Bayern šele po izvajanju enajstmetrovk v veliki finale

Povratna tekma polfinala med Realom in Bayernom se je po rednem delu končala z 2:1 (3:3), po enajstmetrovkah v finale Nemci.

Objavljeno
25. april 2012 17.36
Posodobljeno
25. april 2012 19.19
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Madrid - Po pravi drami na povratni tekmi polfinala lige prvakov med Real Madridom in Bayernom smo na stadionu Santiago Bernabeu dobili še drugega potnika v veliki finale. Po izvajanju enajstmetrovk so napredovali Bavarci, ki bodo peti evropski naslov naskakovali 19. maja pred domačimi navijači na Allianz Areni, nasproti jim bodo stali nogometaši Chelseaja.

CR7 potreboval le 15 minut za dva gola

»Galaktiki« so v tekmo krenili odločno in že v tretji minuti prišli do prve priložnosti. Po desni strani je v gostujoči kazenski prostor lepo prodrl Ángel Di María, ki je podal do Khedire, slednji pa je ustrelil naravnost v gostujočega vratarja Manuel Neuerja.

Že v naslednjem napadu pa je glavni sodnik Viktor Kassa pokazal na belo točko, saj je Alaba v svojem kazenskem prostoru po strelu di Marie igral z roko - najstrožjo kazen je zanesljivo izvedel Cristiano Ronaldo (1:0).

Bavarci so po prejetem golu prevzeli pobudo in hitro prišli do priložnosti. Po izjemni podaji Davida Alabaja se je sam pred Ikerjem Casillasom znašel Robben, ki pa je zgrešil žogo in kar sam končal v mreži. Nekaj minut kasneje je s strelom od daleč poizkusil še Mario Gomez, a se je z novo obrambo izkazal Casillas.

Pritisk Bayerna kronal Robben

Kljub silovitemu pritisku Bayerna so do novega zadetka v 14. minuti prišli varovanci Joseja Mourinha. Ronalda je z vrhunsko globinsko podajo našel Mesut Özil, Portugalec pa je zlahka prišel do jubilejnega desetega gola v tej sezoni lige prvakov.

V nadaljevanju so Bavarci še naprej kraljevali na zelenici, kar se jim je obrestovalo v 27. minuti. Pepe je namreč v kazenskem prostoru podrl Gomeza, ki je skušal priti do skoka, Viktor Kassai pa je še drugič na tekmi pokazal na belo točko. Odgovornost je prevzel Robben in premagal Casillasa, čeprav se je slednji s konicami prstov dotaknil žoge (2:1).

Gomez in Benzema blizu, a brez gola

Bayern je tudi po doseženem zadetku imel več žogo v nogah, a sta do priložnosti prišli obe moštvi. V 31. minuti je Karim Benzema iz igre vrgel enega od nemških branilcev, a nato iz neposredne bližine z leve strani meril slab meter mimo desne vratnice. Na nasprotni strani je imel izjemno priložnost Gomez. Izjemni 27-letni napadalec se je znašel iz oči v oči s Casillasom, a streljal presenetljivo lahkotno, tako da je izkušeni španski vratar z nogo uspel obraniti njegov strel.

V samem finišu prvega polčasa so imeli Bavarci novo priložnost - prosti strel z roba kazenskega prostora je izvedel Robben, a je Casillas prebral njegovo namero in obranil strel. Žoga je sicer ob strelu Nizozemca v roko zadela Pepeja.

Drugi polčas precej bolj miren

Drugi polčas je bil precej bolj miren, saj sta se obe moštvi nekoliko zaprli v svoji igri in nista tvegali ničesar. Do prve priložnosti so prišli gostje iz Nemčije -  skok med dvema domačima branilca je dobil Gomez, a nato z glavo meril le za malenkost mimo desne vratnice Casillasa.

V 56. minuti si je novo priložnost ustvaril Benzema, a je francoski napadalec streljal nenatančno oziroma je njegov strel obranil Neuer. Še naprej so bili več pri žogi nogometaši Bayerna, toda igrali precej bolj previdno kot v prvem polčasu. V 66. minuti je Robben zlahka prehitel Pepeja, a je šel iz vrat pravočasno Casillas in posredoval tik pred hitrim Nizozemcem.

Gomez zapravil nemogoče

V 75. minuti je prišlo do prve menjave, Mourinho je na klop poklical di Mario, priložnost je dobil Kaka, ki je v zadnjem času v vse boljši formi. V 86. minuti pa je imel Gomez na nogi žogo za veliki finale. Razigrani Robben ga je namreč našel povsem samega v kazenskem prostoru, a je nemški napadalec (nerazumljivo) preveč kompliciral, tako da je uspel priteči Sergio Ramos in žogo odbil z igrišča - izid je ostal 2:1 (skupno 3:3), zato sta sledila dva podaljška po 15 minut.

Podaljška

V 95. minuti pa je Riberyju zmanjkalo moči, saj je zahteval menjavo, na zelenco je prišel mladi Thomas Müller. V prvem podaljšku so bili nekoliko bolj nevarni Bavarci, a jim ni uspelo zatresti mreže. Mourinho je pred začetkom drugega podaljška opravil še eno menjavo, igro je zapustil Benzema, notri pa prišel Gonzalo Higuain. Le pet minut kasneje je sloviti Portugalec potegnil še zadnjo potezo - Özila je zamenjal Granero.

Menjave so le poživile igro Reala - v 113. minuti je Kaka v gostujočem kazenskem prostoru mojstrsko sprejel podajo Granera, a bil v težkem položaju in ni uspel priti do strela oziroma podaje. Le nekaj trenutkov kasneje je Kaka vrnil uslugo in podal Graneru, ki je po posredovanju Neuerja obležal na tleh in si prislužil rumeni karton zaradi simuliranja prekrška.

Enajstmetrovke: Alaba uspešno, Neuer ubranil strel Ronalda (1:0); Gomez natančen, Neuer ubranil še strel Kakaja (2:0); Casillas brani Kroosu, Xabi Alonso zanesljivo (2:1); Casillas brani še Lahmu, Ramos streljal visoko prek vrat (ostaja 2:1); Schweinsteiger zadel za finale!!

Postavi obeh moštev

Bayern: Neuer, Boateng, Lahm, Badstuber, Ribéry, Robben, Alaba, Gustavo, Schweinsteiger, Kroos, Gomez.

Madrid: Casillas, Pepe, Ramos, Marcelo, Arbeloa, Khedira, Özil, Alonso, Di María, Ronaldo, Benzema.

Polfinale lige prvakov, povratna tekma:

Real Madrid - Bayern München 3:4 * /1:2/ (* po enajstmetrovkah)

(Ronaldo 6./11m., 14.; Robben 27./11m.)

Že odigrano v torek, 25. aprila

Barcelona - Chelsea 2:2 (2:1) /0:1/

(v poševnih oklepajih so izidi prvih tekem)