Rooney na bananin olupek v Stožicah?

Angleži o slovenski nogometni reprezentanci: tehnično dovršeni Balkanci.

Objavljeno
25. februar 2014 19.58
FBL-ENG-PR-MAN UTD-ROONEY-FILES
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Ljubljana – Anglija bo v kvalifikacijskem ciklusu za euro 2016 nasledila vlogo favorita slovenske skupine od predhodnic Italije ('96, '06, '10), Francije ('04), Nizozemske ('08) in drugih velesil, s katerimi se je v preteklosti že merila Slovenija. In prav na takšen način, torej z vrha, gledajo na tekmece v skupini E Angleži.

Slovenci in Angleži so se že merili, obakrat so bili uspešni izbranci Fabia Capella. Toda v nobenem primeru ni šlo za enosmerni promet ali sijajno predstavo Otočanov, saj so se jim Slovenci vselej dobro upirali. Razplet prijateljske tekme na Wembleyju (2:1) je bil celo sporen: namesto da bi sodnik v eni od akcij dosodil prekršek Wayna Rooneyja (poškodoval je Boštjana Cesarja), se je odločil za najstrožjo kazen ... Tudi v Južni Afriki je bilo tesno (1:0) – če bi Zlatko Dedić v izdihljajih tekme matiral Jamesa, bi tedaj Kekova Slovenija pripravila eno največjih senzacij v zgodovini nogometa, za nagrado pa bi dobila dvoboj osmine finala z Nemčijo.

Samozavest angleških medijev in selektorja Roya Hodgsona je kar malce presenetljiva. »Slovenija, Litva in Estonija niso imena, ki bi nam nagnala strah v kosti, čeprav si bomo morda dolgo grizli nohte predvsem z vprašanjem, kam sploh gremo. Jeseni pa bomo čakali, ali ne bo Wayne Rooney stopil na bananin olupek proti tehnično dovršeni balkanski reprezentanci, ali se nato spraševal, zakaj je moral prespati v hotelu v 'srednjeevropski luknji',« je denimo zapisal novinar časnika Telegraph. Bo to v Stožicah ali Ljudskem vrtu – odgovor bo znan kmalu. Roy Hodgson je izrazil veselje, ker bo spet igral tudi v Švici – pred leti je vodil tako Švico kot dva tamkajšnja kluba –, hkrati pa namignil, da bodo na svoj račun prišli tudi angleški navijači: »Baltske države so zelo lepe, tam bodo uživali bolj kot na kakšnih napornih gostovanjih.«

Angleški strokovni štab je zaskrbljen le nad novim sistemom tekmovanja oziroma urnikom tekem od četrtka do torka. »Reprezentanti bodo še v nedeljo igrali derbije v premier league, torej mi bodo dejansko na voljo šele v torek in bom težko uigral kaj novega,« tarna Hodgson, a podobne težave bodo imeli vsi selektorji, tudi njegov slovenski kolega Srečko Katanec.

Angleška nogometna družina že pogleduje na mundial. Hodgson je izrazil skrb nad dejstvom, da Angleži ne slovijo kot dobri izvajalci enajstmetrovk, ki bi lahko odločale o vrhu tudi v Braziliji: »Od leta 1990 smo se s šestih turnirjev poslovili po izvajanju 11-m! Fantom, ki bodo izrazili željo, bom omogočil posvet s psihologom.« Hodgson je na zadnji prijateljski tekmi – novembra je v Londonu izgubil z Nemčijo – poslal na igrišče naslednje adute (4-2-3-1): Hart; A. Cole (od 52. Gibbs), Jagielka, Smalling, Walker; Gerrard (od 56. Henderson), Cleverley (od 64. Wilshere); Lallana (od 76. Lambert), Rooney (od 71. Barkley), Townsend; Sturridge. Po mundialu? Lahko bi se poslovili nekateri starejši, kot so Lampard (35), A. Cole (33), ...