Scolarijeve Brazilce zanima le šesta lovorika, ne šov

Natančno mesec dni do začetka mundiala gostitelji kipijo od samozavesti. Glavna vloga na igrišču bo pripadla Neymarju.

Objavljeno
12. maj 2014 03.24
J. S., šport
J. S., šport
Brazilci odštevajo dneve do prve tekme na jubilejnem 20. svetovnem prvenstvu v nogometu, ki ga bodo 12. junija v Sao Paulu odprli gostitelji v tekmi s Hrvaško. V Braziliji – tako kot drugod – ne cvetijo rožice, prebivalci polagajo upe vsaj v nogomet. »Naš cilj je le naslov prvaka,« je potrdil tudi selektor Luiz Felipe Scolari.

Najuglednejša strokovna naveza v brazilskem nogometu (Scolari in direktor reprezentance Carlos Alberto Parreira) je minuli teden razkrila imena igralcev, za katere bo čez mesec dni stiskalo pesti 200 milijonov Brazilcev. Spektakularna predstavitev seleçaa, ki naj bi junija in julija marširal proti vrhuncu turnirja v Rio de Janeiru, je občasno celo zasenčila vsebinske poudarke selektorja na druženju z 870 novinarji z vsega sveta.

Včasih so rekli, da bi na slehernem mundialu merila na vrh tudi 10. brazilska selekcija po moči. Številna imena, na katera je »pozabil« Scolari, bi tudi tokrat z veseljem sprejeli medse v večini od 32 reprezentanc-udeleženk prvenstva. Mlajši navijači so jezni, ker Felipão ni poklical »romantikov«, kot so Kaka, Ronaldinho in Robinho, zaman so čakali na selektorjev klic tudi Adriano, Atleticov trojček Diego, Miranda in Filipe Luis, Rafinha (Bayern), Marquinhos in Lucas Moura (PSG), Coutinho in Lucas Leiva (Liverpool), Pato in številni drugi asi. Scolari je ostal zvest svoji filozofiji oziroma strategiji, ki ga je že leta 2002 nagradila z naslovom svetovnega prvaka, zadnjega doslej za Brazilijo.

»Big Phil«, kot se je Scolarija oprijel vzdevek med službovanjem pri Romanu Abramoviču, je tudi pred 12 leti pragmatično upokojil zvezdnika Romaria, morda najboljšega driblerja zadnjih 25 let, in se raje osredotočil na gradnjo reprezentančne družine, ki je živela od golov ostrostrelca Ronalda. Poznejši selektorji so ubrali drugačno taktiko, toda pri tem niso bili uspešni. Brazilski polom na SP 2006 ponazarja prizor po četrtfinalni tekmi s poznejšo finalistko Francijo v Frankfurtu, ko sta Robinho in Cicinho hitreje pritekla na sproščen klepet do soigralca pri Realu Zinedina Zidana, kot sta prej tekla na igrišču, že pred mundialom pa je krasil naslovnice Ronaldo, toda ne na igrišču, pač pa z zabav na Ibizi, med katerimi je pridobil 15 kg …

Scolari seveda ve, da ni modro imeti v zasedbi prevelikega števila igralcev, za katere sta nogomet le zabava in šov. Tudi čez štiri leta, v Afriki 2010, so Brazilci končali turnir v četrtfinalu, tedaj proti Nizozemski. »Vera je bila tedaj pomembnejša od nogometa. Evangeličanska reprezentanca, ki sta ji poveljevala Kaka in Lucio, ni imela možnosti. Noben gol ni bil športni dosežek, pač pa le priložnost za hvalo boga,« je ocenil eden od brazilskih kolumnistov. Scolari je »uravnotežil« tudi to plat, jedro reprezentance sestavljajo motivirani fantje, profesionalci, ki si želijo zmagovati, četudi z golom iz prekinitve za 1:0 v zadnji minuti podaljška … Felipão ni želel videti skupaj naveze Alves-Robinho-Neymar, ki bi gotovo poveljevala slačilnici, kar bi pomenilo, da bi šov prevladal nad enomesečnim garanjem za naslov prvaka.

»Morda kdo misli, da je ta zasedba premlada in morda ima prav. Mi izkušenejši moramo mlade pripraviti na to, kar jih čaka, na pritisk javnosti, ki bo silovit, saj odkrito merimo na naslov prvaka. Ob tem iskreno mislim, da so si fantje pridobili v Evropi več izkušenj, kot si predstavljate,« je zatrdil Scolari, čigar vodilo so jekleni kolektiv, pravi moštveni duh in družinsko ozračje. Prav tako je že jasno, kdo naj bi bil prvi domači zvezdnik mundiala, tudi selektor je to vlogo namenil Ney­marju.

»Neymar ima v Barceloni drugačne obveznosti kot pri nas. Tata Martino mu je vcepil v miselnost nekaj obrambnih odgovornosti in občasno organizacijo zaključnih akcij, toda jaz mu bom dal svobodo. Neymarjeve odlike so improvizacija, strahovit nasprotni napad in nekatere sposobnosti, o katerih lahko večina le sanja,« je razkril Scolari, ki z izborom ni presenetil. V dobre pol milijarde evrov vredni selekciji so pričakovana imena, pri čemer so enotni tudi brazilski novinarji. »Felipão se je odločil za ambiciozno družino« in »Nova družina« sta denimo le dva naslova vodilnih časnikov iz Sao Paula. Ob tem je treba dodati, da je kljub nekaterim mlajšim nogometašem Scolarijeva Brazilija »št. 2« starejša od Scolarijeve Brazilije »št. 1«, ki so jo leta 2002 vodili Ronaldo, Rivaldo in Ronaldinho. Povprečna starost reprezentance je namreč 28,4 leta, akterji iz Japonske in Južne Koreje pa so v povprečju šteli 26,7 leta. Prav tako ni presenečenje, da jedro reprezentance predstavljajo igralci, ki so lani osvojili že medcelinski pokal, v finalu generalke za SP so prepričljivo s 3:0 premagali tudi Španijo. »Eden naših največjih dosežkov je, da znajo našteti začetno enajsterico Brazilije tudi najmlajši,« je prepričan Scolari, ki redko posega v enajsterico. Na SP bo igral v podobnih modelih igre 4-2-3-1 in 4-3-3, v katerih ima le nekaj dilem zaradi morebitnih poškodb in preutrujenosti posameznikov (Dani Alves vs. Maicon, Luiz Gustavo vs. Fernandinho, Oscar vs. Ramires, Hernanes ali Willian, …).

Le šest Brazilcev ima izkušnje s prvenstev (Cesar, Silva, Alves, Maicon in Ramires z zadnjega, Fred s SP 2006). Brazilska reprezentanca raste, odkar jo je prevzel Scolari, ki je debitiral februarja 2013 s porazom na Wembleyju, odtlej pa izgubil le prijateljsko tekmo v Švici. Ne le Scolari, v minulih dneh so pohod na naslov prvaka napovedali tudi Neymar, Fred in Julio Cesar, v rekordno 6. zvezdico pa vse bolj verjamejo tudi rojaki.

Brazilija, vratarji: Julio Cesar (Toronto), Jefferson (Botafogo), Victor (Atletico Mineiro); branilci: David Luiz (Chelsea), Dante (Bayern), Thiago Silva, Maxwell (oba PSG), Henrique (Napoli), Maicon (Roma), Dani Alves (Barcelona), Marcelo (Real); zvezni igralci: Luiz Gustavo (Wolfsburg), Paulinho (Tottenham), Fernandinho (Manchester City), Ramires , Oscar, Willian (vsi Chelsea), Hernanes (Inter); napadalci: Hulk (Zenit), Bernard (Šahtar), Neymar (Barcelona), Jo (Atletico Mineiro), Fred (Fluminense).