toda ta kombinatorika že sodi v kategorijo, če bi ... Glede na težave v domžalskem taboru imajo Lendavčani celo nekaj možnosti za podvig.

Nova Gorica: Hit Gorica - Rudar (Bojan Mertik): Če ne bo prišel šejk, so Goričani obsojeni na amaterizem. Morda jim za leto ali dve grozi celo plačana rekreacija, kot tudi drugim tekmecem v ligi. Ker je vsaj amaterizem realnost, so najvidnejši igralci že nekaj časa vpeti v iskanje novih plačnikov. Vito Plut in Goran Galešić sta najzanimivejša igralca, za njima oprezajo v Ljubljani, Mariboru in Kopru. Le denarja ni toliko, kot bi si ga želeli v goriškem klubu. Velike škode zaradi prehoda v amaterizem kljub vsemu ne bo. Goriška proizvodnja nadarjenih igralcev je v primerjavi z glasnimi oglaševalci iz Kopra in Maribora kot slovita Ajaxova.

Celje: Celje - Maribor (Saša Habjanič): Kaj prida tekmovalnega štajerski dvoboj ne more ponuditi. Tudi če bo veliko golov in akcij, morebiti tudi presenečenje, bo bolj ali manj vse podrejeno naslednji in najpomembnejši bitki - pokalni v sredo v Stožicah.

In še! V predzadnjem kolu bo manjkalo rekordno število igralcev. Zaradi kartonov jih bo počivalo kar šestnajst, hkrati pa še dva trenerja, kranjski Siniša Brkić in celjski Damjan Romih.