Podprvak Juventus prvi Cityjev preizkus moči

Liga prvakov: danes začetek najmočnejšega nogometnega klubskega tekmovanja, vključno s »slovensko« skupino C.

Objavljeno
15. september 2015 11.23
G. N., šport
G. N., šport

Ljubljana – Manchester City je v angleškem prvenstvu nanizal pet zmag z razliko v golih 11:0. A »arabski« klub iz Manchestra hrepeni po še bolj prestižni lovoriki – za zmagovalca lige prvakov. V svojem petem poskusu v najmočnejšem klubskem tekmovanju bo že v današnjem štartu 24. LP pred velikim izzivom: gostil bo zadnjega finalista, prvaka Italije Juventus.

Cityjevi šejki so po evforičnem vstopu v nogomet leta 2008 hitro dojeli, da čez noč niti stotine milijonov evrov ne morejo nadomestiti nepisanih zakonitosti. Še posebej ne v »champions league«, kjer se je »meščanov« oprijel sloves velikih poražencev: samo dvakrat se je Cityju posrečilo uvrstiti med 16 najboljših, obakrat ga je ustavila Messijeva Barcelona.

Več kot 200 milijonov evrov je znašala letošnja Cityjeva investicija v igralski kader (primanjkljaj od prodaje in nakupov je 135 milijonov €), ki je krepko razširil kakovost. Veliki angleški up Raheem Sterling in belgijski as otroškega videza Kevin De Bruyne sodita v kategorijo vrhunskih nogometašev, toda še ne v krog Luisa Suareza, Neymarja, Wayna Rooneyja, Garetha Bala, Edena Hazarda, kaj šele Messija in Cristiana Ronalda.

Tudi veliko smole se je v ligi prvakov držalo manj slavnega mestnega kluba, ki je v skupinskem delu tekmovanja praviloma imel zahtevne tekmece. Toda tudi letošnji žreb ni bil nič kaj prizanesljiv: zmagovalka evropske lige Sevilla in Borussia Mönchengladbach bi bila lahko »bananin olupek«, zato si trener Manuel Pellegrini niti po naključju ne sme privoščiti slabega štarta. Čeprav je za mir v hiši dobil podaljšano pogodbo, se zaveda, da je prihodnost na Cityjevi klopi odvisna od izkupička v LP. Prve težave pa so že tu.

»Sergio ni pripravljen za tekmo. Upam, da bo okreval do prvenstvene tekme z West Hamom, vendar moramo počakati na rezultate dodatnih preiskav,« je Čilenec odgovoril na vprašanje o zdravstvenem stanju najboljšega strelca Sergia Agüera, za katerega se je ligaška tekma s Crystal Palaceom končala že po 24 minutah zaradi udarca v koleno. Tudi odlični plejmejker David Silva in Sterling še nista popolnoma okrevala, a bosta oba nastopila. Brazilec Fernadinho je izpostavil težavnost skupine. »Tekmeci so težki, a sem prepričan, da smo lahko zmagovalci skupine.«

Aktualna razmerja sil med Cityjem in Juventusom najbolj razkriva prav kadrovanje. Po njem je italijanski prvak v globoki krizi, saj je za najvidnejše novince plačal 120 milijonov evrov (primanjkljaj od prodaje in nakupov je 50 milijonov €), največ za argentinskega upa Paula Dybala, 32 milijonov €. Ob njem bo v konici napada bržkone igrala še ena okrepitev, Hrvat Mario Mandžukić (19 milijonov €).

Juventus je investiral v prihodnost, potem ko so odšli Andrea Pirlo, Carlos Tevez in Arturo Vidal. Pomlajena »stara dama« še ni ujela ritma. Ligaški štart z dvema porazoma in neodločenim izidom je aktiviral prvo stopnjo alarma. Trener Massimilano Allegri je v nasprotju z navijači in javnostjo, ki pričakuje, da bo Juventus tudi v tej sezoni dostojno branil ugled »calcia« v Evropi, precej bolj umirjen. »Jasno je, da smo v neprijetnem obdobju in moramo napredovati. Toda osredotočiti se moramo tudi na pozitivne stvari. To moštvo ima številne mlade igralce in potrebuje več časa. Vedeli smo, da bo ta sezona veliko težja,« je dejal Allegri, ki ima še največ skrbi s poškodbami igralcev.