Ronaldo: Organizacija SP je kot finale

Mundial: brazilski veleposlanik spomnil Slovence, da se spektakel nezadržno bliža.

Objavljeno
04. marec 2014 23.50
100 dni do Mundiala na brazilskem veleposlaništvu,Ljubljana Slovenija 04.03.2014
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Ljubljana – Da bomo od danes dneve do začetka letošnjega SP v nogometu odštevali le še v dvomestnih številkah, je včeraj opozoril tudi brazilski veleposlanik v Sloveniji Gilberto Fonseca Guimarães de Moura. Zbranim gostom je pojasnil, s kakšno strastjo njegovi rojaki pričakujejo veliki spektakel, ki se bo začel 12. junija s tekmo Brazilija – Hrvaška.

»Brazilci živimo v desetletju športa. Ne gre le za letošnje svetovno prvenstvo v nogometu in poletne olimpijske igre 2016 v Rio de Janeiru, ampak tudi za številne druge dogodke. Smo veliki zaljubljenci v nogomet in gostoljubni, zato sem prepričan, da bomo dobro organizirali SP in da se bodo gostje z vseh koncev sveta prijetno počutili v Braziliji. Prireditev je velika promocija za državo, zaradi nje pa bo celotna infrastruktura dočakala številne pomembne posodobitve,« je v družbi Olimpijinega nogometaša Williama Franklina Vicenteja zagotovil brazilski veleposlanik, preden so zgradbo ambasade simbolično osvetlili žarometi zelene in modre barve. Obiskovalcem je posredoval tudi misli slovitega rojaka Ronalda, ki se je dejavno vključil v vrste organizacijskega odbora SP.

»Le še sto dni je pred nami, dobro pa se spomnim vznemirjenja pred sedmimi leti, ko smo izvedeli, da bo naša domovina prizorišče najpomembnejšega nogometnega dogodka na svetu. Čeprav pri dobrih 37 letih ne bom mogel igrati, še vedno čutim podobne metuljčke v želodcu kot pred velikimi tekmami. Celotno SP bo za nas nekakšen finale, saj se Brazilija trudi uveljaviti na mednarodni sceni. Ponuja se nam priložnost, da svetu predstavimo, kako posebna sta Brazilija in brazilsko ljudstvo. Še vedno smo dežela velikih socialnih nasprotij, vendar smo se pogumno spopadli z njimi. Smo barvita država, obdarjena z naravnimi čudesi, ki jemljejo dih. Smo območje veselja in sreče, ki jo bomo delili z obiskovalci SP ...« je zapisal nekdanji nogometni as, ki tako kot celotni organizacijski odbor pričakuje, da bo mundial prinesel veliko ekonomsko korist vsej Braziliji in da bodo po njem tudi OI 2016 zajele ugoden veter.

Prireditelji pričakujejo, da bodo na četrtem svetovnem prvenstvu v nogometu v Južni Ameriki – prvem po 36 letih, ko je bila gostiteljica Argentina – , prodali nekaj več kot 3,3 milijona vstopnic. Ob začetku prodaje prvega dela vstopnic so le v prvih 24 urah prejeli 2,3 milijona zahtev, individualnim navijačem pa so jih doslej razdelili poldrugi milijon. Od teh jih bo 57 odstotkov pripadlo Brazilcem, 43 odstotkov pa obiskovalcem iz drugih držav, med katerimi za zdaj prevladujejo ZDA, Kolumbija, Nemčija, Argentina, Anglija, Avstralija, Francija, Čile in Mehika. Ob teh številkah seveda niso vsi zadovoljni. Brazilci iz nižjih ekonomskih slojev, med katerimi je največ strastnih ljubiteljev nogometa, so nezadovoljni zaradi visokih in njim nedostopnih cen. Za navijače iz Evrope in z drugih celin vstopnice sicer niso predrage, v kriznih časih pa so marsikoga odvrnile cene letalskega prevoza in nastanitve.

»Vsem je pač nemogoče ustreči. Toda kdor bo prišel k nam, se bo domov vrnil očaran,« zagotavljajo Brazilci.