Po vražji zaušnici na okrevanju v Baskiji

Potem ko je pogorel na klopi Manchester Uniteda, si je David Moyes našel službo v Španiji.

Objavljeno
16. november 2014 01.33
G. N., šport
G. N., šport
David Moyes si je v enajstih letih na trenerskem stolčku Evertona prislužil ugled in sloves enega najboljših otoških nogometnih strokovnjakov. V desetih mesecih na klopi Manchester Uniteda je tako rekoč postal bedak številka ena. Zdaj je dobil novo priložnost za strokovno rehabilitacijo. Vodil bo baskovski kraljevski klub iz San Sebastiana – Real Sociedad.

Enainpetdesetletni Škot je poslušal nasvet slavnejšega rojaka in tistega, ki ga je izbral za svojega naslednika na Old Traffordu, Alexa Fergusona. Nazadnje, ko je prisluhnil siru Alexu, se je uštel. Tokrat naj bi imel Moyes več sreče.

»Poklical sem Alexa in mu predstavil možnost odhoda v Španijo. Ni razmišljal veliko, dejal mi je, da je to lepa možnost, saj ni veliko Britancev, ki bi dobili priložnost zunaj otoka,« je priznal posvet z mentorjem in razblinil vse neznanke o tem, da sta sprta, potem ko je Ferguson v svoji biografiji tudi ošvrknil mlajšega kolega. Moyesa polletna brezposelnost ni pretirano vznemirjala. Tolažil se je ob 6,5 milijona evrov odpravnine, kolikor mu je pripadalo po odstavitvi.

»V prvi polovici leta se bo spopadal s 'polno glavo', počutil se bo, kakor da mu nič ne gre. Potem se bo počasi že privadil na novo kulturo, jezik in se dodobra seznanil z značilnostmi španske lige,« je kolegu napovedal prihodnost nekoč prav tako na domačih tleh ponižan in na tujem rehabilitiran Steve McClaren. Po debaklu v vlogi selektorja Anglije je McClaren osvojil naslov nizozemskega prvaka na klopi Twenteja. »Bilo je grozljivo in zastrašujoče, toda postal sem boljši trener,« je še dodal McClaren, ki je kratek čas deloval tudi pri nemškem Wolfsburgu.

Moyes je sprejel baskovski izziv tudi zaradi najboljših igralcev in lige. »Španija ima najboljše nogometaše in klube, ki prevladujejo v evropskih pokalih. Samo poglejte ligo prvakov,« ni potreboval preveč podrobnih pojasnil, zakaj se je podal na pot v neznano, kar za Moyesa vodenje Sociedada vendarle je.

Kljub neposrečeni zgodbi pri Manchestru, za katero je dejal, da je imel premalo časa, da bi jo lahko izpeljal po željah privržencev rdečih vragov in tudi svojih, je Moyes v Španiji naletel na pozitiven sprejem. »Zaželel mi je dobrodošlico,« se je pohvalil, da je bil navdušen tudi njegov stari prijatelj in trener evropskega prvaka Reala Carlo Ancelotti. Kljub vsemu je ime Moyes največjega »navijača« v predsedniku Sociedada Jokinu Aperribayi.

»Iskali smo profil trenerja, ki se bo globoko vpletel v delo in proces razvoja. Razumeti je moral izobraževalni model in vrednote, značilne za klub. Pomembno je, da bo živel s klubom in zanj, da bo imel spoštovanje do prvega moštva in razumel klubsko filozofijo ter ekonomsko moč kluba. In da se bo zavedal pomembnosti kluba za našo regijo,« je pojasnil Aperribaya.

Čeprav je Moyes Škot in brez evropskih izkušenj ter tudi z zamajanim strokovnim ugledom, je treba priznati, da je predsednik Sociedada glede na svoje zahteve izbral pravega moža. Moyesa pač ni mogoče ocenjevati po učinku dela na Old Traffordu, ampak po tem, kako uspešno zgodbo je pisal Goodison Parku v Liverpoolu. Z Evertonom se je bolj ali manj odlično spoprijemal z bogatejšimi tekmeci in klub utrdil v zgornjem delu angleških klubov.

»Gledam izključno naprej in sem osredotočen na delo na igrišču, kjer želim, da opravimo čim več, da dvignemo klub, ki je na napačnem koncu lestvice. Zagotovo je to moj največji izziv v karieri, ker bom deloval na tujem in ne da bi tako dobro poznal igralce, kot bi jih doma,« je ob svoji četrtkovi predstavitvi v San Sebastianu povedal Moyes, ki je sklenil 18-mesečno pogodbo.