Šele začetek, Olimpija pa že zašla v krizo

V 1. kolu 1. SNL Rudar presenetil v Stožicah. Maribor in Luko Koper tesno opravila z novincema.

Objavljeno
15. julij 2013 10.05
Olimpija:Rudar Velenje.na sliki veselje pred praznimi tribunami. Ljubljana, 13. 07. 2013
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Ljubljana – Olimpija za Mariborom že zaostaja tri točke in tudi v svoji peti sezoni, odkar je v 1. SNL, v 1. kolu še ni zmagala. Petkov štart Maribora proti Zavrču je bil dramatičen, a zmagovit, Olimpijin sobotni z Rudarjem napet, a zanjo brez srečnega konca.

Stožiški sedeži so znova samevali. Nekaj sto navijačev na čelu s skupino Green Dragons in edinima nogometnima imenoma s težo na tribuni VIP – Erminom Šiljakom in Miranom Pavlinom – se je po več kot 100 minutah tekme (za sedem minut jo je podaljšala prekinitev zaradi ugasnjenih žarometov, za šest pa poškodbe, zavlačevanja, menjave ...) lahko vprašalo: Mar je res že konec prvenstvene bitke z Mariborom?

Enakovrednega boja, kaj šele prevzema šampionskega pokala od vijoličnih, so si, toliko je treba biti iskren, srčno želeli samo največji optimisti. Morda si je bolj izenačen prvenstveni dvoboj zaželel tudi kakšen navijač Maribora, ki so mu po godu bitke z napetim finišem.

»Ne vem, težko je povedati. Očitno je bil Rudar boljši za en gol,« se domači trener Andrej Razdrh ni mogel izogniti še enemu soočenju s trpko resnico, da je Olimpija vse prej kot v solidnem stanju. In da ni v ritmu, da ji novinci (okrepitve pač ne) še ne morejo veliko pomagati, če ji sploh lahko, da Olimpijina igra šepa, da je v seštevku vidno slabša, kot še pred dvema mesecema. Rudar ni bil kaj prida boljši z izjemo četrt ure v drugem polčasu, ko je odločil dvoboj. Na trenutke je deloval zmedeno in nepovezano. V pravih trenutkih je imel tudi srečo. Nespretna igra z roko Davorja Bagarića po podaji z glavo Elvisa Bratanovića je Mateju Eteroviću omogočila, da je z bele točke dosegel drugi velenjski gol.

»Prvi polčas je bi slab. Bili smo v krču, igralci so bili nabrušeni, komaj sem jih brzdal. V drugem smo bili boljši. Res smo igrali že bolje, toda zdaj nas je odlikoval moštveni duh,« je bil odkrit gostujoči trener Jernej Javornik, potem ko so njegovi igralci v prvih 45 minutah res delovali zelo zmedeno in neuigrano. Gol za vodstvo je bil splet naključij, od nerodnega branjenja zeleno-belih, morda tudi prekrška v napadu, do spretnosti strelca Davida Kašnika, ki je svojega nekdanjega soigralca v domačih vratih Elvisa Džafića ukanil z bližine s strelom z glavo. Ljubljančani, ki so začeli spodbudno, poletno in napadalno, so izenačili na podoben način. Po podaji iz kota je bil najvišji eden od najnižjih – Damjan Trifković. Mrežo svojega bivšega kluba je seveda zatresel z glavo.

»Spet prekinitve. Srečno in nesrečno hkrati. Mi bi lahko že v prvem polčasu spreobrnili izid. Toda ne razumem padca v igri v drugem polčasu. Po golu veliko nogometa niti ni bilo, prav tako ritma ne. Smo v krizi, na tleh, dvignila bi nas zmaga. Ampak, kaj hočemo, že v četrtek nas čaka evropski izziv. Težko bo, toda videli bomo, kakšen je naš značaj,« je poskušal ohraniti optimistično držo Razdrh, kljub precejšnjim preglavicam v zvezi z – vsem. Olimpija ima odrezane in neuporabne napadalce, počasno zvezno vrsto, neurejeno hierarhijo, za kar plačujeta davek Nik Omladič in tudi izkušeni vratar Aleksander Šeliga, spornega Zebo ...

Zmagovalec Javornik je kolegu zaželel srečo v Evropi, o svojem moštvu pa dodal: »To je bila le ena od 36 tekem, jutri je nov dan. In tekma z Mariborom.«

Luč na koncu tunela za Olimpijo še ni vidna. Navijači praviloma ne vidijo realnosti, toda v soboto jim je bilo marsikaj bolj jasno. Pred Olimpijo so vroči dnevi in tedni. V četrtek proti Slovaški Žilini bo že tekma sezone!

Koprski mladi val že odloča

Koper – V minuli sezoni najboljši koprski strelec Ivan Brečević je močno zaznamoval uvod tekme na Obali. Zastreljal je prvo veliko priložnost, nato je po njegovem strelu Matej Palčič premagal odličnega novomeškega vratarja Matka Obradovića, svoj desetminutni solistični vložek pa je hrvaški napadalec zaokrožil še z vratnico. Namesto da bi si Koprčani priigrali zajetno prednost, so na odmor šli z neodločenim izidom. Gostje so izenačili s prostega strela, Igorja Nenezića je s 25 m presenetil Josip Marošević.

Krka v drugem polčasu ni zdržala silovitih koprskih naletov. Mladi Matej Pučko je v 67. minuti prevzel vajeti v svoje noge, prestregel je podajo Miroslava Cvijanovića in po bliskovitem šprintu po levi strani z diagonalnim strelom rutinsko matiral Obradovića. Ta je resda preprečil še več golov in katastrofo, Marošević pa je v zaključku tekme zapravil točko, ko ni unovčil nespretnega posredovanja Nenezića in branilcev.

Rodolfo Vanoli, trener Luke Koper: »Tekmo smo nadzorovali od prve minute. Naši mladi fantje so bili odlični. Trije, štirje so bili v minuli sezoni še mladinci. Naš projekt z mladimi se bo nadaljeval.«

Borivoj Lučić, trener Krke: »Izid ni bil tak, kot smo si ga želeli, toda za veliko naših igralcev je bila to prva prvoligaška tekma.«

Gorica po taktih Parme

Kranj – Prvi del prvega polčasa je razkril Gorico pod taktirko trenerja Luigija Apollonija in štirih rezervistov/mladincev Parme. V goriški enajsterici so bili: 30-letni Italijan Alex Cordaz (vratar), 19-letni Italijan Alessio Codromaz (branilec), 24-letni Sanmarinčan Massimo Coda (napadalec) in 19-letni Belgijec Floriano Vanzo (napadalec). Gorica je bila agresivna in odločna, a neučinkovita. Prvo priložnost je zastreljal eden članov moštva iz minule sezone, Welle Ndiaye, ki je izgubil dvoboj z domačim vratarjem Žanom Pelkom. Kranjsko priložnost je v 22. minuti zastreljal Dinnyuy Kongnyuy, potem ko je bil Cordaz uspešnejši. Odločila je 42. minuta. Vanzo je iz kota poslal predložek, Coda pa je z glavo zatresel mrežo. V drugem polčasu so imeli Goričani tudi smolo. Saša Aleksander Živec je zadel vratnico, Amadej Vetrih pa prečko.