Prek Košic je Matića pot vodila v London

Srb Nemanja Matić je novi up Chelseajevega trenerja Joseja Mourinha, ki ima rad svojeglave nogometaše.

Objavljeno
18. januar 2014 22.56
Posodobljeno
19. januar 2014 11.00
Portugal Soccer
G. N., šport
G. N., šport
Jose Mourinho ima rad rahlo svojeglave in samozavestne nogometaše. Chelseajev zimski ulov v podobi Srba Nemanje Matića gotovo izpolnjuje eno od želenih Portugalčevih lastnosti. To je samozavest. Matić je v domovini zaslovel po tem, da se je odločno zoperstavil nekdanjemu selektorju Siniši Mihajloviću, s katerim pa sta se na koncu razšla prijateljsko.

Mourinho je dobesedno zagrozil Chelseajevim voditeljem po največjem portugalskem derbiju med Benfico in Portom (2:0) prejšnjo soboto. Z besedami »v 48 urah ga želim videti na Stamford Bridgeu« je sprožil verižno reakcijo. Najprej so stekla pogajanja o znesku, ki bi zadovoljil Benficine veljake, potem je bilo na hitro treba najti še dogovorjenih 25 milijonov evrov. Dobršen del jih je Chelsea našel v Wolfsburgu, saj je nemški prvoligaš za 18 milijonov € odkupil belgijskega reprezentanta Kevina De Bruyna. Matićev prestop je drugi največji med srbskimi nogometaši. Pred njim je za 2 milijona € »težji« le od Sava Miloševića leta 2000 iz Zaragoze v Parmo.

Matić je po zmagi nad Portom navijačem Benfice in soigralcem dal jasno vedeti, da ga konec naslednjega tedna ne bo več v lizbonskem moštvu. »Dal sem vse od sebe v teh dve letih in pol. Benfica bo za vselej v mojem srcu. Toda želim napredovati in oditi v boljšo ligo in klub. V Chelsea, ki mi je zelo pri srcu,« je povedal v poslovilnem govoru.

Matić je še drugič postal član Chelseaja. Prvič, leta 2009, ko je iz slovaških Košic prišel za vsega 1,5 milijona €, se je izšlo s komaj tremi tekmami v modrem dresu, posojo k nizozemskemu moštvu Vitesse iz Arnhema in prodajo Benfici. Bil je zgolj del menjave za Davida Luiza, pri čemer je njegov delež znašal bore 3 milijone evrov. Benfica je torej z njim debelo zaslužila, lahko bi še več, če bi kdo želel odkupiti pogodbeni znesek v primeru Matićevega predčasnega odhoda v drug klub. Ta je znašal 42 milijonov €.

»Že prvič so bile njegove odlike očitne, toda potreboval je še več treningov in zorenja. Na Portugalskem se je naučil veliko in se preobrazil v odličnega zveznega igralca. Napredoval je v obrambni igri in izboljšal je agresivnost. Opazil sem, da ima izreden občutek za prehode v napadalne akcije. Zdaj igra morda svoj najboljši nogomet,« je svojega rojaka opisal eden od najtrdnejših Chelseajevih členov Branislav Ivanović. Prav »Bane« je bil nemara ključni človek, da bo Matić pri Chesleaju dobil še eno priložnost. Lanskega septembra je čvrsti branilec prepričal Mourinha, da je v živo gledal reprezentančni derbi s Hrvaško.

»Prestopni rok je končan. Prišel sem, da bi užival v tekmi. Rad imam nogomet in vznemirjanja, ki jih prinese igra. Tu sem, da bi spodbujal Ivanovića. Vedno spodbujam svoje igralce,« je gospod posebnež tedaj komentiral svoj prihod v Beograd in se očitno prepričal, da bo pozimi prišel po Matića. Tudi zato, ker je bila Matićeva cena za 5 milijonov € nižja kot poleti. Benfica pa nujno potrebuje denar, saj njeni dolgovi znašajo približno 400 milijonov €.

»Matić je maturiral. Je pameten in stabilen igralec, ki na igrišču deluje zelo zrelo. Postal je odličen vsestranski zvezni igralec in verjamem, da bi utegnil biti eden od ključnih mož v moštvu,« je Mourinho ob predstavitvi pohvalil svojega novinca.