Ronaldo s peto zlato žogo ujel Messija

Nogometna liga prvakov: v ponedeljek žreb parov osmine finala. Jan Oblak 26. najboljši nogometaš na svetu. 

Objavljeno
08. december 2017 13.00
Posodobljeno
08. december 2017 13.00

Ljubljana – Cristiano Ronaldo igra, kot da ima razcepljeno osebnost. V španski ligi je skoraj kot amater, v ligi prvakov je najboljši strelec. Med evropsko elito je v tem koledarskem letu dosegel 19 golov, v španskem prvenstvu pa le 17, toda ker je z Realom Madridom osvojil štiri lovorike, je včeraj prejel svojo peto zlato žogo.

Na skoraj vsaki novi tekmi, ki jo odigra v ligi prvakov, Cristiano Ronaldo postavi nov rekord. Z golom proti Borussii Dortmund je postal prvi nogometaš v zgodovini, ki je zatresel mrežo na vseh šestih tekmah skupinskega dela. Dosežek je še toliko vrednejši, ker je Real Madrid imel v skupini Tottenham iz Anglije in Borussio iz Nemčije. Skupinski del je zaključil z deveti goli, zato je prvi strelec v novi sezoni, blizu pa je bil tudi absolutnemu rekordu enajstih golov v skupinskem delu, verjetno pa ni težko ugotoviti, da je tudi ta rekord v Ronaldovi lasti iz sezone 2015/16. Prav tako je Portugalec s 114 goli najboljši strelec lige prvakov vseh časov, drugi je Lionel Messi s 97 zadetki.

Ronaldo je rekordnih deset golov v ligi prvakov prispeval tudi spomladi v zaključku prejšnje sezone. Najprej je petkrat zabil Bayernu v četrtfinalu, trikrat Atleticu v polfinalu in še dvakrat Juventusu v finalu. Najboljši je bil torej na najpomembnejših tekmah v sezoni in to proti najboljšim evropskim obrambam. Juventus je pred tem povsem zaprl svoja vrata proti Barceloni (in Messiju) na kar dveh tekmah.

A vsi Ronaldovi zadetki bi bili nepomembni, če njegov Real sočasno ne bi osvajal lovorik. Madridčani so v pretekli sezoni osvojili ligo prvakov in špansko prvenstvo, poleti evropski in španski superpokal, v nedeljo pa bodo odpotovali še na svetovno klubsko prvenstvo v Abu Dabi, tam pa bodo v skromni konkurenci absolutni favoriti.

Ob vseh teh dosežkih je Ronaldo edini pravi kandidat za vse letošnje individualne lovorike. Najboljši je bil že v izborih Evropske nogometne zveze UEFA in Mednarodne nogometne zveze FIFA, za piko na i je včeraj prejel še peto zlato žogo v tradicionalnem izboru revije France Football. Med nogometaši ta nagrada velja za najbolj prestižno, saj ima najdaljšo tradicijo; vse od leta 1956. Kljub temu nobene zlate žoge nimata Pele in Diego Maradona, kajti to nagrado so lahko do leta 1995 osvojili le evropski nogometaši. Lani so sicer pri France Football ob šestdeseti obletnici nagrade pripravili alternativni seznam zmagovalcev, če bi že od samega začetka v izboru lahko sodelovali tudi nogometaši z drugih celin. Drugačnih bi bilo dvanajst zmagovalcev, od tega bi Pele prejel kar sedem zlatih žog, Maradona dve, po eno pa Garrincha, Mario Kempes in Romario. Kljub temu uradnih zmagovalcev niso spreminjali, zato je zdaj Ronaldo na vrhu ujel Messija pri petih zlatih žogah.

»Tukaj sem zaradi vseh mojih soigralcev v Madridu in portugalski reprezentanci. Pomagale so vse lovorike in vsi goli v ligi prvakov,« je povedal nasmejani Cristiano Ronaldo v družbi sina, mame, srčne spremljevalke, sester in brata. Da bo prejel zlato žogo, je bilo v zakulisju jasno že nekaj časa. Poleg tega, da je Nike že pred tem v svet poslal promocijske fotografije, je marsikaj razkril tudi spremenjen termin uradne prireditve. Do sedaj je bila vedno na prvi ponedeljek v decembru, tokrat pa v četrtek, saj je to edini Ronaldov prosti dan v tem tednu. Najprej se je pripravljal na sredino tekmo lige prvakov, danes ima trening pred jutrišnjo tekmo španskega prvenstva proti Sevilli, v nedeljo pa Realovo moštvo že potuje v Abu Dabi.

Med tridesetimi nominiranci za zlato žogo je bil tudi slovenski vratar Jan Oblak. Na koncu je osvojil 26. mesto, za seboj pa je pustil Driesa Mertensa, Philippa Coutinha, Edina Džeka in Matsa Hummelsa, med vratarji pa sta bila višje uvrščena zgolj David De Gea (20. mesto) in Gianluigi Buffon (4. mesto).

Pomemben bo tudi prihajajoči ponedeljek. Ob 12. uri bodo izžrebali pare osmine finala lige prvakov, noben klub med najboljših šestnajst pa nima več slovenskega nogometaša. Pri žrebu so sicer trije kriteriji – v vsakem paru bo en zmagovalec skupine in en drugouvrščeni; v paru ne smeta biti kluba iz iste skupine; prav tako ne smeta biti skupaj kluba iz iste države.