Slovenci bi morali delovati bolj sveže kot Angleži

Angleški nogometni reprezentanti v minuli sezoni igrali več tekem in preživeli na igrišču veliko več minut.

Objavljeno
08. junij 2015 22.57
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Ljubljana – Konec tedna čaka slovensko nogometno reprezentanco odmevna tekma z Anglijo, pri čemer številne zanima tudi odgovor na vprašanje, kdo bo pričakal spektakel sredi junija bolje telesno pripravljen. Bodo prevladale »lažje noge« slovenskih nogometašev ali izkušnje Angležev iz ligaških dvobojev najvišjega ritma, s katerim se soočajo iz tedna v teden?

Tako prvi kot drugi argument je možno v nogometu uporabiti kot izgovor v primeru poraza – nogometaši, za katerimi je hud ritem igranja dveh zahtevnih tekem tedensko, bi lahko rekli, da so 14. junija enostavno pregoreli, drugi, ki so igrali veliko manj, pa bi lahko potarnali, da se jim je v igri poznalo prav to, torej neredno igranje v klubih. V nedeljo (18) bo morda res štelo še kaj več, denimo večji motiv, prav tako drži, da je v eni tekmi pogosto možno vse. Toda v seštevku kar drži: klubska sezona se običajno odrazi tudi na učinku v reprezentanci, tudi najboljši mlinar namreč ne zmelje pšenice v koruzno moko. Slovenski selektor Srečko Katanec nam je realno ocenil položaj njegovih fantov.

»Enako kot vselej: nekateri fantje so prišli na zbor v dobri formi in posledično dobro pripravljeni, nekateri ne. Tako je vselej, tokrat pa še posebej, ker gre za specifičen junijski termin. Termin je resda enako (ne)prijeten za nas in Angleže. Danes smo začeli zaključni teden priprav na Angleže, odslej gre povsem zares in nekatere morebitne pomanjkljivosti je gotovo še možno odpraviti, vseh pa seveda ne,« je ocenil Katanec, ki je že prejšnji teden izpostavil še eno podrobnost. »Dejstvo je, da so številni naši fantje v obdobju od marca odigrali veliko manj tekem od nogometašev, s katerimi se bodo v nedeljo pomerili v Stožicah. Toda, da ne bo pomote: vselej je lahko bolje ali pa še slabše.«

Podrobna analiza učinka reprezentantov potrjuje selektorjeve besede (glej priloženo tabelo). Angleški reprezentanti so v povprečju res igrali več tekem kot Slovenci, posledično so v minuli sezoni v povprečju nanizali več igralnih minut. Pri analizi smo upoštevali po 14 reprezentantov iz obeh držav (enajsterica in tri menjave), pri čemer smo oblikovali štirinajsterico na špekulativen način, upoštevaje doslej odigrane reprezentančne tekme in aktualno formo posameznikov.

Iz priložene tabele je razvidno, da je kar šest angleških reprezentantov (Henderson, Sterling, Jagielka, Cahill, Hart in Clyne) v minuli sezoni nanizalo več igralnih minut od kateregakoli Katančevega izbranca, pri čemer je treba opomniti, da so v tabeli upoštevana vsa klubska tekmovanja (prvenstvo, pokal, evropska tekmovanja). Po tej teoriji bi morala imeti v Stožicah »najtežje« noge Liverpoolova igralca Jordan Henderson in Raheem Sterling. Več kot 40 tekem je v minuli sezoni nanizalo osem Angležev in le dva Slovenca, in sicer Partizanov štoper Branko Ilić in Kevin Kampl, slednji v majicah Salzburga in Borussie Dortmund. V Kamplovem primeru velja izpostaviti pomembno značilnost: le 856 od skupno 3459 minut je letos preživel na igrišču v majici dortmundske BVB, ostalo gre na račun lanskega natrpanega urnika v dresu salzburških »rdečih bikov«.

Več kot 3000 minut igre sta zbrala le še dva Katančeva reprezentanta – Interjev vratar Samir Handanović in Rapidov napadalec Robert Berić. Zgovorna je tudi splošna primerjava med Slovenci in Angleži: stožiški gostitelji so v tej sezoni v povprečju igrali 34,43 tekme oziroma 2642 minut, kar je približno 6 tekem manj od Angležev (40 tekem, 3180 minut) oziroma 538 minut igre manj na posameznika.


Če bi k omenjeni razliki dodali še dejstvo, da so izbranci Roya Hodgsona zbirali minute igre v telesno najzahtevnejši ligi na svetu, v kateri gredo vsi klubi na nož, bi morali Slovenci pričakati derbi kvalifikacijske skupine E za nastop na euru 2016 – vsaj teoretično – dejansko bolj sveži od favoriziranih Angležev.