Predsednik in selektor zadovoljna, cilj isti: EP 2020

NZS potrdila Kavčiča za novega selektorja članske reprezentance. Prvi test marčna prijateljska tekma z Avstrijo v Celovcu. 

Objavljeno
05. december 2017 07.00
Posodobljeno
05. december 2017 07.00

Brdo pri Kranju – Na Brdu ni bilo presenečenja, nogometno Slovenijo bo (vsaj) prihodnji dve leti vodil Tomaž Kavčič, 64-letni trener, ki je postal sedmi selektor članske reprezentance. Predsednik NZS Radenko Mijatović ni imel zahtevnega dela, v boj za euro 2020 se bo podal s strokovnjakom, čigar možnosti so ves čas kotirale najviše. 

Vrh nogometne družine ni poznal večjih dilem, čeprav se je Mijatović brez fige v žepu pogovarjal z več kandidati. Želja je bila najti selektorja izpod dežnika slovenske stroke, upoštevaje različna dejstva, kot so obveznosti Matjaža Keka na Reki ter projekt Darka Milaniča in Zlatka Zahovića v Mariboru, je Tomaž Kavčič zmagal v manjši konkurenci kot bi v prvem primeru.

»Vedel sem, kako poteka izbiranje selektorja. Logično je, da se za tako prestižen položaj poteguje več imen. Mesec in pol je kratka ali dolga doba, odvisno od zornega kota gledanja, sam pa sem verjel, da imam dovolj izkušenj, znanja in argumentov za takšno vlogo,« je zatrdil Kavčič, potem ko se je zahvalil za podporo predsedniku in članom izvršnega odbora ter si zaželel dobro sodelovanje z novinarji: »Uvrstitev na euro 2020 je v našem skupnem interesu.«

Mijatović je potrdil, da se nogometni zvezi ni mudilo, ne nazadnje bo članska reprezentanca odigrala prvo prijateljsko tekmo v drugi polovici marca, ko bo gostovala v Celovcu, nekaj dni po tem se bo Slovenija pomerila z eno reprezentanco še na domačih tleh. Morda bo to Črna gora, če ju ne bo umestil v isto druščino žreb skupin prihajajoče lige prvakov (start septembra leta 2018), ki bo 24. januarja v Lozani. V tem primeru bo NZS poiskala drugega tekmeca za marčni termin Fife (od 19. do 27. marca).

»Vesel sem, da se je zgodil tak razplet. Po mesecu in pol tehtanja argumentov smo izbrali Tomaža Kavčiča, kar je dobra odločitev za slovenski nogomet. Tomaža poznam še iz igralskih časov, ustreza prav vsem merilom, po katerih smo se odločali. Značajsko je odlična oseba, res dobro spremlja naše nogometno okolje, podrobno pozna značilnosti sedanjega rodu reprezentantov in živi za nogomet. O cilju sploh ni bilo treba razpravljati, saj tudi Tomaž odkrito meri na evropsko prvenstvo leta 2020,« je Mijatović pojasnil dogajanje od zadnje reprezentančne tekme s Škotsko.

Kavčič je zbrano, jedrnato in osredotočeno odgovarjal na vprašanja novinarjev. Delna začetna trema je bila odvečna, a razumljiva, Mijatović mu je vendarle zaupal odgovoren položaj. Upoštevajoč pretekle take dogodke lahko z gotovostjo zatrdimo, da tako močne (začetne) podpore medijev ni užival še noben selektor po letu 2002. Del zaslug za to lahko pripišemo prav Kavčiču, ki zna sodelovati z novinarji podobno kot nekoč Matjaž Kek, del zaslug ima tudi Kavčičev predhodnik Srečko Katanec. Ta se je odvečno zapletel v medijske dvoboje, zaradi katerih je pozneje pogosto neupravičeno doživljal nepotreben pritisk ob sleherni akciji reprezentance. Z njegovim slovesom je pač popustil tudi ta pritisk.

Spomladi v Celovec

Četudi je deloval Kavčič v Katančevem strokovnem štabu od poletja lani, bo v reprezentanci gotovo zavel svež veter. Vsak človek rešuje izzive na svoj način. Novi selektor kljub vsemu – kot se spodobi – ni želel komentirati pretekle zgodbe, raje se je ozrl v prihodnost. »Marca bomo merili na zmago v Celovcu. Ambicioznost in samozavest sta dobrodošli, če se vmes le ne prikrade vzvišenost. Pomembno je, da okrepimo moštveni duh v reprezentanci, saj se bomo srečali po treh, štirih mesecih. Če se ne bomo cenili sami, kako nas bodo potem cenili drugi?« je razmišljal Kavčič, ki ni razkrival svojih prvih potez na položaju selektorja. Zanesljivo bo eden njegovih pomočnikov Robert Englaro, ki ga je spremljal v času vodenja selekcije U-21 in nazadnje na Kitajskem. O drugem pomočniku kroži več imen.

Zavele bodo dodatne spremembe. »Zanje v reprezentanci resda ni toliko časa kot v klubu. Odločiš se za dve, tri novosti, vse drugo bi bilo eksperimentiranje,« je zatrdil Kavčič, ki bo poskušal vrniti v jato Kevina Kampla (»Pravega Kevina, ki bi na zbor prišel osredotočen.«), prav tako se bo pogovoril s kapetanom Boštjanom Cesarjem, »ki se še ni izrekel o svoji prihodnosti«. Gotovo bo že marca preizkusil kakšno novo ime (Domen Črnigoj, Enej Jelenič?), saj jeseni ne bo več možnosti za preizkuse. »Ligo narodov želimo začeti optimalno pripravljeni in na vso moč, saj želimo izkoristiti vse možnosti za preboj na euro 2020,« je še dodal. In vrednost pogodbe, ki bo začela veljati 1. januarja? Neuradno na leto ne presega 200.000 evrov. »To je poslovna skrivnost. Lahko zatrdim, da sta zadovoljna tako NZS kot selektor,« je dodal Mijatović.