Ronny Deila: Nismo dovolj dobri

Celtic dan potem: škotski prvaki doma enostavno niso bili dorasli izzivu.

Objavljeno
27. avgust 2014 15.30
Blaž Močnik, Tolmin
Blaž Močnik, Tolmin

Glasgow – Zeleno-beli škotski klub in horde njegovih navijačev so takoj po tekmi pošteno priznali premoč vijoličastemu Mariboru. Poraz pa jih, sodeč po odzivih, ne boli zaradi izpada iz najelitnejšega klubskega tekmovanja pod soncem, temveč zaradi spoznanja po trdem pristanku na realna tla, da je Celtic trenutno pač slabši od povprečnega tekmeca.

Maribor si kot češnjo na tortici zasluži tudi pohvalo, da je šele drugi klub po Arsenalu leta 2009, ki je premagal Celtica v kvalifikacijah za ligo prvakov na domačih tleh. V tem času so Škoti odigrali osem tekem in prejeli vsega dva zadetka. Škotski prvaki doma enostavno niso bili dorasli izzivu, za nameček pa niso izkoristili tudi druge priložnosti, potem ko jim je UEFA zagotovila napredovanje kljub porazu v prejšnjem krogu zaradi administrativne napake varšavske Legie.

»Zdaj bi lahko rekli, da smo bili blizu in da bi morali napredovati. Toda ko imaš dve priložnosti in jih ne izkoristiš, potem nimaš izgovorov. Nismo dovolj dobri. Zdaj smo v ligi Evropa, in to je naša raven. Nismo si zaslužili lige prvakov. Moramo začeti na novo in upajmo, da bomo naslednje leto v enakem položaju, toda z drugačnimi občutki, kot jih imamo zdaj,« je bil realen norveški trener Ronny Deila.

Novi Celticov strateg je pričakovana tarča navijačev in otoških nogometnih strokovnjakov. Taktike namreč ni prilagodil igralcem, ki jih ima na voljo, za nameček pa je še enkrat več premešal začetno postavo v obrambi, na klopi pa pustil najbolj nevarnega igralca za nasprotnikov gol Krisa Commonsa. Mediji so si enotni, da je Maribor presenetil, ko ni čakal na protinapade, ampak odvzel žogo gostiteljem. S tem je nasprotniku odvzel še edino preostalo orožje – pomoč s tribun, ki se je spremenila v dodaten pritisk na domače igralce. Še pretekli teden je bila sicer slika na igrišču na Štajerskem drugačna. »Poraza sicer ni bilo mogoče izključiti, toda najbolj skrb zbujajoča je bila narava poraza. Bili smo slabši v obrambi, na sredini igrišča in v napadu,« so med drugim zapisali na najbolj obiskanem navijaškem blogu Celtic Quick News.


Jezni navijači so po tekmi protestirali pred klubskimi prostori, češ da uprava po številnih odhodih ne vlaga dovolj in ne dovolj hitro v prenovo moštva. To je že pred koncem lanske sezone videl takratni trener Neil Lennon in zato zapustil klub. Celticova nova strategija dolgoročne in vzdržne gradnje ekipe z lastno vzgojo in odkrivanjem mladih – in poceni – talentov dopušča tudi potencialne udarce, kot ga je zadal slovenski prvak. Poznavalci dvomijo, da se bo klub čez noč vrnil v čase dragih in paničnih nakupov. Nenazadnje se je šele lani prvič v 127-letni zgodovini očistil vseh dolgov.