Rdeči stroj je mlel in se ustavil pri sedmici

V 3. kolu lige prvakov je Liverpool prizadejal Mariboru najvišji domači evropski poraz. Po hitrem golu brez zbranosti.

Objavljeno
18. oktober 2017 02.25
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Maribor – Liverpool je v Ljudskem vrtu izpeljal simultanko. Z zmago s 7:0 – rekordno za katerikoli angleški klub na gostovanjih v evropskih pokalih – je slovenskemu prvaku Mariboru prizadejal najvišji poraz, ki hkrati pomeni tudi najverjetnejši konec sanj o morebitnem 3. mestu v skupini E. Spartak je namreč v Moskvi s 5:1 »razbil« Sevillo. Maribor bo v 4. kolu lige prvakov 1. novembra gostoval v Liverpoolu.

Lepo je bilo videti prešerno razpoloženje med navijači na nabito polnih tribunah Ljudskega vrta. Celodnevno rajanje vijoličnih in rdečih navijačev se je z ulic Maribora preselilo na štadion in tudi na igrišče. A kaj hitro se je rajalo samo še na severni in zahodni tribuni, na kateri so bili nameščeni gostujoči navijači. Na igrišču pa je zaplesalo rdeče moštvo iz Liverpoola.

Kolena pred slovitim tekmecem so se prva zašibila sicer junaku kvalifikacij za ligo prvakov Mitji Vilerju. Njegovo mlačno podajo in neodločenost Marka Šulerja je kot blisk izkoristil Egipčan Mohamed Salah. Neulovljivo je stekel v domači kazenski prostor in nesebično podal Brazilcu Firminhu, ki je žogo s 6 m samo še potisnil za hrbet Jasmina Handanovića.

Hiter gostujoči gol je v Ljudskem vrtu le redkokdaj ustavil vijolične, toda sinoči se zakonom moči in znanja v vsem ni bilo mogoče izogniti. Po 13 minutah je bilo že 0:3, po 19 0:3, ob polčasu pa kar 0:4. Darku Milaniču kriljenje z rokami in spodbujanje ni pomagalo.

»Zaradi tako hitrega gola Liverpoola se nismo zmogli zbrati skozi vso tekmo. Nismo pokazali tistega, kar smo želeli,« je trenutek, ki je dvoboj spremenil v igro mačke z mišjo, opisal Milanič.

»Krivec« za prvi gol in za to, da je šla tekmo v povsem neželeno smer, Viler pa je povedal takole: »Poznali smo Liverpoolovo kakovost, imeli smo taktiko, a so se nam zgodile napake. Tekmeci so bili sproščeni, ker so si zgodaj zagotovili prednost in so bili mirni. Švigalo je z vseh strani, ni bilo časa za popuščanje, morali bi se takoj pobrati, nekaj nas je zdelalo. Tekmo bomo še malo analizirali, potem pa bo prednostna naloga spet domače prvenstvo. V ligi prvakov se da doseči več, ampak moraš biti več kot vrhunski.«

Kar je sledilo prvem golu, je bilo za nogometne sladokusce, za domače navijače pa nekaj najbolj neužitnega. Še nobeno angleško moštvo v ligi prvakov ni v gosteh v prvem polčasu zabilo toliko golov, kot jih je rdeči stroj, ki je bil očitno naravnan samo za sinočnji neustavljiv pohod. Če kdo od nejevernih Tomažev še ni vedel, zakaj je med slovenskim prvakom in angleškim moštvom z vrha 430 milijonov evrov (451,50:13,95, vir transfermarkt.de) razlike v vrednosti, je včeraj to dejansko izvedel.

»Poraz je izredno visok. Razlog pa je kakovost posameznika in hiter gol, zaradi katerega so bilo igralci v krču. Ne, niti po naključju nismo naredili, kar smo želeli,« je bil sinoči soočen z bridko resnico prvi mož strokovnega štaba, ki ga do povratne tekme čez 14 dni čaka peklensko delo.

Liverpool je bil s posamezniki z drugega planeta, med katerimi je svoje razkošno znanje razkrival najdražji med vsemi, Brazilec Philippe Coutinho. Igral je, kot je hotel. Bil je duhovit in natančen v podajah, tehnično dovršen v obvladovanju žoge, hitrejši, kot so šprinterji od dolgoprogašev, in tudi motiviran. Tako kot Liverpool.

Nemški trener Jürgen Klopp je dosegel, kar je želel. Njegovi zvezdniki so Mariborčane vzeli maksimalno resno in jim od prvega žvižga brezposelnega glavnega sodnika Viktorja Kassaia niso dali dihati. Ko se je Mariborčanom – od prvega do zadnjega – naselil še strah v kosti, je bilo najpomembnejše le to, kako izpeljati tekmo brez negativnih rekordov. Delno se jim je uspelo izogniti rekordnemu porazu na sploh – 1:9 proti Ajaxu v gosteh.

»Vse je šlo po načrtu, a 7:0 ne moreš načrtovati. Vedeli smo, da naloga ne bo lahka, vemo, kako dober je lahko Maribor, če mu dovoliš igrati. Igrali smo na najvišji ravni, fantje so bili odlični, zadeli smo lepe gole. Tudi drugi polčas je bil vsaj tako dober kot prvi. Ostali smo v igri, ostala je želja, ena najboljših noči za nas. Današnji dan je bil zelo pomemben za nas. Kdor je igral nogomet, ve, kako težko je igrati tako tekmo,« je piko na i imenitnemu Liverpoolovemu večeru postavil Klopp.