Rotmanovi četrti v Istanbulu, četudi so najboljši v Turčiji

Veronski derbi Birsi in Cesarju, Fiorentina brez Iličića in Kurtića. Med strelci Rotman, Maroh in Bačinović.

Objavljeno
22. december 2014 00.59
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Ljubljana – Da kvantiteta ni nujno sopomenka za uspešnost, potrjuje tudi zadnji konec tedna med slovenskimi nogometnimi legionarji. Četudi imajo v številnih ligah zimske počitnice, je oslabljena slovenska legija prispevala tri gole in eno podajo.

Le malokdo je verjel besedam Rajka Rotmana, ko je razkril, da se bo njegov Basaksehir boril za nastop v Evropi. Po 14 kolih turškega prvenstva se je uresničilo prav to, istanbulska zasedba kotira na četrtem mestu superlige. Pred ambicioznim klubom iz Istanbula, ki ga vodi nekdanji turški selektor Abdulah Avči, so trije mestni velikani – Bešiktaš, Galatasaray in Fenerbahče. Tudi nekdanji nogometaš Rudarja ima zasluge za nagel vzpon Basaksehirja; večino tekem preživi na igrišču, nazadnje je Basaksehir zmagal v gosteh pri Sivassporju prav z golom slovenskega reprezentanta. Zanimivo – Rotman in soigralci imajo ta čas najboljšo razliko v golih v turški ligi (+ 12), v 14 kolih pa so v povprečju prejeli pičlih 0,36 gola na tekmo (17:5).

Med strelce sta se vpisala še dva: Armin Bačinović je bil natančen v mini slovenskem derbiju italijanske druge lige, Dominic Maroh pa je celo zabil prvi gol na tekmi Wolfsburga in Kölna (v spodnjem videu). Gostitelji so nato prestavili v višjo prestavo in zasukali izid na 2:1, Maroh pa je v nemških medijih vendarle požel pohvale za lep gol z desnico. Kapetan »kozličkov« Mišo Brečko je tokrat ostal na klopi za rezerve.

Zanimivo je bilo v veronskem mestnem derbiju med slavnejšo Verono, ki je nekoč že pokorila serie A, in Chievom. Uspešnejši so bili »gostje«, med katerimi sta dobila priložnost tudi dva slovenska reprezentanta – Boštjan Cesar je preživel na igrišču vseh 90 minut, Valter Birsa (20 natančno oddanih žog; 75 %) pol ure manj, Dejan Lazarević pa ni dobil priložnosti.

Izpostaviti velja tudi najvišji poraz Liersa (0:6), odkar ga je 13. septembra prevzel nekdanji slovenski selektor Slaviša Stojanović.

 

Vrhunci tekme Wolfsburga in Kölna