River Plate tretjič do naslova v pokalu libertadores

V povratni tekmi finala pokala libertadores je argentinski River Plate s 3:0 premagal mehiški Tigres UANL.

Objavljeno
06. avgust 2015 10.33
SOCCER-LIBERTADORES/
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Buenos Aires - Trejič v zgodovini je zmagovalec postala libertadores, južnoameriške lige prvakov, postalo argentinsko moštvo River Plate. Na povratni finalni tekmi je pred domačimi gledalci v Buenos Airesu s 3:0 premagalo Tigres UANL iz mehiškega Monterreyja. Prva tekma se je končala z neodločenim izidom 0:0.

River Plate, za katerega so zadeli Lucas Alario (44.), Carlos Sanchez (74., 11-m) in Ramiro Funes Mori (78.), se je tako vrnil na pota stare slave, pred 60.000 gledalci se je na štadionu Monumental na vrh vrnil po letih 1986 in 1996. Mehičani medtem še niso osvojili naslova.

»Po 19 letih smo si zaslužili pokal. Ekipa je veliko žrtvovala, pred letom dni je začela iskati nove izzive in po ponižujočem izpadu v drugo leto doživela potrditev. Ni bilo lahko, na poti je bilo veliko ovir, ki jih je moštvo premagalo. Bog nas je zato nagradil,« je po uspehu povedal Marcelo Gallardo, ki je bil sicer del zmagovite ekipe že leta 1996.

Ekipi sta zaključno tekmo letošnjega tekmovanja začeli zelo bojevito, priložnosti so se vrstile, pa tudi rumeni kartoni. Samo v prvih 25 minutah jih je sodnik pokazal pet. Gostje so imeli prvo priložnost že v 15. minuti, ko sta francoski napadalec Andre Pierre Gignac in Rafael Sobis nespretno odigrala zaključne poteze pred vratarjem Riverja Marcelom Baroverom in gostiteljem omogočila, da so preprečili uspešen zaključek napada. V nadaljevanju je imel eden najobetavnejših nogometašev Jürgen Damm, katerega stari oče je Nemec, dve priložnosti, prvo za izenačenje v 24. minuti, vendar ni bil uspešen.

Lucas Alario je tik pred koncem polčasa razveselil polne tribune s prvim zadetkom za domače, ko je po lepem prodoru in podaji Leonela Vangionija z glavo premagal argentinskega vratarja v mehiški ekipi Nahuela Guzmana. Damm je v 68. minuti lepo podal do Javierja Aquina, ki pa je poslal žogo visoko mimo gola. Sedem minut pozneje so Sancheza gostje podrli v kazenskem prostoru; Sanchez je sam prevzel odgovornost in enajstmetrovko pretvoril v zadetek. Mori je 12 minut pred koncem srečanja odpravil vse dvome o zmagovalcu, ko je po podaji Leonarda Pisculichija z glavo žogo poslal v mrežo.