Remi bi bil velik kot Triglav, zmaga kot Mont Blanc

Slovenci drevi v kvalifikacijah za EP 2016 nad Švico z napadalno usmerjeno zasedbo.

Objavljeno
04. september 2015 23.53
Jernej Suhadolnik, poročevalec
Jernej Suhadolnik, poročevalec

Basel – Do konca rednega dela kvalifikacij za evropsko prvenstvo v Franciji so štiri tekme, prva je najpomembnejša. Slovenska reprezentanca bo drevi ob 22.40 že vedela, kako ji kaže v boju za euro 2016. Selektor Srečko Katanec pred snidenjem s starimi znanci Švicarji pripravlja manjšo revolucijo v igri Slovenije.

Sinočnja generalka na Baslovem štadionu je minila podobno kot let slovenske odprave od Brnika do letališča Mulhouse: dobro uro in brez večjih težav. Na letališču, ki leži v Franciji, gradnjo pa je plačala Švica, ni bilo v slovenskem taboru čutiti prav nikakršne napetosti. Tudi med preizkušanjem travnate površine, ki je veliko boljša od stožiške – to so nam razkrili nekateri reprezentanti –, je vse teklo gladko kot po najčistejšem alpskem maslu.

Srečko Katanec deluje optimistično, že pred zadnjim skupnim treningom je vedel, kako bo poskušal prelisičiti Vladimirja Petkovića. Kdo ve, morda bo zmagovalca določil prav trenerski dvoboj; če bi odločale izkušnje z najvišje ravni, bi bil Katanec v večji prednosti, kot se zdi po starostni »razliki« pičlega meseca, ki loči vrstnika iz Ljubljane in Sarajeva. Katanec je igral na svetovnem prvenstvu in v finalih evropskih tekmovanj, Petković je bil dober zvezni igralec, a brez bogate kariere.

Tudi slovenski navijači se sprašujejo, kaj bo nocoj pripravil selektor. Rdeča nit Katančevega drugega mandata na klopi slovenske reprezentance je bil boj z delom javnosti in navijačev o »najboljši« enajsterici in igralskih imenih, ki bi domnevno sodila vanjo. Selektor je vztrajal pri svojem, javno mnenje so vzporedno narekovali rezultati. Ko so Slovenci izgubili v Talinu, je veter zapihal v eno smer, po zmagah s Švico in Litvo je bilo obratno.

V tem času je Katanec zaman iskal rešitev v zvezni vrsti, pri čemer ni bilo večje razlike med alternativnimi navezami na sredini igrišča. Selektor naj bi drevi preizkusil novo možnost, taktično različico, ki je slovenski navijači še niso videli. Če bo ostalo pri enajsterici, ki jo je Katanec uigraval v Ljubljani in Lescah, bi zaigrali skupaj Valter Birsa, Josip Iličić in Kevin Kampl. Z napovedanimi spremembami bi Katanec dosegel, da bi aduta v najboljši formi (Birsa, Iličić) igrala na zanju optimalnih položajih in da bi dočakal vrnitev na naravni položaj tudi Kevin Kampl. Iličić bi igral kot »lažni napadalec« ob Milivoju Novakoviću, torej kot pri Fiorentini, Birsa za njima, torej kot pri Chievu. Kampl pa bi igral v številčnejši zvezni vrsti (Kurtić, Stevanović), pri čemer bi morala tako Kampl kot na levi strani igrišča Jasmin Kurtić pomagati na obeh bokih.

Ni skrivnost, da so bili Slovenci na prvi tekmi v Mariboru najtanjši prav v zvezni vrsti, torej je logično, da bo ta doživela spremembe. Se bo Katancu posrečil poskus z ofenzivno taktično različico 4-1-3-2? »Zadovoljen sem s pripravljenostjo fantov, dobro so vadili, komaj čakajo na začetek tekme,« je zatrdil selektor, Bojan Jokić pa potrdil: »Švicarji so absolutni favoriti, saj igrajo v najmočnejših klubih. Toda mi potrebujemo tri točke, zato nas zanima le pozitiven končni rezultat.« Kaj bi bilo pozitivno? »Na gostovanju pri tako močni reprezentanci bi bil za nas sprejemljiv tudi remi,« je odpravil dilemo Katanec. Glede na to, da bi morebitna zmaga Švice razblinila sanje Slovencev o neposredni uvrstitvi na euro, bi bil remi velik kot Triglav. Slovenija bi s točko ostala v igri za drugo mesto. Morebitna zmaga na tromeji Švica-Francija-Nemčija pa bi bila velika kot Mont Blanc, saj bi Slovencem na stežaj odprla vrata do Francije 2016.

»Želim, da so fantje samozavestni, saj so v dobri formi. Naj pogumno gradijo akcije. Če želimo kaj opraviti ob morebitni uvrstitvi na EP, moramo tudi sestaviti kakšno akcijo, sicer je bolje, da sploh ne gremo na prvenstvo,« je pred svojo 68. tekmo na slovenski klopi dodal Katanec.

Skupina E, 7. kolo

Estonija - Litva (18)

San Marino - Anglija (18)

Švica - Slovenija (20.45)

 

Lestvica

1. Anglija 6 6 0 0 18:3 18 točk

2. Švica 6 4 0 2 13:4 12

3. Slovenija 6 3 0 3 12:7 9

4. Estonija 6 2 1 3 3:5 7

5. Litva 6 2 0 4 4:12 6

6. San Marino 6 0 1 5 0:19 1