PSG ni več tihi, marveč glasni favorit

Francoski nogometni prvak že 18 tekem brez poraza, Zlatan Ibrahimović v Lvovu zabil že 108. gol.

Objavljeno
01. oktober 2015 20.36
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Ljubljana – Paris St. Germain je imel v sezoni 2014/15 540 milijonov evrov prihodkov, s čimer se je uvrstil na 5. mesto nogometnih klubov z najvišjimi prihodki. Okoli 5. mesta se suka tudi na seznamu favoritov za končno zmagoslavje v ligi prvakov. Pred njim so bili Barcelona, Real Madrid, Bayern in Chelsea.

Imeniten štart v sezono in niz 18 tekem brez poraza (zadnjega je zadala Barcelona aprila v četrtfinalu LP) je francoskega prvaka, ki na lestvici klubov z najvišjo vrednostjo še ni med deseterico (na Forbesovi lestvici zaseda 12. mesto z vrednostjo 480 milijonov €), spremenil v enega od velikih favoritov za končno zmago v LP in ga postavil ob bok trojčku Barcelona, Real, Bayern. Angleški izzivalci so že v zaostanku. Zanesljiva zmaga v Ukrajini nad Šahtarjem je razrešila vse neznanke o tem, kdo bo napredoval v skupini A. Samo še za prestiž se bosta pomerila Real in PSG, za naslov zmagovalca skupine. A Ronaldo & co. bosta za PSG tudi prvi resnejši izziv v sezoni.

Laurent Blanc, trener PSG, je v oceni zmage nad ukrajinskim tekmecem razkril moč moštva, ki iz leta v leto napreduje in nabira izkušnje, tudi v porazih. »Ne vem, ali je bila to naša najpopolnejša tekma, ampak nasprotniku smo povzročilo veliko težav. Največje zadovoljstvo je bila izjemna moštvena predstava. Nismo prejeli gola, odlično smo se branili, kar nam je omogočilo, da smo lahko napadali in si priigrali veliko priložnosti. Zmaga je bila logična posledica, bili smo učinkoviti v obrambi in v napadu« je komentiral Blanc.

Šahtar nemara res ni moštvo iz prejšnjih sezon, toda francoske zasedbe še niso premagale v zadnjih sezonah najuspešnejšega ukrajinskega kluba, ki ga vodi Romun Mircea Lucescu.

»Bodimo iskreni, PSG in Real sta v tej skupini daleč naprej, oba lahko osvojita ligo prvakov. Naša realnost je boj za 3. mesto. V tej sezoni imamo mlajše moštvo in nam manjka izkušenj,« je dejal 70-letni strokovnjak. Izkupiček francoskih moštev v tekmah s Šahtarjem je bil doslej skromen: trije porazi, dva remija in razlika v golih 1:11.

Končni cilj katarskih šejkov v nogometnem projektu ni skrivnosten in je ob uveljavitvi blagovne znamke PSG kajpak tudi evropski naslov. PSG v tej sezoni resnično lahko naskoči evropski vrh in si lahko privošči, da narekuje formo, kot si želi. V »Ligue 1«, v kateri ima s 490 milijoni € najvišji proračun, je tako rekoč nedotakljiv. Monaco kot drugi klub z najvišjim proračunom razpolaga z 250 milijoni €, tretji Lyon pa s 170 milijoni €. St. Etienne, za katerega igra edini slovenski nogometaš v prvi francoski ligi, ima 68 milijonov €. Blancovo razkošje je, da lahko menja enajsterice in ne utruja najvidnejših zvezdnikov ter pretirano ne izgublja kakovosti moštva. Da se spomladi, ko se odloča v LP, lahko v ključne bitke poda z najboljšimi in predvsem zdravimi in svežimi igralci. Kar je, kot enega od ključnih argumentov za veliki optimizem, izpostavil brazilski veteran v ekipi Maxwell. »Nismo več odvisni od posameznikov. Tudi od Zlatana ne ali Cavanija,« je dejal sicer veliki prijatelj švedskega zvezdnika, ki je proti Šahtarju dosegel že 108. gol za PSG. Za najboljšim strelcem v zgodovini kluba, Portugalcem Pedrom Pauleto, zaostaja le še za gol

Širina igralskega kadra, s katerim razpolaga Blanc, in jo potrjuje tudi odkritje sezone, strelec prvega gola v Lvovu in reprezentant Slonokoščene obale Serge Aurier, je neprecenljiva. Izkušnje po porazih v minulih sezonah so dragocene. Moštvo se ni korenito spreminjalo in se je v zadnjih dveh letih premišljeno dopolnjevalo. Lansko leto je Brazilec David Luiz okrepil obrambno vrsto, letos je prihod Angela di Marie še dodal vrednost v »atomskem« napadu, ki ima zdaj tako rekoč vse, kar potrebuje za razbijanje najbolj čvrstih obramb – Ibrahimovićevo silo, Cavanijevo ambicioznost in Di Marievo nepredvidljivost. Vsi zvezdniki so povrhu tehnično dovršeni. V ozadju so »vodonosci« velikega formata – Javier Pastore, Marco Verratti, Ezequiel Lavezzi, Thiago Motta, Blaise Matudi, Lucas Moura ...