Roberto Soldado, vojak z dinamitom v nogah

Kdor trdi, da Realova nogometna šola ne more narediti nogometaša najvišjega razreda, se moti.

Objavljeno
26. november 2011 22.52
Posodobljeno
27. november 2011 08.15
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Roberto Soldado je vrhunski igralec, strelec in izdelek »belih«. V minulih dnevih se je le prebil v osrednjo vlogo, toda v dresu Valencie. Da je zasenčil Lionela Messija, Cristiana Ronalda in še koga od najbolj izpostavljenih asov svetovnega nogometa, je moral res storiti nekaj čudežnega. In tudi je, v dveh tekmah je zabil pet golov. V nesrečnem ligaškem poraz Valencie z Realom z 2:3 je dvakrat ukanil Ikerja Casillasa, štiri dni pozneje je v ligi prvakov uprizoril redko viden šov. Od 13. do 40. minute dvoboja z Genkom je zabil klasični hetrik – tri gole. Le za dve minuti (36:38) je zaostal za rekordnim hetrikom Alana Shearerja iz leta 2003 proti Bayerju iz Leverkusna. V pičlem poldrugem letu v majici Valencie je Soldado postal njen najboljši strelec v najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju. Dosedanjega lastnika rekorda Juana Sancheza je prehitel za dva gola – 11:9. Statistika je res impresivna, saj se je na vrh klubske strelske lestvice povzpel v vsega desetih tekmah.

Strelsko prebujenje 26-letnega napadalca je ena od intrigantnih tem v Španiji. Vojak (Soldado pomeni vojak), ki ga je Real odkril, ko je bil star 13 let, v svoje vrste pa ga je pripeljal, ko je imel 15 let, je zabijal gole v vseh klubskih kategorijah in tudi reprezentančnih selekcijah. Le v članskih selekcijah ni bil v ospredju. Real mu je ponudil premalo, vsega 16 tekem za 2 gola, »furija« še manj – le dve tekmi. Toda z imenitno strelsko formo je v škripce spravil selektorja Vicenteja del Bosqueja. »Torres je preteklost,« so spoštovanemu selektorju sporočili mediji. »Novincu se je vselej težko prebiti v moštvo, toda s svojimi predstavami pri Valencii bom selektorja poskušal prepričati, da si zaslužim biti član moštva, ki bo na Poljskem in v Ukrajini branilo naslov evropskega prvaka. Res je, da je konkurenca velika, tu je še Alvaro Negredo,« je o prihodnosti v reprezentančnem dresu razmišljal 26-letni strelec, ki ne kaže prevzetnosti ob svojih dosežkih. Torresa še vedno zelo ceni in o njem pravi, da je v prednosti zaradi preteklosti in ker je preprosto boljši. V ospredje Soldado postavlja kolektivni duh. »»Gole mirne volje lahko pripišem moštvu. Kakorkoli že, goli me osrečujejo, ampak ne takrat, ko ne prinašajo ničesar,« je komentiral ligaški razplet z Realom minulo soboto.

Čeprav se Soldadova Realova zgodba ni izšla po njegovih željah, ni pretirano razočaran nad tem, da je še eden v nizu Špancev, ki ni dobil prave priložnosti. »Mourinhov Real je eden od najmočnejših kdajkoli,« daje vedeti, zakaj zabija za Valencio in ne za Real.

Vojakova slabost, glede na njegove izjave, je bržkone prevelika skromnost. »Če bom nadaljeval v tem slogu, se bom ustavil nekje pri številki 30 golov v vseh tekmovanjih. To bi bil odličen izkupiček za moštvo in zame,« je še razlagal pred dobrim tednom, ko še ni uprizoril strelskega šova, o svojih željah v tej sezoni. Zdaj bi se precej popravil, saj je šele na tretjini poti že pri številki 19 – v ligi je zabil 8 golov.