PSG izločil Chelsea in Kuipersa

Liga prvakov: v sinočnji drugi povratni tekmi osmine finala Bayern zmlel Šahtar, PSG po drami v četrtfinale.

Objavljeno
12. marec 2015 00.45
G. N., šport
G. N., šport
Ljubljana – Brazilski dvojec Luiz-Silva je zaznamoval povratno tekmo osmine finala lige prvakov na Stamford Bridgeu. Prvi je izsilil podaljšek v 86. minuti, drugi je v 114. minuti zabil gol za izenačenje na 2:2 in napredovanje v četrtfinale s skupnim izidom 3:3. Podvig PSG je fantastičen, saj je od 31. minute igral brez Zlatana Ibrahimovića.

Jose Mourinho je že pred dvobojem nakazal del svoje taktike. Kot največjo nevarnost je izpostavil silno agresivnost nogometašev Paris St. Germaina, kar očitno ni ušlo niti glavnemu sodniku Björnu Kuipersu. Nizozemec, ki je lani sodil finale lige prvakov, je nasedel Portugalčevim glasnim razmišljanjem v 31. minuti. Po štartu za žogo med domačim Brazilcem Oscarjem in pariškim Švedom Zlatanom Ibrahimovićem je kratko potegnil sloviti napadalec. Resda Kuijpers dogodka najbrž ni najbolje videl, a je hkrati nasedel še teatralnemu zvijanju Oscarja in pritisku Chelseajevih igralcev, ki so enotno poleteli proti njemu in za Ibrahimovića zahtevali najhujšo kazen. Bili so uspešni. Kuijpers je Ibrahimoviću pokazal rdeči karton, pri čemer se Šved sploh ni pritoževal. Počasni posnetki so razkrili, da je bržkone preostro posegel po kartonu. Ibrahimović je pri štartu celo skrčil nogo, da ne bi poškodoval tekmeca, ki je prav tako šel z nogami naprej v dvoboj.

Dotlej izenačen in negotov dvoboj se je zdel izgubljen za goste. Za napredovanje bi morali zmagati ali igrati neodločeno z izidom, višjim od 1:1.

Toda PSG je bil izjemno razigran. V 58. minuti je Edinson Cavani še zgrešil imenitno priložnost; Chelseajevega vratarja Thibauta Courtoisa je obšel, nato pa z leve strani zadel le prvo vratnico. Chelsea se je rešil, v 81. minuti pa si na stežaj odprl vrata četrtfinala. Garry Cahill je v 81. minuti v slogu najboljših strelcev neubranljivo zabil žogo v mrežo z 10 m. Toda tekme še zdaleč ni bilo konec. David Luiz je PSG vrnil med žive v 86. minuti, ko je zadel z glavo po podaji iz kota. V podaljšku se je številčno močnejšim Londončanom znova nasmehnila sreča, ali pa je šlo za Kuijpersovo darilo. Thiago Silva se je pri skoku z roko nežno dotaknil žoge in izzval Nizozemca, da je (pre)hitro pokazal na belo točko. Eden Hazard je v 96. minuti premeteno ukanil Salvatoreja Siriguja, toda gostje so še enkrat vstali od mrtvih. Silva je v 114. minuti z glavo zabil izenačujoči gol za remi, ki je dejansko pomenil veliko zmago za – sinoči boljše – Parižane.

Konec po treh minutah

Šahtarjevi upi na senzacijo so se v Münchnu razblinili že v 3. minuti, ko je Aleksandr Kušer s prekrškom ustavil Maria Götzeja. Glavni sodnik, Škot William Collum, je pokazal na belo točko, Ukrajincu pa rdeči karton. Zanesljivi izvajalec enajstmetrovke in prvi na seznamu strelcev je bil Thomas Müller, ki je le začel poznejše orožne vaje Bavarcev.