Rečani plebiscitarno zaupajo Kekovi šampionski zasedbi

Evforija na Reki:  Drevi bodo zrušili rekord na Rujevici, Kek odpeljal fante na 700 m nadmorske višine.

Objavljeno
01. avgust 2017 22.27
Matjaž Kek trener Nogometnega kluba Rijeka na novinarski konferenci po tekmi proti NK Cibalia. Rijeka, Hrvaška 21.maja 2017. [nogomet,Kek Matjaž,NK Rijeka,NK Cibalia,trenerji]
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Kdo ve, katera nogometna tekma bo nocoj pritegnila večji interes Štajercev: gostovanje Maribora na Islandiji ali spektakularen večer ob Kvarnerju, kjer bo moštvo Matjaža Keka poskušalo zmleti še Salzburg? Številni vijoličasto obarvani Slovenci ta čas domujejo bližje Rujevici kot Ljudskemu vrtu ... Nad reško obvoznico ne poznajo dvomov: drevi bodo postavili nov rekord.

Rijeka bo prav nocoj (20.45) odprla novo tribuno na severu, namenjeno organiziranim navijačem, s čimer bo povečala zmogljivost »pomožnega« štadiona s 6051 na 8191 sedežev. Vstopnic za povratno tekmo s Salzburgom (1:1) že davno ni več mogoče kupiti, Rečani prek družbenih omrežij prosijo vodilne v klubu, naj dodatno povečajo objekt. »Teh 8000 sedežev je dovolj za Bakar, Kostreno, Crikvenico in morda Novi Vinodolski, kje pa bomo sedeli Rečani?« je bil zanimiv eden od komentarjev evforičnih prebivalcev kvarnerske obale. V anketi dnevnika Novi list verjame v napredovanje Kekovih kar 95 odstotkov vprašanih, tako dober vtis je pustila Rijeka prejšnji teden na Solnograškem.

V klubu vendarle vedo, s kom imajo opraviti, in se zavedajo, da je za njimi šele prvi polčas bitke, v kateri si lahko zagotovijo jesen v evropski ligi, nato pa v žrebu še »mojstrico« za ligo prvakov z – Mariborom! To bi bil eden najtežje pričakovanih športnih večerov leta 2017 pri nas. Če bi padla Hafnarfjördur in Salzburg, bi bilo za to 20 odstotkov možnosti ...

Kek ničesar ni prepustil naključju. Rečane je odpeljal v občino Fužine, zadnje taktične zamisli za napad na Salzburg bo snoval na 700 metrih nadmorske višine na igrišču Omladinca v Vratih. Zahteven ritem tekem naj ne bi načel moči njegovih fantov, ki so v dobrih dveh tednih odigrali šest tekem. »Ritem je hud, toda pričakovan. Konec koncev: povejte mi, kdo bi bil lahko utrujen, ko pa je pred njim tako velik izziv kot Salzburg in boj za ligo prvakov? Tako močan in bogat klub v takšnem ambientu, ki ga ponuja Rujevica bi moral vsakogar prisiliti, da pokaže 120 odstotkov svojega znanja, ne sto. Podobno je bilo pred prvo tekmo v Avstriji, enako je zdaj,« je napovedal vnovično šampionsko igro Kek in priznal, da Salzburg tudi zanj predstavlja velik izziv in motiv več. »Gre za 'top' tekmeca in 'top' tekmo, ki nas čaka,« je zatrdil 55-letni Mariborčan.

Tudi nemški trener Marco Rose (40), nekoč branilec Leipziga, Hannovra in Mainza, ki deluje v Salzburgu od leta 2013, glavni trener »rdečih bikov« pa je postal letošnje poletje, spoštljivo govori o Keku, potem ko se je na prvi tekmi (1:1) rešil pred porazom skozi šivankino uho. »Pričakujemo izjemno zahtevno tekmo proti ekipi, ki premore vrhunske posameznike in jo vodi pameten trener,« je zatrdil Rose in napovedal, da verjame v napredovanje v zadnje sito kvalifikacij za ligo prvakov.

Kek je vendarle zmagoval že v večjih bitkah, kakršna se mu obeta nocoj. Na kolena je spravil tudi slovitega trenerja Guusa Hiddinka, pred njim je trepetal Fabio Capello, na svojem računu pa ima tudi uspešno popoldne s tedaj močno Alžirijo, še vedno edino zmago Slovenije na svetovnih prvenstvih.

Šport ponuja vedno nove izzive, tudi dvoboj 25 milijonov evrov vredne reške zasedbe in tržno dvakrat močnejših Solnogradčanov sodi mednje. Solnogradčani na krilih energetske pijače, Rečani na pogon enormnega znanja, s katerim je prišel ob Kvarner slovenski trener Matjaž Kek.