Še v Madridu priklon Argentincu

Nogomet: uživajmo v dvoboju Cristiano Ronaldo-Lionel Messi, ki ne bo večen.

Objavljeno
13. januar 2016 00.53
SOCCER-BALLON/
J. S.
J. S.
Ljubljana – Ponedeljkov večer v Zürichu je potrdil, kako močno prednjačita v sodobnem nogometu Lionel Messi in Cristiano Ronaldo. Argentinec je pričakovano opravil s konkurenco in podaljšal vladavino omenjenih velemojstrov, ki jo je leta 2008 začel Portugalec, na neverjetnih osem let.

Tudi najstarejši nogometni privrženci in najbolj zavzeti proučevalci tradicionalnih rivalstev bodo težko našli primer v nogometni zgodovini, ki bi spominjal na kakovost, izenačenost in odmevnost dvoboja, kakršnega bijeta Messi in Ronaldo. Še najbližje ustrezni primerjavi bi bila Alfredo di Stefano in pokojni Ferenc Puskas, toda kaj, ko sta večji del kariere preživela v enakih majicah madridskega Reala! Pozneje je šlo za občasno prevlado velemojstrov, kot so bili Pele, George Best, Michel Platini, Diego Maradona ali Marco van Basten, če naštejemo le nekatere med največjimi. Številni nogometaši so v zadnjem obdobju dosegli (na reprezentančni ravni) celo več od Messija in Ronalda, toda drug za drugim so ostali v njuni senci celo takšni zvezdniki največjih turnirjev, kot so Xavi, Andres Iniesta in Thomas Müller.

Letošnja prireditev je vendarle postavila v ospredje Argentinca, ki bo junija dopolnil 29 let, tudi dve leti starejši Portugalec mu je lahko le iskreno čestital. A prav njuna starost in slog igre z veliko teka namigujeta na to, da ni več tako zelo daleč dan, ko bodo v nogometni družini polemizirali o drugih imenih, fanta, ki sta zrušila večino individualnih rekordov, pa bosta odšla v zgodovino. Kdo ve, morda se bo to zgodilo prej, kot bi mislili. Zato bi bilo za vse resnične zaljubljence v nogometno igro še najbolje, da bi preprosto uživali v njunih golih in nepredvidljivih potezah.

Dan po jubilejni 60. prireditvi najboljšega nogometaša na svetu so na vseh koncih sveta resda uživali predvsem v hvalospevih zmagovalcu za leto 2015 Lionelu Messiju. Züriška prireditev je najmočneje odmevala v latinskem svetu. Ne le argentinska dnevnika Clarin in Ole, tudi mehiški časnik Record je podrobno spremljal züriške dogodke iz minute v minuto. Najbolj čustveno so se odzvali na Iberskem polotoku, na katerem domujeta športno-politična rivala Barcelona in Real Madrid. V prorealovem časniku Marca so objavili pismo Lionelovega očeta Jorgeja Messija, v katerem je razkrival svoj ponos, in izpostavili, da se je zasluženi zmagovalec Messi po prejemu priznanja iskreno rokoval s Cristianom. Najdlje je šel »Barcelonin« dnevnik Mundo Deportivo, ki je Messija kot dobitnika petih priznanj (2009-2012, 2015) označil za najboljšega nogometaša doslej.

Da gre le za merjenje moči med Messijem in Ronaldom, je izpostavil kolumnist nemškega športnega časnika Kicker: »Njune ere niso mogli prekiniti niti Španija (2010), Nemčija (2014) in Bayern, ki je v letu 2013 osvojil pet lovorik!«

Še zanimivost: razplet glasovanja je bil, kakršen je bil, četudi nekateri niso oddali glasu. Španski kapetan Iker Casillas sploh ni glasoval, saj mu španska zveza (RFEF) ni dostavila glasovnice do zahtevane oddaje glasu, to je 20. novembra. Italijani pa so bojkotirali glasovanje, ker FIFA med 49 najboljših v letu 2015 ni uvrstila Gigija Buffona, vratarja finalista lige prvakov in italijanskega prvaka Juventusa. No, spet drugi pa so glasovali le na pol resno; po mnenju selektorja Pakistana so bili najboljši Robben (1), Benzema (2) in Ronaldo (3), izbira novinarja s Fidžija pa so bili Mascherano (1), Müller (2) in Kroos (3).