Sarri noče narediti novega Napolija, ampak močan Chelsea

Sanjski štart v sezono za novega trenerja modrih s Stamford Bridgea. Eden Hazard je igral le zadnjih 15 minut, še vedno v igri prestop k Real Madridu. Brez presenečenj v prvem kolu premier league.
Fotografija: Jorginho (desno), ki se je v Chelsea tako kot trener Sarri preselil iz Napolija, je dobro deloval na sredini igrišča. Foto AFP
Odpri galerijo
Jorginho (desno), ki se je v Chelsea tako kot trener Sarri preselil iz Napolija, je dobro deloval na sredini igrišča. Foto AFP

London – Nogometni trener Maurizio Sarri se je že sprijaznil s tem, da bo preteklo veliko vode, preden bo njegov značilni sistem igre iz Napolija začel delovati pri Chelseaju. A nad debijem v premier league se ne more pritoževati. Modri so v gosteh s 3:0 razbili Huddersfield in se takoj zavihteli na vrh lestvice, s katerega ga je danes izrinil Liverpool s še višjo zmago.

Sarri, ki je šele prejšnji mesec zamenjal Antonia Conteja na Stamford Bridgeu, se je veselil zadetkov N'Goloja Kanteja, Jorginha in Pedra.



»Zares sem vesel, saj sem pričakoval, da bomo na začetku sezone težko prihajali do točk, zlasti na gostovanjih. Morda rezultat namiguje, da je šlo za lahko tekmo, ampak v prvem polčasu smo se znašli v težavah, kakšnih 15 minut je telesno dominanten tekmec pritiskal na nas. Nimamo igralcev za fizično tekmo, zato je zame najbolj pomembna ugotovitev, da smo sposobni trpeti 15 minut in zdržati. V drugem polčasu se je Huddersfield utrudil in potem je bilo lažje,« je bil z videnim zadovoljen Sarri, ki je požel hvalospeve, ko je v treh sezonah iz Napolija naredil eno najbolj atraktivnih ekip v Evropi. Odločil se je za postavitev 4-5-1 in se tako odrekel Contejevemu sistemu s tremi osrednjimi branilci.



Chelsea se ni takoj prilagodil, imel je precej težav, zato je bil toliko bolj dobrodošel zadetek N'Goloja Kanteja po predložku Williana. Imel je srečo, žoge ni dobro zadel, vendar se je odkotalila mimo vratarja. Med strelce se je Francoz vpisal le 27 dni po zmagi proti Hrvaški v finalu SP v Rusiji.

Huddersfield ni popuščal, zadel tudi prečko, toda še pred odmorom prejel drugi, usodni zadetek, ko je novinec Jorginho hladnokrvno izkoristil enajstmetrovko. Zvezni igralec, ki je v štirih sezonah pri Napoliju na 133 tekmah zbral zgolj dva zadetka, je zadel v polno že na svojem debiju pri modrih in nakazal, da se bo Chelseaju vložek 57 milijonov, kolikor je znašala odškodnina za v Braziliji rojenega italijanskega reprezentanta, obrestoval. Še nekaj časa bo trajalo, da bomo lahko podobno rekli za najdražjega vratarja na svetu, toda 80 milijonov vredni Kepa Arrizabalaga je lahko ponosen, ker je na prvi tekmi na Otoku ohranil mrežo nedotaknjeno.

Maurizio Sarri bi si težko zamislil boljši debi v angleški ligi. Foto: Reuters
Maurizio Sarri bi si težko zamislil boljši debi v angleški ligi. Foto: Reuters


Sarri je imel glavnega zvezdnika Edena Hazarda na klopi, v igro ga je poslal šele v 76. minuti. Belgijec se je namreč šele pred kratkim pridružil ekipi, potem ko je na mundialu osvojil tretje mesto. Takoj je pokazal razkošen talent in bil pobudnik bliskovitega napada za tretji zadetek Pedra. Sarri je dejal, da bo Hazard potreboval še nekaj časa, preden bo ujel pravo tekmovalno formo. »V tem trenutku ne more odigrati 90 minut, mora se izboljšati, veliko trenirati. Razmišljal sem, da je najbolje, če mu namenim 15, 20 minut, ko bodo tekmeci že utrujeni,« je odločitev pojasnil Sarri.


 

Izkušeni Sarri prvič na tujem


Belgijski zvezdnik je bil poleti blizu prestopu v Real Madrid, v katerega se je naposled iz osebnih razlogov preselil Thibaut Courtois, kar je vneslo precej nemira na Stamford Bridge. Hazardova prihodnost je sicer še odprta tema, v Španiji se namreč prestopni rok konča šele 31. t. m. in morda bodo evropski prvaki dali ponudbo, ki je lastnik Roman Abramovič ne bo zavrnil. Toda če želi, da Chelsea osvoji angleški naslov ali se vsaj vrne v ligo prvakov (v tej sezoni bo kot peti klub iz Anglije nastopal v evropski ligi), bi bil odhod Hazarda, dirigenta v modrem orkestru, zelo boleč.

V Neaplju rojeni Sarri je priznal tudi, da se bo moral privaditi na angleški nogomet. »Mislim, da sem prvič v karieri videl postavitev 3-5-1-1. Sodnik je pustil trdo igro, če bi sodil Italijan, bi bilo prekrškov vsaj dvakrat toliko,« je bil nad kriterijem presenečen 59-letni strokovnjak, ki je od leta 1990 vodil kar 18 italijanskih moštev in nikdar ni zapustil Apeninskega polotoka: »Moram še bolje spoznati svoje igralce. Nočem narediti novega Napolija, hočem narediti dober Chelsea.«

Najdražji vratar na svetu Kepa Arrizabalaga v prvih 90 minutah pri Chelseaju ni prejel gola. Foto: Reuters
Najdražji vratar na svetu Kepa Arrizabalaga v prvih 90 minutah pri Chelseaju ni prejel gola. Foto: Reuters

Komentarji: