Roma je izklesala Nemca

Temnopolti nemški nogometni reprezentant Antonio Rüdiger je adut selektorja Joachima Löwa.

Objavljeno
02. april 2016 23.56
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
»Ni še nogometaš za serie A,« so italijanski športni dnevniki konec leta ugotavljali, da Antonio Rüdiger ni branilec, ki bi lahko veljal za okrepitev. Minuli reprezentančni paket je prinesel zasuk. Selektor Nemčije Joachim Löw je komaj 23-letnega Berlinčana, ki v tej sezoni igra za Romo, razglasil za igralca z velikimi potenciali.

Postavni temnopolti štoper je imel v Italiji prve mesece res kar nekaj težav, da se je navadil na novo okolje, drugačen slog življenja in razumevanja nogometa, toda v torkovi prijateljski tekmi je krotil in ukrotil prav italijanske tekmece. Pri selektorju je dobil pozitivne ocene. Ob poškodbah Jeroma Boatenga, Benedikta Höwedesa in Holgerja Badstuberja je 191 cm visoki branilec čez noč postal eden močnih adutov »elfa« za evropsko prvenstvo.

Rüdigerjeva selitev iz bundeslige v serie A je bila pred sezono sila sporna, toda druge izbire ni imel. Pri Stuttgartu so menili, da še ni zrel za status nedotakljivega, hkrati pa je bila ponudba rimskega kluba sila privlačna. Posojnina je nemškemu klubu navrgla štiri milijone evrov, Roma pa je izsilila tudi odškodnino, če bi se odločila, da bi igralca ob koncu sezone odkupila. Plačala bi še 9 milijonov evrov. Kot kaže, je rimski klub že zmagal, za razmeroma majhen znesek (13 milijonov) je ujel mladega igralca in še nemškega reprezentanta povrhu.

Italija in Rim sta navdušila sina afriške matere iz Sierre Leone in nemškega očeta. »Res sem zelo presenečen nad Italijo. Ljudje so tako prijazni in tukaj uživam. Vreme in hrana mi ustrezata,« je kajpak pohvalil najmočnejši ponudbi države z Apeninskega polotoka. Odločno je tudi odgovoril na vprašanje, ali bi še ostal v Italiji ali se vrnil v Nemčijo. »Seveda bi ostal,« je bil jasen. Vrnitve ob reko Neckar si sploh ne predstavlja, še posebno po menjavi trenerjev. Roma z Lucianom Spallettijem niza zmage in obuja šampionske ambicije. Seveda v eni od prihodnjih sezon.

»Športni razlog, da ostanem v Italiji in pri Romi, je jasen. To je scudetto,« je dejal nogometaš, ki ne skriva, kdo so njegovi vzorniki. »Najboljši srednji branilec je bil Matthias Sammer, ko sem bil v otroštvu še napadalec, je bil moj idol Brazilec Ronaldo. Ko so me iz napadalca preobrazili v srednjega branilca, sem se navduševal nad Paolom Maldinijem, zdaj nadvse spoštujem Jeroma Boatenga.«

Löwa je Rüdiger prepričal v povratnem madridskem dvoboju lige prvakov med Realom in Romo. Čeprav so Rimljani še drugič izgubili, je selektor videl moža, ki je v petih mesecih zelo napredoval. »Zagotovo je drugačen in boljši, kot je bil, ko je odšel iz Nemčije. V Italiji je dvignil raven igre in pridobil izkušnje. Pod Spallettijevim vodstvom ima vse možnosti, da še napreduje,« je dejal Löw, ki Tonija, kakor mu pravi, uporablja na desnem položaju zadnjih treh branilcev in v sistemu 3-4-3. Toda Rüdiger je vse prej kot le klasičen srednji branilec. Njegova raznovrstnost v obrambnih položajih je tisto, kar ga uvršča v višji razred.

»Je že res, da je vzgojen za srednjega branilca, ampak uspešen je lahko tudi na bočnem položaju. Vidim ga v različnih vlogah,« nemški selektor ni skrival navdušenja nad univerzalcem.