Pokal konfederacij: šov Neymarja za idealen štart Brazilcev

Z zmago s 3:0 nad Japonsko je brazilska nogometna reprezentanca začela pokal konfederacij 2013.

Objavljeno
16. junij 2013 01.28
SOCCER-CONFEDERATIONS
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Brasilia - Z uvodno tekme Brazilije in Japonske se je v Brasilii začel pokal konfederacij. Gostitelji so za začetek vpisali prepričljivo zmago s 3:0 (1:0), eden zaslužnejših zanjo pa je bil novopečeni zvezdnik Barcelone Neymar.

V prvem polčasu so imeli Brazilci terensko premoč in imeli nekaj izvrstnih priložnosti, eno lepših je zapravil Fred v 43. minuti, ko se je po podaji Neymarja znašel v ugodnem položaju za strel, japonski vratar pa se je izkazal. A slednji je bil brez moči v tretji minuti, ko je Neymar močno in natančno sprožil s kakšnih 18 metrov in zadel desni zgornji kot za vodstvo z 1:0.

Na 2:0 je povišal Paulinho v 48. minuti, ko je zadel s približno 14 metrov. Japonci so eno lepših priložnosti zapravili v 72. minuti, ko je Šindžiju Kagavi strel z dobrih desetih metrov obranil Julio Cesar. Končni izid je v sodniškem dodatku postavil Jo po lepi podaji Oscarja.

Brazilija, ki turnir gosti kot generalko za SP naslednje leto, si močno želi uspeha domače reprezentance, ki na lestvici FIFA vztrajno polzi navzdol. Trenutno je na 19. mestu.

Pokal konfederacij sicer poteka na šestih stadionih. Na Maracanaju v Rio de Janeiru, ob njem bodo tekme še v Belo Horizonteju, Brasilii, Fortalezi, Recifeju in Salvadorju. Na turnirju v skupini A igrajo gostitelji, azijski prvaki Japonci, prvak Severne in Srednje Amerike ter Karibov Mehika in evropski podprvaki Italijani, v skupini B pa svetovni prvaki Španci, južnoameriški prvak Urugvaj, oceanijski prvak Tahiti in afriški prvak Nigerija. Tekmovanje bo trajalo do 30. junija.

V nedeljo se bosta prav tako v skupini A v Rio de Janeiru pomerili Italija in Mehika.