Ronaldo: Rad bi prehitel Messija

Nogometni trener leta je postal Nemec Joachim Löw, najlepši gol pa je zabil Kolumbijec James Rodriguez.

Objavljeno
13. januar 2015 00.39
J. S., šport
J. S., šport

Zürich – »Uf« in »Ooooooooo«. Prvo in zadnje dejanje Cristiana Ronalda za govorniškim odrom sta najbolj zgovorno pričevali o tem, kako močno si je Realov as želel tudi sinoči premagati tekmece. Četudi je šlo v Švici le za razglasitev najboljših nogometašev minulega leta, je bilo možno čutiti velik naboj pri kandidatih za različna priznanja.

Svetovni nogometni zvezi (FIFA) je uspelo požeti levji delež pozornosti športne družine tudi na sinočnji gala nogometni prireditvi. Dogodek, ki ga je vrhunsko vodila mična britanska novinarka Kate Abdo, je bil ravno prav dolg, čustven in zanimiv, da nikomur ni bilo dolgčas. Ne množici nadobudnih fantov, ki so se ob rdeči preprogi borili za avtograme in »selfieje« z nogometnimi asi, ne najboljšim na svetu, ki so dočakali vrhunec prireditve okrog 20. ure. Ko je nekdanji ostrostrelec Thierry Henry sporočil, da so se selektorji, kapetani reprezentanc in novinarji vnovič odločili za Cristiana Ronalda, je v kongresni dvorani završalo, četudi nihče ni bil presenečen. Niti velemojster z Madeire ni točil solz kot pred letom dni, raje se je ozrl v prihodnost.

»Za mano je neverjetno in nepozabno leto, katerega vrhunec je bil jubilejni 10. naslov evropskega prvaka za Real. Hvala vsem, ki ste glasovali zame, hvala družini, trenerju Ancelottiju, soigralcem, predsedniku Perezu in vsem, ki navijate zame. Ta nagrada mi pomeni tudi obveznost, da bom še napredoval in bom še boljši. Rad bi ujel in prehitel Messija, rad bi se vpisal v zgodovino kot eden najboljših nogometašev vseh časov,« je sproščeno napovedal Ronaldo. Lionel Messi ima v vitrini še vedno eno takšno priznanje več (2009–12), toda Ronaldo (2008, 2013–14) ne bo popuščal. Sinoči je zmagal zelo prepričljivo, tudi vsi Nemci skupaj (Neuer, Müller, Lahm, Kroos, Götze in Schweinsteiger) so dobili manj glasov (26,88 %) kot Portugalec, ki sta ga ustoličila tudi Andrej Stare (Ronaldo, Neuer, Robben) in Boštjan Cesar (Ronaldo, Costa, Neuer), Srečko Katanec pa ga je postavil na drugo mesto (Müller, Ronaldo, Neuer).

Kdo bo prvi sklatil z vrha dvojec Ronaldo-Messi, ki kraljuje zadnjih sedem let? »FIFA bi morala podeljevati dve nagradi: za eno bi se morala potegovati Ronaldo in Messi, za drugo preostali nogometaši, tako izstopata,« je bil sinoči zgovoren Angel di Maria.

Najboljši nogometaš leta 2014 (FIFA Ballon d'Or): 1. Cristiano Ronaldo (Por) 37,66 %, 2. Lionel Messi (Arg) 15,76, 3. Manuel Neuer (Nem) 15,72; najboljša nogometašica: 1. Nadine Kessler (Nem) 17,52, 2. Marta (Bra) 14,16, 3. Abby Wambach (ZDA) 13,33; najboljši trener: 1. Joachim Löw (Nem) 36,23, 2. Carlo Ancelotti (Ita) 22,06, 3. Diego Simeone (Arg) 19,02; ženski trener: 1. Ralf Kellermann (Nem) 17,06, Maren Meinert (Nem) 13,16, 3. Norio Sasaki (Jap) 13,06; najlepši gol leta 2014 (nagrada Ferenca Puskasa): James Rodriguez (Kol); enajsterica leta: Neuer; Lahm, Ramos, David Luiz, Thiago Silva; Di Maria, Iniesta, Kroos; Messi, Ronaldo, Robben; nagrada za ferplej: prostovoljci na SP 2014.