Ronaldo najboljši nogometaš leta v Evropi

Predsedniško nagrado je iz rok predsednika Evropske nogometne zveze Aleksandra Čeferina dobil Francesco Totti.

Objavljeno
24. avgust 2017 21.22
SOCCER-UEFA/PLAYER-AWARD
A. V.
A. V.
Monte Carlo - Portugalec Cristiano Ronaldo je v Monte Carlu med žrebanjem ekip za skupinski del lige prvakov prejel nagrado za najboljšega igralca leta v Evropi, najboljša igralka pa je Nizozemka Lieke Martens (Rosengard/Barcelona). Predsedniško nagrado je iz rok predsednika Evropske nogometne zveze Aleksandra Čeferina dobil Francesco Totti.

Podelili so tudi nagrade najboljšim za nastope v ligi prvakov v minuli sezoni 2016/17, razen za najboljšega vratarja pa so ostale prejeli igralci Reala iz Madrida, ki so v finalu prejšnje sezone premagali Juventus.

Ronaldo, s portugalsko je tudi aktualni evropski prvak, je bil najboljši napadalec, najboljši igralec sredine igrišča je bil Hrvat Luka Modrić, Španec Sergio Ramos najboljši obrambni igralec, nagrado za najboljšega vratarja pa je dobil član Juventusa 39-letni Gianluigi Buffon, kapetan italijanske reprezentance.

Kandidata za nagrado za vratarja leta sta bila tudi slovenski reprezentančni vratar Jan Oblak (Atletico Madrid) in Nemec Manuel Neuer (Bayern München). Ukrajinec Andrij Ševčenko je bil imenovan za ambasadorja finala lige prvakov 2018 v Kijevu.

"Ko gre za reprezentanco, ta me vedno motivira za trdo delo in to me vodi naprej. Sem blagoslovljen, hvala tudi navijačem Reala iz Madrida, vsem, ki so mi pomagali, da sem dobil to priznanje. Zelo sem srečen," je na odru povedal Ronaldo, ki je nagrado prejel tretjič in s tem za eno prehitel tekmeca iz Barcelone Lionela Messija.

"To je izjemno, velika čast zame, zelo sem ponosna, vendar nagrade ne bi dobila brez soigralk. Zelo sem ponosna in ta čas brez besed," pa se je zahvalila Martensova.

"Francesco ni bil le fantastičen igralec in vzor tisočem in tisočem otrok - njegova predanost je vzrok za velik poklon s strani Uefe in tudi od mene," je pojasnil Čeferin po podelitvi predsedniške plakete Tottiju, ki je v minuli sezoni končal kariero, to pa je v celoti odigral za en sam klub, za Romo. Prejšnji dobitniki te nagrade so bili prav tako nekdanji izjemni nogometaši Paolo Maldini, Alfredo Di Stefano, sir Bobby Charlton, Eusebio, Raymond Kopa, Franz Beckenbauer in Johan Cruyff.

"Ponosen sem, da sem pri mojih letih dobil to nagrado. Če je kakšna skrivnost za to, potem je to zato, ker ostajam lačen in malo neumen. To je edini način, da nadaljujem z igranjem na najvišji ravni," je povedal Buffon, ki je ne le najstarejši prejemnik nagrad Uefe, ampak je bil tudi najmlajši; po sezoni 2002/03 je bil izbran kot prvi in doslej edini čuvaj mreže za igralca leta.