Šimundža: O okrepitvah odloča športni direktor

Intervju: trener Maribora Ante Šimundža o porazu na koprski Bonifiki. V slačilnici le odkrit pogovor.

Objavljeno
10. avgust 2015 11.24
Ante Šimundža, trener NK Maribor, 18.2.2015, Maribor
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Koper – Ko se je že zdelo, da je za Maribor evropski spodrsljaj z Astano preteklost, je v petek zvečer na Bonifiki kot strela z jasnega udarila Luka Koper. Za vijolične tradicionalno neugodna tekmica je z velikim zasukom dobila derbi in prvič zmagala. Trener Ante Šimundža še debele pol ure po koncu tekme ni zapustil slačilnice.

Je pogovor »na štiri oči« v slačilnici vrnil zmagovalno miselnost?

Ni bilo nič tako stresnega, da bi se naši nasprotniki lahko naslajali. Ob takšnih trenutkih si pogledamo v oči, bolj temeljito pogovorimo in to je to. Čeprav nekoliko daljši, je bil čisto običajen športni ritual, v katerem so bile misli bolj kritične in iskrive.

Za Maribor je vsak poraz presenečenje. Se je med vijolične vrnila kriza?

Kriza? O njej nihče ne govori, niti je ne čutimo. Poraz v Kopru se zgodi, to je najbolj enostavna razlaga. V krizi gotovo nismo, verjamem pa, da se bomo pobrali. Maribor je igral in imel vse niti igre v svojih nogah, čeprav je na koncu ostal brez vsega.

Kako je mogoče, da tako rutinirana in izkušena zasedba lahko izpusti iz nog zmago na tak način?

Poraz je bil res čuden in ga je težko razumeti. Vse smo imeli pod nadzorom, odločilni sta bili dve posamični napaki. Ampak s toliko izkušnjami, kot jih premoremo mi, se težko sprijaznimo z napakami in s porazom, ki si ga nismo zaslužili. Oziroma, igralci in jaz smo prepričani, da smo si zaslužili več. Tri točke!

V Kopru vam nikoli ni bilo postlano z rožicami. Ste se ustrezno pripravili za tekmo na Bonifiki, kjer ste v dobrem mesecu še drugič odšli domov sklonjenih glav?

Dobro smo vedeli, da nam ne bo lahko, da bodo Koprčani maksimalno nabrušeni, toda bodimo iskreni – gostitelji so do zmage prišli z dvema streloma proti vratom. Mi smo prelahko zapravili prednost in že v prvem polčasu smo zapravili preveč priložnosti. Za obe moštvi so vedno najbolj pomembne in kritične tri, štiri minute po golu. Naš odziv pa je bil silno nespreten, kot da ne bi imeli za seboj številnih zahtevnih tekem. Potem smo bili preveč anemični in brez sile v napadu. Koper se je branil z devetimi, zaradi česar smo ob veliki agresivnosti Koprčanov težko osvajali prostor in trošili preveč moči.

Zmanjkalo je hitrosti. V ključnih trenutkih je ni bilo, mar ne?

Morda, ampak kondicijsko smo bili premočni. Koper nam v tej prvini ni bil kos, kar pomeni, da je naša telesna pripravljenost na visoki ravni.

Maribor že celo leto ne deluje prepričljivo. Spomladi ste zmagovali tudi zato, ker ste morali, da bi ubranili naslov, zdaj se čuti, da tekmovalnost spet ni posebej velika odlika igralcev. Mar res nogometaši potrebujejo stalne zaušnice in nekoga, da jih podžiga, da bi igrali na vso moč in popolnoma zbrano?

Ne vidim, da bi te težave vplivale na naše predstave ali filozofijo, ki je jasna kot beli dan. Maribor namreč deluje profesionalno na vseh ravneh. Kot ekipa si ne smemo privoščiti, da bi bili površni in lahkomiselni pri svojem delu, tudi tekmecev ne delimo na slabe ali dobre, domače ali evropske, na tiste, ki nas motivirajo, in tiste, ki nas malo manj. Za nas je vsak nasprotnik enako zahteven in za vsakogar se temeljito pripravimo. Ozreti se je treba tudi proti tekmecem. Zanje je Maribor velik izziv in vsi so proti nam nabrušeni, igrajo morda tudi nad svojimi zmožnostmi. In to, da bomo tudi v domači ligi za vse nasprotnike poseben in prestižni plen, smo vedeli že pred začetkom sezone. Tako kot to, da bo prvenstvo naporno.

Še pred mesecem dni ste imeli na voljo odlične napadalce. Položaj se je tako rekoč spremenil čez noč. Luka Zahović je odšel na Nizozemsko, Daliborja Volaša ste izločili iz moštva, Marcos Tavares je poškodovan. Ima Maribor premalo napadalcev, ste zahtevali kakšno okrepitev tudi na drugih položajih?

To je področje, za katerega je odgovoren športni direktor. Kar zadeva Tavaresa: Marcos je zdrav. Minuli teden je zaradi lažje poškodbe malo manj treniral, zato je tekmo začel na klopi za rezervne igralce. Za nove izzive pa bo že nared. In še, ne kaže pozabiti enega od osnovnih poslanstev Maribora in nas v strokovnem štabu. Med drugim vzgajamo mlade igralce in jih usposabljamo za prodajo. Proces je preprost in sliši se kruto: najprej ustvarimo, nato izvržemo!