Razmišljanje o Mariborčanih le potrata časa

Prva tekma 25. kola 1. SNL bo danes v Kopru, kjer gostuje Rudar. Zeleno-bela slačilnica pred derbijem kipi od samozavesti.

Objavljeno
20. marec 2012 09.35
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Ljubljana – Zeleno-beli so igrali ligaško tekmo 24. kola dan pozneje kot vijolični, pred jutrišnjim velikim derbijem v Stožicah (ob 18. uri) pa so »spregovorili« dan prej. Medijski molk Maribora se bo končal na današnji novinarski konferenci v Ljudskem vrtu, Olimpija pa je že včeraj razkrila utrip v zeleno-beli slačilnici. Slednjo krasi vrhunska samozavest.

»Devet točk, razlika v golih 10:1. Cilj smo dosegli, zdaj je čas za derbi. Kaj več nimam za povedati,« se je ljubljanski športni direktor Mile Ačimović premeteno izognil konkretnejši oceni zeleno-belega videza v zmagovalnem štartu drugega dela sezone, ki že deli privržence zeleno-belih. Ni jih malo, ki v pragmatizmu trenerja Bojana Prašnikarja vidijo premalo igre in preveč taktiziranja, zaradi česar je duh Dušana Kosića vse bolj prisoten. In pred derbijem bo še toliko bolj, saj so zeleno-beli pod taktirko odstavljenega trenerja vijoličnim v prvem derbiju v tej sezoni zadali boleč udarec. Ne glede na okoliščine, ki so jim šle na noge zaradi mariborskega veseljačenja ob uvrstitvi v evropsko ligo. Toda neomajni Prašnikar ohranja držo vodje, ki trdno zaupa in verjame svojim zamislim.

»Sledimo cilju, drugemu mestu. Mariborska prednost je, kakršna je. Mi smo na štartu želeli čim več točk in čim več učinkovitosti. Lahko se približamo. Derbi je derbi, iz njega želimo izvleči čim več,« starosta med slovenskimi klubskimi trenerji ni izgubil svojega dramaturškega smisla za geslo »nič povedati, a veliko govoriti« in je vlogo favorita naprtil Mariboru. Za Ačimovića pa je favorit... »Olimpija je v Stožicah pokazala, da zna igrati in zmagati,« je dejal.

Ljubljančani so v primerjavi z minulimi derbiji izpustili običajno izzivalno retoriko. Bržčas tudi zaradi umirjanja strasti, da se ne bi navijaški boj na tribunah štadiona Stožice razplamtel prek razumnih meja. »V derbijih vsi uživamo in nanje komaj čakamo. Toda prav tako si močno želim, da bi tekma minila v pozitivnem vzdušju, da bi torej na tribunah prevladoval športni duh. Ta derbi namreč potrebujemo vsi,« je Ačimović pozval navijače, da dodajo svoj športni pečat na tretji derbi v sezoni, ki je nekaj posebnega tudi za igralce. Za enega od najmlajših članov prve ljubljanske enajsterice Bobana Jovića ni nobenega dvoma o tem, da ga bo gnal še večji motiv.

»V takšnih tekmah ni favoritov. Razmišljamo samo o tem, kako dati vse od sebe. Motivacije ne potrebujem, adrenalin bo povišan, navijači in tekmovalnost nas bodo še podžgali,« je dejal reprezentant selekcije do 21 let, ki bo imel v vlogi desnega bočnega branilca največ opravka s sobotnim mariborskim junakom Agimom Ibraimijem.

»Dobro ga poznam, saj sva bila tudi pri Olimpiji soigralca. Sicer pa menim, da je razmišljanje o mariborskih posameznikih potrata časa. Maribor ima predvsem močan kolektiv. Proti takšnim moštvom moramo zbrano igrati iz minute v minuto in v ritmu, ki nam ustreza. Smo samozavestni,« je še dodal tudi že strelec v ljubljansko-mariborskih nogometnih dvobojih. Zeleno-beli niso izgubili že treh zaporednih derbijev.

In še o zdravstvenem stanju v Olimpijinem taboru: Milan Anđelković bo počival najmanj 10 dni, utegnil pa bi se vrniti napadalec Dejan Đermanović.

V prodaji je 13.800 vstopnic

Vstopnice za ljubljansko-mariborski nogometni dvoboj bodo na dan tekme dražje za 30 odstotkov. Kot je pojasnil direktor Olimpije Sanel Konjević, so se pri klubu za takšno potezo odločili, ker želijo, da bi si navijači priskrbeli vstopnice že dan prej, s čemer bi se izognili nepotrebni gneči zaradi personalizacije pred vstopom na štadion. Vrata Stožic se bodo odprla dve uri pred tekmo. Vstopnice bodo cenejše le še danes, in sicer na Petrolovih bencinskih servisih in Eventimu po 5 in 10 evrov. Skupno je v prodaji 13.800 vstopnic, pri čemer jih 5 odstotkov oziroma 690 pripada Mariborčanom.