Rastoder čaka Oblakove milijone

Ta konec tedna se bo začelo 24. državno prvenstvo.

Objavljeno
14. julij 2014 12.42
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Ljubljana – S tekmo med Celjem in Zavrčem se bo v petek začelo 24. slovensko nogometno prvenstvo. Med deseterico bo tudi novinec Kalcer Radomlje, ki si je prvoligaški status prislužil s povabilom, potem ko je drugoligaški prvak Roltek Dob zavrnil napredovanje.

Drugi pari 1. kola so: Olimpija – Krka, Maribor – Rudar (oba v soboto), Kalcer Radomlje – Luka Koper, Gorica – Domžale (oba v nedeljo). Razmerja sil se v dobrem poldrugem mesecu, odkar se je končalo 23. prvenstvo, niso bistveno spremenila. Maribor je z vrnitvijo Agima Ibraimija okrepil vlogo izrazitega favorita, Luka Koper prvaku sledi na vseh ravneh in bo zahtevna tekmica, dosegi drugih klubov so velika neznanka. Še posebej dveh iz zgornjega dela lestvice: pokalna prvakinja Gorica je zaradi popravljene (cenejše) politike partnerjev iz Parme veliko bolj slovenska. A je že ostala brez najboljšega strelca Massima Code in drugih vidnejših igralcev. Čeprav bo v četrtek na Norveškem igrala prvo tekmo 2. kola kvalifikacij za evropsko ligo, bo trener Luigi Apolloni kolikor toliko zaokrožil zasedbo šele konec avgusta. Rudar si je s hitrim evropskim slovesom otežil štartno izhodišče. Nekaj evropskih evrov in od prodaje Rajka Rotmana je še, a spodrsljaj, dva in vse bolj zaprta »pipica« glavnega pokrovitelja bi lahko Velenjčane potisnil v drugo polovico lestvice.

Presenečenje iz minule sezone Zavrč je osvežil in pocenil moštvo, a je še vedno konkurenčen favoritom in za korak pred drugimi iz ozadja. Domžalčani upajo na preboj v zgornji del lestvice, Celje (še) ne kaže, da se je v minuli slabi sezoni kaj naučil. Krka je z nekdanjim celjskim trenerjem Milošem Rusom morda že korak pred njim. Kalcer Radomlje bo gostitelj v Domžalah, kar obeta, da bodo Radomljani bolj ali manj sodelovali.

Olimpija ima v »šahu« vse. Predsednik in glavni pokrovitelj Izet Rastoder sanja o lastništvu kluba, grozi z odhodom, če se mu ta načrt ne bo posrečil, a hkrati spretno čaka, koliko evrov bi mu lahko navrgel prestop Jana Oblaka iz Benfice k Atleticu. Znesek bo krepko presegel milijonov evrov, saj naj bi Olimpiji pripadlo kar 12,5 odstotka od najmanj 16 milijonov € odškodnine. Nekaj si obeta še od gostovanja Chelseaja, ki bo 27. t. m. v Stožicah. Kaj bo po odhodu Joseja Mourinha in modrih, pa za zdaj nihče ne ve. Velik del navijačev je obrnil hrbet nepregledni Rastoderjevi Olimpiji.