Pokal konfederacij: Braziliji tretji zaporedni naslov prvaka

Nogometaši Brazilije so v finalu pokala konfederacij pred domačimi gledalci s 3:0 premagali Špance.

Objavljeno
01. julij 2013 09.36
Brazil Soccer Confed Cup Brazil Spain
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Rio de Janeiro - Reprezentanca Brazilije si je tretjič zapored in četrtič v zgodovini priigrala naslov zmagovalca pokala konfederacij, potem ko je pred 73.581 gledalci štadiona Maracana s 3:0 porazila aktualno svetovno in evropsko prvakinjo Španijo.

Pri Brazilcih je dva gola dosegel Fred, preostalega je dodal Neymar. Za Španijo je bil to prvi poraz po letu 2010, ko so na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki izgubili proti Švici.

Nagrado za najkoristnejšega igralca turnirja je dobil Brazilec Neymar, zlati čevelj za najučinkovitejšega strelca pa Španec Fernando Torres. Ta je dosegel enako število golov kot brazilski reprezentant Fred (5), a je za to potreboval manj minut (273:423).

Fred zadel po 93 sekundah

Gostitelji prvenstva Brazilci so za prvi gol na tekmi potrebovali zgolj 93 sekund. Z desne strani napada je v kazenski prostor podal Oscar, pred vrati Španije pa se je odlično znašel Fred. Reprezentančni napadalec je ob Alvaru Arbeloi in Gerardu Piqueju sicer padel na tla, vendar nato v ležečem položaju žogo poslal v mrežo.

Brazilci so svoje vodstvo podvojili v 44. minuti, ko je zadel Neymar. Ta si je z Oscarjem izmenjal dvojno podajo, nato pa s približno desetih metrov močno in natančno sprožil pod prečko španskega gola za izid prvega polčasa (2:0).

V drugem se je nadaljevala slaba predstava Špancev, ki so po le treh minutah nadaljevanja prejeli še tretji gol na tekmi. Akcijo je začel Paulinho in podal proti Neymarju, ta je žogo brez dotika prepustil Fredu, ki je z leve strani z diagonalnim strelom premagal Ikerja Casillasa.

Ramos zapravil enajstmetrovko

Aktualni svetovni in evropski prvaki so imeli v 53. minuti možnost znižati izida, ko je Jesus Navas izsilil prekršek Marcela v kazenskem prostoru in svoji reprezentanci priboril strel z bele točke. Odgovornost je prevzel Sergio Ramos in žogo poslal mimo desne vratnice brazilskega gola.

Španci so v 68. minuti doživeli nov udarec, ko je Gerard Pique kot zadnji branilec na nepravilen način podrl Neymarja in si za to prislužil rdeči karton. Brazilci kljub igralcu več na igrišču niso več dosegli gola, a to na koncu ni bilo pomembno, saj se je po zadnjem sodniškem žvižgu začelo slavje na štadionu Maracana.

»Nihče ni pričakoval takšnega rezultata, ne proti svetovnim prvakom, a to nas ne sme preveč zanesti. Pokazali smo, da smo na pravi poti in da se bomo na svetovnem prvenstvu lahko enakovredno borili za naslov prvakov. To smo dokazali tudi s tem, ko smo v preteklih 30 dneh premagali kar štiri nekdanje svetovne prvake - Francijo, Uruvaj, Italijo in Španijo,« je zadovoljno dejal brazilski selektor Luiz Felipe Scolari.

Finale pokala konfederacij

Brazilija - Španija 3:0 (2:0)

(Fred 2., 47., Neymar 44.)