Škotska, Wales in Irska si želijo EP 2020

V boj za organizacijo evropskega nogometnega prvenstva 2020 bo poleg Turčije očitno vstopila še otoška trojka in Gruzija.

Objavljeno
15. maj 2012 13.22
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Ljubljana - Za organizacijo evropskega nogometnega prvenstva leta 2020 so danes interes izkazale Škotska, Wales in Irska, toda uradne skupne kandidature (zaenkrat) še niso vložile. Edina kandidatka tako ostaja Turčija, v dirko pa naj bi se vključila tudi Gruzija. Slednji so sicer sprva načrtovali skupno kandidaturo s sosednjim Azerbajdžanom, a bo slednji kandidiral že za olimpijske igre istega leta.

Kandidati morajo v skladu s pravili UEFA zagotoviti vsaj 10 ustreznih stadionov, na katerih bi potekale tekme turnirja najstarejše celine. S tem naj bi imeli največ težav Škotska in Wales, a naj bi večino obračunov zato gostila Irska. Škotska in Irska sta pred leti že vložili skupno kandidaturo za organizacijo EP 2008, a sta izpadli med prvimi kandidati.

UEFA skrivaj upa, da se bo seznam kandidatov še razširil, saj po njihovih merili niti Turčija ni najbolj ustrezna za tovrstno tekmovanje. Turško domače prvenstvo namreč pretresajo številne stavniške afere, hkrati pa si v Istanbulu prizadevajo tudi za organizacijo OI, ki bodo na sporedu istega leta. Predsednik UEFA Michel Platini je že napovedal, da bo podprl Turčijo, toda le v primeru neuspešne kandidature za OI.

UEFA bo organizatorja EP 2020 razglasila konec leta 2013 oziroma na začetku leta 2014.