Rutinsko tudi brez Ibrahimovićevega učinka

Komaj 20-letni Brazilec Lucas Moura je postal velik adut Carla Ancelottija.

Objavljeno
14. februar 2013 15.19
J. S., šport
J. S., šport
Ljubljana – Tradicionalni favoriti lige prvakov so po prvem tednu izločilnih bojev dobili družabnika. Francoski klub PSG je s prepričljivo zmago v Valencii potrdil, da bo listek z njegovim imenom 15. marca med najmanj zaželenimi v žrebu četrtfinala in polfinala. Seveda, če 6. marca ne bo prišlo do senzacije na Parku princev.

»Novinarji, dobili ste dokaz, da PSG ni odvisen le od moje dnevne forme. V Valencii nisem naredil nič posebnega, razen prekrška za rdeči karton, pa smo zmagali. Ta tekma je potrdila, da rastemo kot moštvo in da smo vse boljši. Ne bojim se za uspeh na povratni tekmi,« je strnil oceno svojega učinka na igrišču Mestalle Zlatan Ibrahimović.

Iskrene in samokritične besede švedskega napadalca imajo veliko težo. »Ibra« je v francoskem DP resda zabil 21 golov na 21 tekmah, prav tako je prvi podajalec moštva v ligi prvakov, toda njegovi soigralci so nazadnje v Španiji gladko nadoknadili ta primanjkljaj. Pariška obramba je spominjala na Alamo, ki je »naključno« kapituliral šele v izdihljajih tekme – pozor, ni velike vsebinske razlike med porazoma z 0:2 in 1:2 –, PSG je ohranil sloves najboljšega obrambnega moštva v tej sezoni lige prvakov. V rednem delu je prejel le tri gole.

Med Parižani je izstopalo več že videnih obrazov, kot sta argentinska strelca Ezequiel Lavezzi in Javier Pastore – resda predvsem ob nasprotnih napadih –, a tudi eno povsem novo ime za Evropo. Nase je opozoril brazilski nogometaš Lucas Moura, 20-letnik, za katerega je PSG januarja odštel 50 milijonov evrov São Paulu. Gre za ofenzivnega vezista ali krilo, ki je kljub mladosti zbral že 23 nastopov (3 goli) za Brazilijo in pomeni jamstvo za lepo prihodnost Parižanov. Ob njegovi igri mnogi niso pogrešali obrambnega učinka poškodovanih rojakov Thiaga Silve in Thiaga Motte (slednji igra za »azzurre«).

Vprašanje je, kaj bi še ponudil navzočim Lucas, če ne bi odšel z igrišča že v 53. minuti. »Upam, da bo z njim vse v redu. Igrišče je zapustil z oteklim gležnjem in modrico, toda ni hujšega,« je potrdil Carlo Ancelotti. Italijanski trener se v evropskih pokalih počuti kot riba v vodi. Dvakrat je osvojil pokal državnih prvakov v majici Milana, dvakrat še na njegovi klopi, katarska kraljeva družina pričakuje podobno uspešnico s PSG. »Ancelotti je res tipični Italijan. Saj ste videli, kako dobro obrambno filozofijo je vcepil v misli svojih fantov,« je potrdil Valenciin trener Ernesto Valverde. Statistika resda ne razkriva španske nemoči, številnih izgubljenih (odvzetih) žog in neuspešnih akcij. Valencia je držala žogo v svoji posesti kar 63 odstotkov igralnega časa, »boljša« je bila pri strelih iz kotov (8:0), njeni nogometaši so v povprečju pretekli po 600 m več. Toda resnica je, da pariški vratar Sirigu – še nedavno je bil, tako kot Pastore, soigralec Josipa Iličića v Palermu – ni imel pravega dela. »Edini gol smo prejeli iz prekinitve, ki so zaščitni znak Valencie,« je izpostavil Ancelotti.

PSG postaja vse močnejši. V zadnjih 14 tekmah je nanizal 13 zmag in remi, čeprav moštvo ni popolno (Motta, Silva, včeraj se je pridružil jati tudi David Beckham, na katerega kljub njegovim 37 letom Ancelotti resno računa). Parižani vendarle ne spijo mirno. Upajo, da bo UEFA kaznovala neumnost Zlatan Ibrahimovića z eno tekmo prepovedi nastopanja in ne dvema, sicer bo »Ibra« v prvi tekmi četrtfinala blestel le na tribunah. Še to: 94,6 % klubov, ki so prvo tekmo v gosteh dobili z 2:1, je doslej napredovalo v naslednje kolo končnice. PSG je bil nazadnje med osmerico najboljših v sezoni 1994/95, ko ga je pozneje v polfinalu ustavil Milan.