Šiljak bo vodil najstarejši delujoči klub v Bolgariji

Botev iz Plovdiva je izbral 42-letnega Ljubljančana. V SNL samo trije trenerji z vsaj enim nastopom za Slovenijo.

Objavljeno
30. julij 2015 00.23
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Ljubljana – Ermin Šiljak je novi trener najstarejšega delujočega bolgarskega nogometnega prvoligaša Botev in Plovdiva. V samostojni Sloveniji je doslej samo deset slovenskih strokovnjakov sedelo na trenerskem stolčku enega od klubov v uveljavljenih prvenstvih. Šiljak je postal enajsti, prvi izziv pa ga čaka že v soboto.

Nekdanji reprezentant in četrti najboljši strelec slovenske nogometne reprezentance (14 golov) je po krajši in neposrečeni avanturi na Olimpijini klopi (odstopil je avgusta 2012) po treh letih dobil priložnost za samostojno delo. Z Botevom, dvakratnim bolgarskim prvakom in šestouvrščenim v minuli sezoni državnega prvenstva, je 42-letni Ljubljančan sklenil pogodbo za pol leta z možnostjo podaljšanja še za leto dni. Prva tekma ga čaka v soboto v derbiju proti mestnemu tekmecu Lokomotivu. Po dveh tekmah državnega prvenstva je Botev igral neodločeno (1:1 z Levskim) in izgubil (0:6 z Montano) ter je na predzadnjem, 9. mestu.

Šiljakova trenerska kariera je ena od tistih, ki utrjuje negativen trend v slovenski nogometni ligi – nekdanji reprezentanti ne ostajajo v slovenskem klubskem nogometu po koncu igralske kariere in ne prenašajo svojega znanja in izkušenj na mlajše rodove. Na pomanjkanje trenerjev z bogatimi mednarodnimi izkušnjami v slovenskem klubskem nogometu je v včerajšnji Delovi anketi opozoril tudi naš najboljši nogometaš doslej Brane Oblak. Šiljak je na domačem prizorišču bolj ali manj delil usodo nekdanjih vidnejših reprezentantov, ki so upali, da bi v SNL lahko dobili več priložnosti in bili tudi ustrezno plačani. Toda za klubska vodstva so bili praviloma neprimerni, nerazumljeni, predragi ...

Vanoli ima največ izkušenj, Pušnik najmanj

V SNL so od osmih domačih trenerjev trije statistično zapolnili reprezentančne nastope, in sicer Miran Srebrnič (Gorica, 6), Ante Šimundža (Maribor, 3) in Luka Elsner (Domžale, 1). Marijan Pušnik (Olimpija) in Tomaž Petrović nista igrala niti ene tekme v 1. SNL ali tujih prvenstvih v najvišjem razredu, Andrej Kastrevec je zbral 14 tekem za Studio D (zdaj Krka), Simon Rožman (Celje) eno, Jernej Javornik (Rudar) pa ima med vsemi tudi najvidnejšo mednarodno igralsko kariero, saj je igral v Izraelu, Avstriji, na Poljskem in Cipru. Najbolj verodostojen igralski profil ima koprski trener Rodolfo Vanoli s 54 tekmami v najmočnejšem italijanskem prvenstvu serie A in s 153 v serie B. Hrvat na završki klopi in nekdanji vratar Varteksa Ivica Solomun pa tudi nima trenerskih izkušenj iz najmočnejšega prvenstva Hrvaške.

Na seznamu delujočih trenerskih legionarjev je zdaj pet imen: ob Šiljaku še Matjaž Kek, ki na Hrvaškem vodi Rijeko, Miloš Rus in Mihajlo Petrović (v SNL je vodil Primorje in Olimpijo) sta na Japonskem, v kitajski drugi ligi pa je nekdanji selektor U-21 Tomaž Kavčič. Darko Milanić je še sezono pogodbeno vezan z Leedsom, a je na »prisilnem dopustu«, nekdanji selektor Slaviša Stojanović, ki je nazadnje vodil belgijski Lierse, pa tudi še čaka na ustrezno ponudbo.