Koprska darila Olimpiji, Celje ni stalilo Aluminija

V sobotnih tekmah 28. kola slovenskega DP v nogometu zeleno-beli premagali Koper, vodilno Celje le neodločeno s Kidričani.
Fotografija: Nemanja Motika in drugi Olimpijini soigralci so izrabili koprske napake v obrambi. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Nemanja Motika in drugi Olimpijini soigralci so izrabili koprske napake v obrambi. FOTO: Jože Suhadolnik

Nogometaši Olimpije so v prvi sobotni tekmi 28. kola 1. SNL premagali Koper s 3:2 (2:0). Ljubljančani pred dvobojem s Koprom niso zmagali na zadnjih treh tekmah, brez zmagovalca so se končale njene tekme s Celjem, Bravom in Muro, tako da so proti Koprčanom, ti so jih v tem obdobju izločili iz pokalnega tekmovanja, nujno potrebovali zmago, če so želeli zadržati kolikor toliko realne možnosti za naslov prvaka. Z učinkovito igro so do točk tudi prišli, čeprav so ob koncu dovolili tekmecem, da se po zaostanku 0:3 povsem približajo in povzročijo nekaj nervoze na klopi in tribunah stoženskega štadiona.

Začetek tekme ni postregel s presenečenjem. Olimpija je prevzela posest žoge, veliko poskušala s streli od daleč, v deveti minuti pa prvič zatresla mrežo. Po preigravanju Timija Maxa Elšnika je žoga prišla do Ivana Durdova, ki se je v kazenskem prostoru odlično znašel, a izkazalo se je, da je bil pred tem v nedovoljenem položaju. V 32. minuti pa je prišlo do spremembe rezultata. Karlo Bručič je na robu kazenskega prostora nespretno pohodil Raula Florucza, sodnik Alen Borošak je dosodil najstrožjo kazen, ki jo je z natančnim in močnim strelom izkoristil Elšnik.

Na 2:0 je Olimpija povišala po protinapadu v 36. minuti. Večino dela je opravil Nemanja Motika, Franjo Prce mu je v kazenskem prostoru žogo izbil, a izkazalo je, da je s tem natančno podal Floruczu, ki mu je ni bilo težko potisniti v mrežo.

V 65. minuti se je dogodila nova velika koprska napaka pri podaji v bližini vrat. Nik Omladič je žogo podaril Motiki, ki je v sredini našel neoviranega Marka Bresta, ki se je vpisal med strelce. Nekaj upanja in dodatnih moči so Koprčani dobili, ko je strel Timotheja Nkade z leve strani roba kazenskega prostora pod številnimi nogami končal v mreži za izid 1:3. Po golu so nadaljevali s pritiskom, Bede Osuji je v 89. minuti zaostanek za Olimpijo, ki je malo pred tem prek Motike zapravila še eno veliko priložnost, še dodatno znižal, a za zasuk je zmanjkalo časa.

Neučinkoviti Celjani

V drugi sobotni tekmi sta se Celje in Aluminij razšla z izidom 2:2 (1:2). Aluminij ostaja »črna mačka« za vodilno ekipo slovenskega državnega prvenstva. Še tretjič v prvenstvu se mu ni pustil premagati, bil je celo blizu, da v nenavadni tekmi, v kateri so imeli nogometaši Celja na slovenskih igriščih redko videno premoč, ogromno priložnosti, kar 36 strelov na vrata tekmeca, a tudi dve hudi napaki v obrambi, domov odnese tri točke, kot jih je na prvi medsebojni tekmi sezone v Celju. Četo Damirja Krznarja, ki je bila izrazito boljši tekmec, je po dvakratnem zaostanku v 82. minuti rešil natančen strel Luke Bobičanca z razdalje. Tudi po tem golu je še imela priložnosti, toda nadaljevala je neučinkovitost, tako da je osvojila le točko.

Nogomet je v Celju takoj pokazal, kako nepredvidljiv je. Celjani so namreč v prvih 13 minutah oblegali vrata Aluminija, na drugi strani pa so gosti povedli s praktično prvega pravega prehoda čez sredino igrišča. Po dolgi žogi se Damjan Vuklišević in vratar Matjaž Rozman nista sporazumela, njuno neodločnost pa je izkoristil Stanislav Krapuhin, jima ukradel žogo in jo poslal v gol.

Aljoša Matko je prvi zadel za Celje. FOTO: Aleksander Golob/areafoto.si
Aljoša Matko je prvi zadel za Celje. FOTO: Aleksander Golob/areafoto.si

V nadaljevanju je bilo videti, da je za Celjane mreža še naprej zakleta, a v 32. minuti so jim na pomoč priskočili kar gostujoči branilci oziroma Mario Šubarić, ki je po predložku s kota pohodil Marka Zabukovnika, po posredovanju Vara je sodnik dosodil enajstmetrovko. To je izvedel Aljoša Matko, ob njegovem strelu je domačim navijačem zastal dih, saj žoga zadela vratnico, od nje se je vendarle odbila v mrežo. Toda zadovoljstvo gostiteljev je bila kratko, saj so si takoj privoščili novo veliko napako. Tokrat je bil krivec Nino Kouter, žogo mu je ukradel Marko Brkljača, ki je nato s podplatom zaposlil Toma Kljuna, ki je z natančnim strelom premagal Rozmana.

Kako nespretni so bili Celjani pred vrati tekmeca, kaže tudi dogodek iz sodnikovega dodatka prvega polčasa. Po kotu je z glavo streljal Klemen Nemanić žoga je letela proti levi vratnici, videti je bilo, da bo končala v mreži, a se jo je še pred tem dotaknil Luka Menalo, jo poslal za hrbet vratarja Lana Jovanovića, vendar to je storil iz nedovoljenega položaja.

V drugem delu se kaj dosti ni spremenilo. Menalo, Rolando Aarons in Matko so še naprej zapravljali priložnosti, Jegor Prucev je z roba kazenskega prostora zadel prečko, vratar Jovanović je ubranil nevarna strela od daleč Luke Bobičanca in Edmilsona, vratarja nista znala premagati niti Žan Karničnik in Gregor Bajde.

Krznar je vse moči usmeril v napad, kar se mu je vendarle obrestovalo, potem ko je mrežo z močnim in natančnim strelom vendarle zadel Bobičanec. Tudi po izenačenju domači še imeli priložnosti. Najlepši je zamudil Bajde, ki se je prvi sam znašel pred Jovanovićem, a je bil ta uspešnejši, tako kot pri njegovem poskusu z glavo. Lan Jovanović je bil zagotovo junak tekme, ki se jo bodo mnogi zagotovo zapomnili.

Avstrijski napadalec Arnel Jakupović je zabil zmagoviti gol za Maribor. FOTO: Miloš Vujinović
Avstrijski napadalec Arnel Jakupović je zabil zmagoviti gol za Maribor. FOTO: Miloš Vujinović

Jakupović zadel za zmago Mariborčanov

Nogometaši Maribora so v petek v 28. kolu 1. SNL z 1:0 (0:0) strli odpor zadnjeuvrščenih Radomljanov. Zmagoviti gol je v 58. minuti zabil avstrijski napadalec Arnel Jakupović. Igralci Mure pa so se na večernem gostovanju v Domžalah veselili zmage s 5:3 (2:0). Z goloma Sandija Nuhanovića (v 30. in 39. minuti) so Sobočani prvi polčas dobili z 2:0. Na 1:2 je v 67. minuti znižal Dario Kolobarić in domačim navijačem vlil nekaj upanja, ki pa ni dolgo tlelo. V 78. in 80. minuti sta Robert Čakš in Amadej Maroša povišala na 4:1, sedem minut pozneje pa so gostje vodili že s 5:1. Jan Dapo (89.) in Jošt Pišek (90.+1) sta z dvema zadetkoma v izdihljajih tekme zgolj ublažila poraz Domžalčanov.

Vijolični so imeli z gosti neporavnane račune, saj so jih ti izločili v slovenskem pokalu. To je bila dodatna spodbuda za Mariborčane, ki so v preteklosti na medsebojnih prvenstvenih tekmah le dvakrat izgubili, obakrat v Ljudskem vrtu. Tako so se zavedali, da morajo biti tudi previdni. In spet bi se jim lahko zalomilo, Radomljani so imeli v 65. minuti veliko priložnost za izenačenje, a so zapravili enajstmetrovko. Od 76. minute naprej so gostitelji povrhu igrali še z igralcem manj.

Oslabljeni Mariborčani – najbolj se je poznala odsotnost Hilala Soudanija in Blaža Vrhovca – so morali zaradi navijaškega incidenta v Murski Soboti tekmo igrati pred praznimi tribunami, a niso bili brez podpore. Njihovi privrženci so si tekmo ogledali na zaslonu pred štadionom, pri tem pa bili zelo glasni, njihovo navijanje je zagotovo prišlo do ušes igralcev. Ti so po pričakovanju prevzeli pobudo, pletli mrežo okoli tekmečevih vrat, a v prvem delu niso bili posebej nevarni.

To se je spremenilo v drugem polčasu. Že v prvi minuti nadaljevanja je povečan pritisk napovedal Marko Božić, njegov strel z roba kazenskega prostora je Emil Velić odbil, vendar pa poti v mrežo ni našel niti Maks Barišič. Toda gol je v tistih trenutkih visel v zraku.

V 57. minuti se je mreža gostov vendarle zatresla. Božić je z desne strani poslal žogo v sredino do svojega rojaka Jakupovića, ki ni imel težkega dela, da jo je z glavo poslal v želeni cilj. Radomljani so po prejetem zadetku hitro spremenili način igre. Zaigrali so napadalneje in v 61. minuti se jim je to tudi obrestovalo. Litovca Pijusa Širvisa je v kazenskem prostoru žoga zadela v roko, sodnik Mihael Antič pa je po ogledu Vara pokazal na belo točko. Izvedel jo je Dejan Vokić, ki pa mu je z odlično obrambo veselje preprečil domači vratar, Nizozemec Menno Bergsen.

Kljub napadalnejši igri gostov pa so bili Mariborčani še naprej nevarnejši, med drugim bi lahko v 75. minuti bolje streljal Josip Iličić. Le nekaj trenutkov pozneje so gostitelji ostali brez izključenega Itsukija Urate, ki si je rdeči karton prislužil zaradi preostrega prekrška. Kljub pritisku tekmecev so zdržali in zadržali vodstvo. Etienne Beugre iz Slonokoščene obale je celo dosegel še en gol za Maribor, vendar so ga sodniki zaradi nedovoljenega položaja razveljavili.

Patrik Mijić je bil dvakrat natančen. FOTO: NK Rogaška
Patrik Mijić je bil dvakrat natančen. FOTO: NK Rogaška

Ljubljančani praznih rok iz Rogaške Slatine

V uvodni tekmi tega kola je Rogaška z 2:0 (1:0) premagala Bravo Kostel. Ljubljančani so v Rogaško Slatino prišli kot favoriti in iskali tri točke, s katerimi bi ostali v igri za evropska mesta. A so naleteli na razpoloženo domačo ekipo, ki je v spomladanskem delu sezone v odlični formi in je dobila nove tri pomembne točke v boju za obstanek.

Domača zasedba je tekmo bistveno bolje začela in imela večji del prvega polčasa izrazito premoč. Najbolj nevarna za vratarja Matijo Orbanića sta bila Patrik Mijić in Oliver Kregar, ki sta do 20. minute že imela nekaj priložnosti, Kregar je med drugim močno meril s kakšnih osmih metrov, a je vratar gostov žogo še odbil v kot, na pravem mestu je bil tudi minuto pozneje ob nevarnem strelu Mijića.

Brez moči pa je bil Orbanić v 23. minuti. Po izgubljeni žogi Brava je Alen Korošec dobro podal Mijiću, ta pa je z močnim strelom s kakšnih 14 metrov z desne strani poslal žogo v gol. Gostje so si prve nevarnejše priložnosti priigrali šele ob koncu prvega dela, ko sta bila s streloma od daleč nevarna Martin Pečar in Jakoslav Stanković, toda izkazal se je domači vratar Mulalić.

V nadaljevanju je sprva kazalo, da bo Bravo prevzel pobudo, domači pa popustili. A čeprav so imeli gostje več žogo v nogah, posebej nevarni niso bili. Potem pa je spet zapretila Rogaška, ki je v 72. minuti dokončno pokopala vse upe Brava na ugodnejši izid. Rezervist Shakeone Satchwell je v kazenskem prostoru še ujel žogo pred zadnjo črto in jo poslal nazaj, Mijić pa je za svoj že šesti gol v spomladanskem delu sezone močno udaril s kakšnih 12 metrov pod prečko.

Domači so do konca dvoboja brez težav zadržali prednost, gostje so bili nenevarni, pri Rogaški pa bi lahko v sodnikovem dodatku zadel še Žan Flis, a je v gneči udaril mimo gola.

Izidi 28. kola:

petek:

Rogaška – Bravo Kostel 2:0 (Mijić 23., 72.)

Maribor – Kalcer Radomlje 1:0 (Jakupović 58.)

Domžale – Mura 3:5 (Kolobarić 67., Dapo 89., Pišek 90.+1; Nuhanović 30., 39., Čakš 78., Maroša 80., Kurtović 87.)

sobota:

Olimpija – Koper 3:2 (Elšnik 33., 11-m, Florucz 36., Brest 65.; Nkada 70., Osuji 89.).

Celje – Aluminij 2:2 (Matko 36., 11-m, Bobičanec 82.; Krapuhin 13. Kljun 38.)

Komentarji: