Prioriteta Francozov varnost med EP

Letošnje EP bo prvič v zgodovini Evrope ponudilo dvoboje 24 reprezentanc. Prednostna naloga Francije je varnost udeležencev.

Objavljeno
03. januar 2016 20.27
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Četudi slovenska nogometna reprezentanca ni preskočila zadnje ovire na poti do evropskega prvenstva v Franciji, bo euro 2016 predstavljal enega od letošnjih vrhuncev za ljubitelje športa pri nas. Letošnji nogometni šampionat stare celine bo ob tem v marsičem zgodovinski.

Turnir, ki ga bodo speljali na desetih štadionih v desetih francoskih mestih, bo prvič v zgodovini Evrope ponudil dvoboje 24 reprezentanc, kar je šestkrat več kot na prvih petih turnirjih med letoma 1960 in 1976. Turnir je resda že doživljal širitev; leta 1980 so ga povečali na osem reprezentanc, leta 1996 na 16, letos bodo dodali še osem udeleženk.

Trnovo pot do eura 2016, ki je niso preživele Nizozemska, Grčija, Danska in Slovenija, je premierno zaznamoval nogometni palček Gibraltar, ki je končal zanj zgodovinski ciklus z najslabšo razliko v golih med vsemi – zabil je 2 gola in jih prejel 56, dvajset več tudi kot San Marino.

Gostiteljica plesa Francija je vknjižila svojo največjo zmago že maja 2010, ko je vodstvo Evropske nogometne zveze (UEFA) razglasilo zmagovalca boja za EP 2016. V volilno kampanjo se je podalo več držav, nekatere med njimi so le preizkušale razmere, v seštevku pa so izkazali zanimanje za organizacijo spektakla – ob Franciji – Škotska, Wales, Irska, Rusija, Italija, Turčija, Norveška in Švedska. Slednji, ki bi organizirali euro s skupnimi močmi, sta se nato umaknili, nekateri so odpadli že prej, v zaključnem delu pa so se pomerile Francija, Turčija in Italija. V prvem krogu volitev so odpadli »azzurri«, v finalu je Francija prepričala le enega člana izvršnega odbora UEFA več kot Turki (7:6).

Francozi bodo postali prvi na stari celini s tretjo organizacijo eura, slabega pol leta pred začetkom bojev pa vlada za turnir izjemno zanimanje, pri čemer navijačem ni prišla do živega – zaenkrat – niti morebitna grožnja s terorističnimi napadi. O morebitni odpovedi turnirja je bilo veliko govora po novembrskih napadih Islamske države v Parizu, toda vodstvo Francoske nogometne zveze (FFF) je tedaj zavrnilo takšen scenarij. A prav spremenjene varnostne razmere bodo botrovale zgodovinsko visokim stroškom izvedbe turnirja. »Varnost udeležencev nogometnega spektakla na igrišču in ob njem je naša prednostna naloga, zato bomo naredili vse, ne glede na višino stroškov, za največjo možno varnost. Štadione bomo seveda varovali veliko lažje kot dogodke na prostem,« je priznal prvi mož FFF Noël Le Graët.

UEFA je približala šampionat vsem navijačem, saj si bo možno ogledati eno tekmo že za 25 evrov – najdražje vstopnice bodo prodajali po ceni 895 € –, le za finalno tekmo pa ne bo mogoče dobiti vstopnice izpod 100 evrov. UEFA je dala v obtok 2,5 milijona vstopnic, pri čemer bodo ciljni potrošniki zasedli približno tri četrtine sedežev; splošni nogometni javnosti bo namreč pripadlo 42 odstotkov vstopnic, navijačem posameznih reprezentanc pa 32 odstotkov.

Turnir bo bržčas odprl novi predsednik UEFA, potem ko je Michel Platini končal vidnejšo funkcionarsko pot po nedavni odločitvi etične komisije Svetovne nogometne zveze (FIFA). Zanimivo, prav Platini namreč velja za idejnega očeta »razširjenega« eura 2016, ki je zamisel »združene Evrope« uresničil tudi z vseevropskim eurom 2020. Platini je bil tudi glavni zagovornik izbire zvezdnika Davida Guette, ki bo prispeval uradno himno evropskega prvenstva – izšla naj bi med marcem in aprilom –, saj naj bi prav Guetta po njegovem »s svojo glasbo širil pozitivni duh po vsem svetu in bi lahko poenotil Evropo«.

Da ne bo pomote: euro 2016 bo – če le ne bo posegla vmes višja, denimo politična sila – v prvi vrsti turnir najboljših nogometnih reprezentanc v Evropi. Navijači lahko z nestrpnostjo pričakujejo uvodno tekmo med Francijo in Romunijo, ki jo bodo 10. junija ob 21. uri igrali na francoskem nacionalnem štadionu v St. Denisu. Kdo bo končal turnir 10. julija na istem štadionu, naj ostane prepuščeno domišljiji. Le dve reprezentanci pa bi se lahko potegovali za rekordni četrti naslov evropskega prvaka – Španija in Nemčija.