Rusija misija nemogoče, prvi cilj je strel na vrata

Nogomet: Litva (20.45) pravšnji tekmec za razrvane Katančeve nogometaše.

Objavljeno
04. september 2017 00.20
Trening slovenske reprezentance v nogometu na Brdu pri Kranju 03.seprtembra 2017 [nogomet,šport,treningi,reprezentanca,Srečko Katanec,Brdo pri Kranju]
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Brdo – Kaj bo opravila Slovenija drevi (20.45) v Stožicah, potem ko je s porazom na Slovaškem izgubila realne možnosti za nastop na svetovnem prvenstvu v Rusiji? Litva se zdi tekmec po meri zasedbe Srečka Katanca, z njo ima neporavnane račune, odziv fantov po klavrnem večeru v Trnavi pa bo močno sporočilen.

»Kako težko se je odzvati po klavrnem večeru v Trnavi in tako slabi igri, kakršno je v petek prikazala Slovenija na Slovaškem?« smo vprašali Srečka Katanca. Selektor je zbral misli in po dveh prespanih nočeh odgovoril: »Nedeljski dopoldanski trening je razkril velik motiv fantov, položaj ekipe je 'ok'. Iskreno se moram pogovoriti z nekaterimi igralci in realno oceniti, kdo lahko igra dve zahtevni tekmi v treh dneh. Zanesljivo bo prišlo do kakšne spremembe v primerjavi s petkovim gostovanjem v Trnavi. Želim, da se fantje sprostijo, pritečejo v Stožice, se zabavajo in poskušajo premagati Litvo. Želim si, da bi jih navijači podprli.«

Ne glede na to, kako močno bodo rojaki uslišali želje selektorja, bo zanimivo spremljati odziv reprezentantov na boleč petkov poraz, s katerim so si tako močno priprli vrata v Rusijo, da bi jih zelo težko spravila v Moskvo, St. Petersburg in Kazan tudi ruska obveščevalna služba FSB.

Na lestvici skupine F zaostajajo 4 točke za Slovaško, kar pomeni, da bi težko prehiteli Slovake tudi v primeru zmag z Litvo in Škotsko in remija v Londonu. Slovakom bi namreč zadostovala že zmaga v zadnjem kolu doma z Malto. Zdi se kot znanstvena fantastika, toda bolj »realno« pot Slovencev do Rusije predstavlja celo scenarij, po katerem bi Slovaki drevi premagali Anglijo na Wembleyju, Slovenci Litvo v Ljubljani, pozneje še Anglijo v Londonu in Škotsko doma. Tom Cruise res ustvarja film »Misija: Nemogoče 6«, bi dodali nekateri.

Ob vsem naštetem bi bilo bolj koristno, če bi se fantje četrtič zaporedoma odpovedali nastopu na velikem tekmovanju, se sprostili in poskušali zabiti gol, dva, tri ali celo več. Nič več namreč ne krojijo svoje usode, zato naj drevi igrajo predvsem za najbolj zveste navijače, ki bodo prišli v Stožice, in za to, da se vrnejo v svoje klube zmagovito, četudi z grenkim priokusom. Kdo ve, morda pa jih bo na koncu večera nagradila tudi višja sila in bodo ohranili teoretične možnosti za preboj v Rusijo vse do oktobrske tekme s Škotsko v Stožicah.

Začeti morajo namreč v nogometnih temeljih, saj slabše, kot je bilo v Trnavi in Glasgowu, skoraj ne more biti – domača tekma z avtsajderjem Malto pač ne šteje. Na Škotskem so zmogli Slovenci en pičel strel na vrata gostiteljev, v petek celo nobenega. Morda jim bo morebitna sproščenost pomagala zapolniti prav to statistično rubriko, saj brez strela na vrata ne more zabiti gola niti Cristiano Ronaldo.

Včeraj je poskušal dvigniti delovno temperaturo v slovenskem taboru tudi predsednik NZS Radenko Mijatović, ki je obiskal reprezentanco v hotelu Kokra na Brdu. Bomo videli, kako uspešen je bil – Litva se zdi namreč pravšnji tekmec za razrvane Slovence.

S tem se strinja Valter Birsa: »Seveda smo razočarani, saj smo želeli v Trnavi napasti drugo mesto in ga zadržati do konca ciklusa. Ni še konec, četudi nimamo realnih možnosti. Ne glede na vse moramo razmišljati le o tekmi z Litvo. Z Litovci smo že igrali, dobro poznamo njihov slog igre in reprezentanco. Žogo moramo spustiti na tla, jih z igro siliti v napake in seveda zabiti kakšen gol. Moramo strniti vrste.«

Približno ob 22.35 bo torej znana nadaljnja usoda nogometne Slovenije v boju za SP 2018.