Ronaldo bi rad postal predsednik brazilske nogometne zveze

Legendarni brazilski nogometaš Ronaldo ne skriva ambicij, da prevzame eno vodilnih vlog v brazilksme nogometu.

Objavljeno
20. marec 2012 09.26
Posodobljeno
20. marec 2012 09.26
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Sao Paolo - Ronaldo je nekdaj navduševal na nogometnih zelenicah, zdaj se podaja v športno politiko. Že pred časom je postal eden od vodilnih članov organizacijskega obora za SP 2014, nedavno pa razkril, da ga zanima tudi vloga na čelu brazilske nogometne zveze.

»V nogometu si želim začeti politično kariero. Želi postati nogometni funkcionar,« je v enem od intervjujev povedal Ronaldo.

Njegove ambicije so brazilski mediji takoj povezali z odstopom Ricarda Teixeire, ki se je zaradi obtožb o finančnih nepravilnosti umaknil tako z mesta predsednika Brazilske nogometne zveze (CBF) kot tudi vodilnega položaja v organizacijskem komiteju prvenstva.

Zvezo po njegovem odstopu zaenkrat vodi namestnik Jose Maria Marin. Ronaldo, ki je z Brazilijo leta 2002 osvojil naslov svetovnega prvaka na Japonskem in v Južni Koreji, je dejal, da sicer ne ve, ali bo eden od kandidatov za predsednika, toda če mu bo CBF to ponudila, bo ponudbo z veseljem sprejel.

Teixeira ni več član izvršnega odbora FIFA

Teixeira, zdaj že nekdanji predsednik Brazilske nogometne zveze je obeenem ostal tudi brez funkcije v Mednarodni nogometni zvezi (FIFA). Za takšno odločitev se je odločil sam, vzroki pa so osebne narave, je zapisal v pismu.

Teixeira se že dolgo časa bori z očitki o korupciji, na račun propadlega marketinškega podjetja ISL pa naj bi zaslužil milijone dolarjev. Tega 64-letnik nikoli ni priznal, zanika pa tudi očitke o domnevnih davčnih utajah.

Valcke ostaja

Predsednik Mednarodne nogometne zveze (FiIFA) Sepp Blatter je zatrdil, da kljub nedavnim zapletom med brazilsko nogometno zvezo in generalnim sekretarjem FIFA Jeromom Valckejem slednji ostaja glavni koordinator pri odnosih z bodočo prirediteljico svetovnega prvenstva.

»Med FIFA in njenim generalnim sekretarjem ni nobenih težav. Valcke bo še naprej opravljal svoje naloge, med katere spada tudi priprava prvenstva čez dve leti,« je sporočil prvi mož krovne nogometne organizacije.

Odnosi med Brazilijo in FIFA so se precej ohladili pred slabimi tremi tedni; tedaj je Valcke kritiziral počasne priprave te države ne veliki dogodek in ob tem nekoliko netaktno dodal, da bi Brazilija potrebovala »brco v zadnjico«. Odgovorni za nogometno SP v Braziliji, pa tudi politični vrh te države, so sklenili, da Valcke zaradi takšne žalitve ni več zaželen kot njihov sogovornik. Nekaj dni pozneje sta se sicer tako Valcke kot Blatter opravičila za neprimerne besede.