Porazi Marijana Pušnika zapeljali v nagel odstrel

Olimpijo bo vodil v. d. trenerja Safet Hadžić. Med kandidati za šefa stroke sta Slaviša Stojanović in Krunoslav Jurčić.

Objavljeno
04. april 2017 00.31
SLOVENIJA LJUBLJANA 05.09.2012 SLAVISA STOJANOVIC TONI USNIK IN SAFET HADZIC FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Marijan Pušnik je imel kratek rok trajanja pri Olimpiji. Nedeljski ligaški poraz v Kidričevem, tretji v njegovem drugem in slab mesec dolgem mandatu na klopi branilcev naslova državnega prvaka, je bil kaplja čez rob. Predsednik kluba Milan Mandarić je Korošcu že drugič v dobrem letu dal košarico. Do nadaljnjega bo moštvo vodil Safet Hadžić.

Ena sama točka je bil Pušnikov točkovni izkupiček v štirih prvenstvenih tekmah. Klavrn plen ni bil usoden, pač pa slabo vzdušje v slačilnici, nezaupanje igralcev do trenerja in neprepričljive igre, začinjene s preštevilnimi menjavami in poškodbami. Zaradi poškodbe kolena je sezono v Kidričevem končal že tretji novinec iz zimskega prestopnega roka, kapetan Branko Ilić. Skratka: po Elsnerjevemu kaosu je sledil še Pušnikov, potem ko je 57-letnik iz Dravograda skušal pogasiti požar, ki sta ga zanetila že bivša akterja: športni direktor Ranko Stojić in trener Luka Elsner.

Pušnik je v eni sezoni dobil že drugo odpoved. Lanskega decembra se je razšel tudi s splitskim Hajdukom.

Mandarić, najzaslužnejši mož za Olimpijino bliskovito šampionsko zmagoslavje in za še hitrejšo predajo zmagovalne lovorike nazaj v roke Maribora, je mož beseda. Ob Pušnikovem drugem prihodu je dejal, da bo zamenjal še deset trenerjev, če bo treba. Svojih trdnih načel se je držal. Opravil je še tretjo menjavo v sezoni po Italijanu Rodolfu Vanoliju in Elsnerju. Odpovedi niso bile poceni, Elsnerjeva bo klub stala šest plač po 8000 evrov, Vanoli in Pušnik sta bila še dražja.

Včerajšnji dopoldanski trening je Pušnik še vodil. Pomenljiva predhodnica Mandarićevi odločitvi je bil obisk vodilnih mož navijaške skupine Green Dragons, ki so od igralcev zahtevali, da se borijo in krvavijo za zeleno-beli dres. Po treningu so stvari hitro stekle, pogovor na štiri oči med Mandarićem in Pušnikom je bil kratek in jedrnat.

Novo poglavje v Olimpijini tragikomediji je stresel »borzo dela«. Trenerjev s prostimi zmogljivostmi ne manjka, navzven naj bi imel Mandarić v iskanju novega trenerja lahko delo. Ponudba »ustreznih« kandidatov se razteza od Triglava do Vardarja in od Jadrana do Đerdapa. In tudi čez. Toda boj za trenerski stolček in Mandarićeve evre ima še eno plat medalje. Redki so pripravljeni takoj prevzeti krmilo razmajane in potapljajoče se barke. Razširila se je tudi mreža svetovalcev in poznavalcev okoli Mandarića. Izkušeni poslovnež se še vedno spoznava s slovensko nogometno kulturo. Zdaj je razpet med zahtevami Green Dragons in bivšimi navijači, ki vztrajno ponujajo nekdanjega selektorja Slavišo Stojanovića, in med svojimi zamislimi, ki segajo do Krunoslava Jurčića. Oba imata zveste podpornike, pri čemer ima zagrebški strokovnjak, ki je v minuli sezoni kratek čas uspešno vodil Maribor, zaveznika v Mandarićevem zaupniku Mladenu Rudonji in zelo vplivnem »botru«, poslovnežu Bošku Županoviću. Prav njemu je Mandarić decembra prodal terjatve do FC Koper.

Ni pa neznank, kdo bo vodil Olimpijo proti Mariboru v pokalnem polfinalu in morda do konca sezone. To bo Safet Hadžić, pred leti že trener Olimpije, Stojanovićev pomočnik v reprezentanci in nazadnje klubski skavt. Hadžiću zaupajo tudi igralci.